Vaše zkušenosti z bondingem a co si o tom myslíte?

13
11.11.11 22:32

Bonding

Milé maminky,
rozhodla jsem se vás touto cestou požádat o pomoc. Oslovily mě porodní asistentky ze Šternebrka, které mají velký zájem udělat porod maminkám i dětem příjemnější. Jedná se o tzv. Bonding, kdy dochází těsně po porodu, přiložením nahého děťátka mamince na hrudník, k utváření vazeb a silného citového vztahu mezi nimi. Miminko se uklidní a instinktivně hledá bradavku, aby se přisálo. Děti ale ztrácejí nejvíc tepla hlavičkou. Protože je to opravdu jen jejich iniciativa a nikdo jim finanční prostředky k zakoupení čepiček a ponožek nedá, moc vás prosím, darujte jim jakékoliv čepičky a ponožky velikosti 50 a 56. S výhodou bavlněné, aby se daly prát. Samozřejmě nemusí být nové. Třeba v krabicích po svých dětech nějakou najdete stejně jako já :) Také jsem se chtěla zeptat na vaše zkušenosti z bondingem a co si o tom myslíte? Vaše pocity a názory. Moc děkuji, s pozdravem Jana
Ps: Kdo by měl zájem, napište mi prosím vzkaz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8651
11.11.11 22:48
kizy píše:
Milé maminky,
rozhodla jsem se vás touto cestou požádat o pomoc. Oslovily mě porodní asistentky ze Šternebrka, které mají velký zájem udělat porod maminkám i dětem příjemnější. Jedná se o tzv. Bonding, kdy dochází těsně po porodu, přiložením nahého děťátka mamince na hrudník, k utváření vazeb a silného citového vztahu mezi nimi. Miminko se uklidní a instinktivně hledá bradavku, aby se přisálo. Děti ale ztrácejí nejvíc tepla hlavičkou. Protože je to opravdu jen jejich iniciativa a nikdo jim finanční prostředky k zakoupení čepiček a ponožek nedá, moc vás prosím, darujte jim jakékoliv čepičky a ponožky velikosti 50 a 56. S výhodou bavlněné, aby se daly prát. Samozřejmě nemusí být nové. Třeba v krabicích po svých dětech nějakou najdete stejně jako já :) Také jsem se chtěla zeptat na vaše zkušenosti z bondingem a co si o tom myslíte? Vaše pocity a názory. Moc děkuji, s pozdravem Jana
Ps: Kdo by měl zájem, napište mi prosím vzkaz

Tak ať přidají čepičku na seznam věcí, co je potřeba mít k porodu… Dítě je potřeba na matce hlavně pořádně zakrýt (ne žádnýma rouškama nebo plínou, ale normální dekou, tlustýma ručníkama (po cvíli vyměnit za suché) atd., hlavičku osušit a pak teprv dát čepku, jinak by studila, z toho důvodu nedoporučuji bavlněnou čepičku, ale vlněnou nebo flísovou, tyhle materiály nestudí, protože tu vlhkost nenasají.

Jinak bonding – nějak nechápu to zavádění bondingu, měla by to být naprostá samozřejmost a ne nějaký inovativní nadstandard… Po porodu prostě dítě z ruky nedám a basta, není moci, která by mi ho sebrala (pokud je samozřejmě zdravé a nevyžaduje nějakou péči). Vše je jen na informovanosti a vůli rodiček a jejich doporovodu (otec do toho má taky co kecat, ostatně bonding může obstarat i on, když je matka např. po císaři).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
11.11.11 22:53

souhlasím s ivuškou v tom, že přece není takový problém (nebo by neměl být) dát na „seznam do porodnice“ kromě vložek, plenek a jiných věcí, co s sebou maminka musí mít i jeden pár ponožek a čepičku pro své mimi :nevim: :wink:

kdybych zrovna nečekala, tak bych třeba i něco poslala, ale v nejbližších dnech tyto věcičky sama budu potřebovat :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
11.11.11 23:03

Jj,máš pravdu, ale kde je to samozřejmostí a kdo se dokáže po porodu bránit? Většinou se nikdo nikoho neptá a rodiče v tu chvíli ani nenapadne, že by mělo být něco jinak. Začínají s tím a nabraly inspiraci v jiných porodnicích, kde erární čepičky mají. Dávají dětem vlněné, ale na umyté hlavičky. Ve Šternberku děti myjí nejdřív po 2 hodinách. Jednou z možností je, aby si nosili rodiče své…otázka je, jak by to bylo třeba s hygienou, zda by jim to někdo nezakázal. Proto ty bavlněné. Praly by se v nemocniční prádelně při vysokých teplotách. Vlněná by se jim mohla dát klidně přes tu bavlněnou. Proto jsem psala s výhodou…samozřejmě uvítají i vlněné a fleecové

