Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já bych to vzala rovnou po baleních, však co nespotřebuješ, odvezeš si zpátky domů. A lepší mít toho víc, než pak pověřovat rodinu, ať ti to doveze - i když to problém taky není, ne? ![]()
Já bych radila balení vložek do podprsenky, 2-3 kojící podprsenky (ono je možné, že se ti vložky posunou nebo prosáknou a podprsenka bude od mléka, taky je možná propotíš), 2 balení porodnických vložek (mně stačilo bohatě jedno, spolubydlící naopak dokupovala třetí), 3 noční košile (propotíš je, kojící hormony dělají divy, ideální je podle mě nosit erární).
Svoje kalhotky si klidně vem, já je taky měla, i když jsem je nepoužité vezla domů. Ony ty jednorázové kalhotky jsou pohodlnější (i když se to nejdřív nezdá), jsou vysoké a hezky sedí. Jen radím koupit si ty s nohavičkami.
Jinak co budeš potřebovat, takové ty vychytávky, to záleží na porodnici, co všechno tam poskytují a co ne. Rozhodně doporučuju tlusté ponožky na noc. A pročíst diskuze o dané porodnici, ať jsi v obraze.
Přeju rychlý a bezproblémový porod. ![]()
Ahoj, tak já doporučuju.
… uff, snad jsem napsala vše, co normálně na seznamech chybí a pomůže ti to.
Zdravím mamušu!
Záleží hodně na porodnici, nám porodnické vložky dávali a využila jsem je dost. Vložky do podprsenky jsem spotřebovala 4 za den, někdy víc, spíš jsem byla furt zpocená, hormony jsou hormony. Taky doporučuji víc ručníků, jeden na „hekárnu“ a na šestinedělí jsem měla 4 kousky a všechny jsem je využila(vždy horní a dolní
.Obyčejné kalhotky jsem taky měla s sebou, ale nevyužila jsem je, pohodlí v jednorázových k nezaplacení…Košile jsem používala erární, tam jsme nosily všechny jenom tyhle a aspoň jsem mohla měnit každou chvíli. Podprsenky mi stačili 3, první a druhý den jsem ji neměla, až co se mi spustilo mlíčko. Z vychytávek doporučuji kruh na sezení, byl dobrej, nějaký sladkosti na doplnění nemocniční stravy. Užila jsem si čokoládu, pak jsem zjistila, že po ní malej má děsivý prdy a bolení bříška, tak teď už jsem 3 měsíce bez čokošky. Na sále jsem nutně potřebovala „hadr“ na čelo, měla jsem s sebou miniručník a nejdřív mi chladil čelo a pak jsem ho při kontrakcích zakusovala, skvělej pomocník. Doporučuji čaj pro kojící matky od Lerosu. Pak jsem využila mini světýlko, co mám na čtení knížky, nemusela jsem při každý kontrole svítit tou děsivou zářivkou jak na dítě, tak na kolegyni. A ještě jsem měla s sebou svoje hadříky na mimčo, když se nějak "zašpinil, nemusela jsem hned za sestrama a v mém oblečení byl ještě krásnější
. Přeji pohodový a rychlý, bezboletný porod a zdravé mimi.
Tak já měla ještě papírové utěrky a těma jsem se utírala dole, abych neměla zprasenej ručník… Jinak vložek počítej minimálně 12 a víc na den… U nás v porodce byly erární.. Vložky do podprdy jedno balení a kdyžtak ti rodina přiveze další.. Hlavně zdravé miminko přeji ![]()
porodnické vložky určitě- některé porodnice jich pár dávaj mamince. Kojo podprsenku, vložky do ní, Pižamko tak 2-3 určitě. Záleží na porodnici jestli ti nepůjčí jejich. Nám půjčili jen 3. V jedné jsem rodila. Jinak co se týče tech jenorázových sítovaných kalhotkách tak jen doporučuju. Bezvadně v nich drží vložka, sou prodišné a hlavně tě nebudou „škrtit“ jako obyčejné kalhotky. Já je pak použila i doma. A dají se koupít i pratelné ale vporodnici je jednoduše vyhodíš ![]()
Jak někdo psal - papírové utěrky na utírání dole, nezaprasíš si ručník (a třeba první den to poteče dost…).
Vrazila jsem si mezi nohy papír, zbytek utřela normálním ručníkem…
Nebyl tu psaný krém na ruce, jak jsem se furt myla a mydlila, měla jsem je za chvíli jak struhadlo.
Cokoliv se dá dokoupit=)
Hodně záleží na tom, kde budeš rodit. Některé menší porodnice zásobí maminku skoro vším, někde nedostaneš skoro nic.
Jak píšou holky, určitě velkou zásobu ručníků, já měla dva a bylo to málo. Dále poporodní vložky, my dostávaly na poporodním šest na den a to nestačilo, hodí se ti i na domu. Určitě aspoň tři košile, i víc. Já je měla hned zaprasený. Určitě i ty jednorázové kalhotky, já měla jedny na den a opět jsem potřebovala víc, manžel musel dokupovat.
Naštěstí v nemocnicích jsou zásobené lékárny, takže tyhle hygienické věci ti někdo může skočit nakoupit na místě.
