Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu a zkušenosti. Mojí malé jsou 3 měsíce a už měsíc je na UM. K tomu vypije denně 300-400 ml čaje, podle toho jake je vedro venku. Jak jste na tom vy? není to moc?
A odkdy je dobré dát savičku č. 2? Zatím mám na mléko i čaj tu nejmenší dírku, ale nevím jestli není čas ji vyhodit a přejít na větší. Díky za vaše zkušenosti a názory. Anik
Ahoj, myslim ze caje muze vypit kolik chce to ta moje nepije vubec jen Nutrilon takze to mas fajn ze ti pije. S temi savickami v tech cislech se nevyznam u nas v lekarne prodavaji savicky podle veku a druhu stravy. Sany.
Ohledně pití asi moc neporadim. Malá byla kojená dost dlouho plně, teď kojim přes den 3× (snídaně, odpo sváča a večeře druhá), snažim se nabízet jiné pití, málokdy vypije víc jak 150ml.
Co se týče saviček, záleží, jakou používáš i značku. Moje malá, pokud jsem jí dávala flašku, pila z novorozeneckého dudlíka (Avent) do 5měsíců a pak, když dostávala flašku, šla z novorozeneckého dudlíku rovnou na bílou hubičku vhodnou od 3měs. Rozdíl samozřejmě byl, chvíli vychytávala, že se nemusela moc snažit a vyteklo jí toho na zátah i 10ml. Pokud jedeš na Aventu, tak možná zkus ten variabilní dudlík a pak tu hubičku. Hubičku dávám i na UM (pokud si ho dá, ale nece - odstavuju).
GaB, za chvíli 10měs
Já se zase nevyznám v čajíkách, ale mám stejně starého synka, kterému jsem už pořídila savičky 2 od Aventu, které jsou myslím doporučovány od 2 měsíců, ale nejspíš se to liší podle výrobce. Nechala bych mu klidně i ty novorozenecký s 1 dírkou, ale protože je schopný vypít na 1 zátah i 200ml, trvalo mu dlouho než to vypil a vždycky už to měl ke konci skoro studené, takže jsme přešli na 2 dírky a je to lepší
Jedničky si nechám právě na ten čajík až se ho odhodlám dávat, je přece jen řidší…
Věrka
Pokud ti mimo toho caje vypije normalni mnozstvi mleka, tak bych sis s tim hlavu nelamala. Moje dcera mi po trech mesicich pokudu vypije jen 50ml maximalne, takze zavidime, ze vam to jde tak dobre. Terik a Charlie 7,5m
Díky za reakce, na UM mám lahvičky od Aventu, tak zkusím tu hubičku /slyším o ní sice poprvé, ale zjistím co to vůbec je
/, na čaj používám lahvičky jakési normální, běžné, tam savičky číslovány nejsou, tak vybírám podle oka.
Je pravda, že „normální“ množství mléka mi nevypije, pokud beru za „normální“ údaje udávané na krabičce, vypije tak o 150 ml míň, ale přibírá dobře, tak to nijak neřeším. Toho čaje jí ubrat nemůžu, protože ho používám kromě žízně i na zklidnění apod. a zabírá bezvadně ![]()
Ahojky, my jsme na UM cca od 1 a 1/2 měsíce. Ve třech měsících už bys mohla dát k mléku savičku č. 2, ale u čaje bych nechala č. 1 (my to tak taky dělali). Co se týče množství čaje, tak dle mého názoru je 300 - 400 ml moc i v létě. Optimální by bylo tak kolem 150 ml. Naše doktorka říká, že miminko si nedokáže s tak velkým množstvím čaje poradit (náš malej ale jo, takže to asi záleží na miminku, než na názoru lékařů). Takže: je to individuální. Myslím si ale, že hodně záleží na tom, kolik ti za den vypije celkem mléka. Mám na mysli, aby množství čaje nebylo na úkor mléka. Pokud ale vypije mléka dostatek, tak je to asi v pořádku. Děti jsou prostě „průtokáče“. Co vypijí, to vyčůrají ![]()
Ahoj,
buď rádaže že ti prcek pije čahík bez problémů. Moje dítko od měsíce na UM nechtěl do 15ti měsíců žádné pití. když jsem do něj nasoukala 20ml za den, tak to byl úspěch. Docela jsme si s tím užili, protože začal být dehydrovaný, takže nám hrozila nemocnice s kapačkama, paní doktorka poradila vyzkoušet veškeré druhy pití i Colu (malý totiž odmítal i džusy atd.), nakonec se chytl na minerálku, kterou jsme pak začli ředit čajem a teď už pije i neslazený ovocný čajík, má 2 roky a vypije i litr a půl. Jsem moc ráda a co se pití týče okamžitě když si řekne, tak ho dostane.
Kača
Já mám teda čtyrtýdenního chlapečka a protože už dva týdny dokrmujeme Nutrilonem můžu doporučit lahvičky od Aventu a savičku s variabilním průtokem, je to savička, která má tři průtoky a podle toho, jak se to v pusince natočí tak proudí mlíčko buď rychleji nebo pomaleji. Náš malej měl problém vůbec sát byl hodně malinkej a s jedničkou ani dvojkou to nějak nezvládal a s tímto to šlo na pohodu a dneska pije o sto šest. Zkus ho koupit a když to bude zvládat, pak můžěš pomaličku přejít i na menší jde o zvyk vůbec celkově na flašku jako takovou. Jo a v záhlaví emimina je dokonce nabídka Avent 1+1 a tam o těch savičkách je popsáno hodně tak mrčni je tam sice psáno že je to až od určitýho měsíce tak doporučuji vyzkoušet a podle miminka už posoudíš sama.
Ahojky! Mám 2měsíčního chlapečka. Dost mě ale štve, že malý nekaká denně, ale obden! Stolice není tuhá, ale není denně. Nevadí to? Nekojím, dávám pouze Nutrilon, takže bych se chtěla zeptat, kolik mililitrů dětského čaje by 2 měsíční miminko mělo za den vypít ??? (Byl mi doporučen heřmánkový a fenyklový.) Třeba by kakal líp, kdyby vypil víc čaje??? Každý mi říká něco úplně jiného!!! Někdy mi vypije 30 ml/den, někdy i přes 50 ml. Bylo mi razeno uvařit mu i Nutrilon v čaji! Máte někdo zkušenosti? Děkuji! Jinak savičky jsou: S = čaj, M = mléko, L = kaše.