Vem si i nějaké čtivo, mně malej spal ve dne a v noci ne a ve dne jsem nemohla spát zase já (vizity, návštěvy, hluk), takže jsem si četla.
Přeju rychlý a krásný porod.
Záleží fakt na porodnici, já jsem rodila v Motole a měli jsme k dispozici: noční košile (neomezeně)a porodnické vložky (neomezeně)+ pleny a oblečky pro dítě. Jinak jsem sebou měla 1 balík vložek do podprsenky (nepoužila jsem vůbec), 2 balení jednorázových kalhotek (vydrželo mi to na celý pobyt v porodnici), 2 ručníky, župan, boty na přezutí (nejlépe crocsy/žabky, jelikož s nima můžeš jít i do sprchy), sprcháč, šampon, šminky, deodorant, vlhčící ubrousky na dítě. Pak jsem si ještě nechala donést vody na pití a nějaké ovoce, jogurt atd.
Ahojky, tak já s sebou měla - jedno balení vložek do podprdy, jedno balení SAMU vložek, jednu kojeneckou podprsenku, košili jsem měla jejich erární. Jinak kalhotky svoje na vyhození určo můžeš mít ![]()
Jinak s sebou doporučím - fén na vlasy, kojící čaje, jelení lůj s spoustu neperlivé vody (ty jejich čaje se nedají pozřít
)
Jinak gumičky do vlasů, sponky.. a méně kosmetiky na sprchování - mimčo potřebuje cítit tebe, ne sprcháč atd. ![]()
Já jsem rodila akutním CS po 38hodinách, takže do sprchy jsem směla až později, ručník jsem využila nejvíc
Jak holky píší ty ubrousky, tak si vem i ručník (nikdy nevíš)..
Každopádně teplé ponožky, jako přezuvky jsem měla crocsy..
Skoro vse bylo receno.. Ke kalhotkam: rozhodne s nohavici a mne stacily 4ks-lze je prat a do rana jsou suche. Vlozky: ber ty nejdelsi co jsou. Krasne prekryji cely nastrih(byla jsem sesita az na zadech
) a nikde netlaci. A pokud ti v porodnici prevari vodu, tak si kup dubovou kuru a zacni oplachovat nastrih uz tam. Pro me to bylo jak ziva voda ![]()
Vlozky do podprsenky jsem mela i pratelne. Mleko mi teklo i usima, cacora nechtela pit, tak se hodily jednorazove a pratelne na sebe (jsou tenke, lepsi nez dvoje jednorazovky, byla bych jak Pamela Anderson
)
Prijemne pripravy a zdrave miminko!!
Tak ja rodila v Benesove a tam erarni kosile nedavaji a vlozek jsme dostali balicek,takze spoustu nocnich kosil ( jednu propotis u porodu a druhou hned prvni noc,takze klido i 4 kosile),ja sebou mela 4 baleni vlozek a vsechny jsem vyplacala,kupovala jsem si Kotex bez kridelek (takove tatranky 30 cm) a byli uzasne,na domu jsem si vzala par Always.Jinak vlozky do podprdy jsem potrebovala 2 na den,takze to baleni bylo pro mne zbytecne…
ale urco si vem jednorazove podlozky pro sebe.Ja si je davala na postel,ale i na zidli ze zacatku…no a hodne rucniku (anebo ty papirove),balzam na rty(ten si vem i na hekarnu,ja byla hrozna oschla) a piti..kojici caj,Bepantene na bradavky…
Jo a k tem jednorazovym kalhotkam..ja mela ty z DM a prisli mi strasne velike a nepohodlne,pak mi manza koupil v lekarne s nohavickou a supr
Staci jedny a ty co mas k likvidaci si nech na doma..co ja jich doma vyhazela ![]()
Holky opravdu upřímně Vám všem moc děkuji za příspěvky a hlavně rady, ohledně těch kalhotek … už mám alespoň konečně jasno
Jen co se najde chvilka, sedám k internetu s papírem a tužkou a jdu přepisovat seznam věcí, které se musí ještě nakoupit a následně přetvořit i ten s tím, co je potřeba sebou vzít.
Díky, Díky, Díky!
Přeji krásné ránko všem současným i nastávajícím maminkám
)
Za necelé dva měsíce mně čeká porod, jakožto prvorodička začínám mít docela nervy na pochodu … Výbavička pro princeznu je pořizená, takže teď je na čase zaopatřit taky mamušku a tím se dostávám ke svému dotazu…
Seznamů, na kterých je uvedeno, co sebou do porodnice je všude mrtě, ale já bych se ráda zeptala zkušenějších, kolik sebou např. vložek do podprsenky, poporodnických vložek, podprsenek, nočních košil a pod. Dále mně zajímá, jak je to s těmi kalhotkami … nějaké ty jednorázové si určo pořídím, ale chci se zeptat, jestli je možno si sebou přibalit i obyč gaťky, kterých mi nebude líto a hned po použití je třeba mrsknu do koše, nebo by to třeba někomu z personálu mohlo vadit …
No a závěrem ještě prosím o nějaké tipy co sebou a není to standard, třeba něco, co Vám tam pobyt značně ulehčilo. Zatím vím jen o plavacím kruhu …
Předem moc děkuji za veškeré reakce a přeji hezký sobotní den … já se jdu vrhnout na upevňování nebes na postýlku
)
D