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
11.11.11 23:06

Mar tanka -Držím pěstičky, ať vše dopadne podle tvých představ a s miminkem si užíváš jen to krásné. I tak děkuji za příspěvek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
11.11.11 23:14
kizy píše:
Jj,máš pravdu, ale kde je to samozřejmostí a kdo se dokáže po porodu bránit? Většinou se nikdo nikoho neptá a rodiče v tu chvíli ani nenapadne, že by mělo být něco jinak. Začínají s tím a nabraly inspiraci v jiných porodnicích, kde erární čepičky mají. Dávají dětem vlněné, ale na umyté hlavičky. Ve Šternberku děti myjí nejdřív po 2 hodinách. Jednou z možností je, aby si nosili rodiče své…otázka je, jak by to bylo třeba s hygienou, zda by jim to někdo nezakázal. Proto ty bavlněné. Praly by se v nemocniční prádelně při vysokých teplotách. Vlněná by se jim mohla dát klidně přes tu bavlněnou. Proto jsem psala s výhodou…samozřejmě uvítají i vlněné a fleecové

No jo, jasně, že když žena ani neví, proč by bylo dobré bonding absolvovat (a proč tomu říkat zrovna bonding, je to prostě normální průběh poporodních okamžiků – dítě patří k matce a ne na váhu, do plastové pixle či pod kohoutek, není potřeba ho „zachraňovat“), těžko ho bude vyžadovat nebo za něj bojovat, takže je určitě dobře, že se někde rozhodnou to tak dělat z vlastní iniciativy. Spíš mi přijde děsné, že ve většině porodnic se to ignoruje, s dítětem se dlouhé minuty provádí technické procedůry, pak se matce vráti zakuklené v povijanu, pokusí se vecpat mu bradavku do pusy (v lepším případě) a pak ho odpakují na novorozenecké nebo aspoň do plastového boxu vedle matky „na prohřátí“. Nevím, tohle mi prostě hlava nebere.

Tohle byla jedna z věcí, co byly super na domácím porodu – bylo naprosto samozřejmé si dítě vzít rovnou z rukou porodní asistentky, sama si ho otřít, zabalit a odejít s ním do postele. Žádný pocit, že mi ho teda milostivě nechali (jako při mém porodnicovém porodu), ale koukají na mě nedůvěřivě a číhají, kdy ho budou moct zase sebrat, aby provedli životně důlěžité procedůry zvážení a změření :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
11.11.11 23:22

Já bych třeba doma v žádném případě dobrovolně nerodila. Nikdy nevíš, jaké komplikace se u porodu můžou vyskytnout. Proto jsem ráda, že má někdo zájem udělat i porod v porodnici příjemným a klidným :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
11.11.11 23:51

kizy: já taky ne, bych si to nelajzla…
ale jsem ráda, že se v porodnicích snaží dělat co nejvíc pro to, aby se dítě i maminka cítili dobře…
a díky za podporu :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
12.11.11 01:10

Malé ponožky ani čepičky momentálně nedám :mrgreen:

Co se týče bondingu - u nás tak, jak jsem o něm (zběžně) četla, neproběhl a nemyslím si, že by to jakkoli poznamenalo náš vztah, laktaci nebo cokoli. Neříkám ale, že je to špatné, jenom mě to nějak nestrhlo do té míry, abych si myslela, že bez tohoto nemůžu už dál žít a nebudu mít s dítětem už nikdy plnohodnotný vztah. Já jsem byla radši, že ho rychle prohlédnou, že je OK, když už ho vytáhli kleštěma.

Jinak čepičku a ponožky bych si na mimino klíďo přinesla, nebyl by to problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32903
12.11.11 09:12

U nás bonding taky neproběhl, očekávala jsem ho jako samozřejmost, ale bohužel skutek utek. Porod byl rychlý, nestihla jsem skoro nic říct, co a jak bych chtěla. V tu dobu jsme to až tak neřešila, přišlo mi to líto až potom. Že jsme si měli prcka z vyhřívaného lůžka prostě vyndat, že jsem měla chtít ať mi ho dajína bříško,případně ať mi vysvětlí proč to nejde. Po 2h na pokoji mi prcka přivezli až po 5hodinách, nevěděla jsem kde je a co s ním dělají a ni mi to pak neřekli. Byla jsem vyjukaná prvorodička a začalo mi to vrtat hlavou až později. Druhý porod doufám bude taky v pohodě, ale už budu otrlejší a prostě to budu chtít vědět. A budu mít s sebou dulu.
Ani v porodnicích baby friendly není bonding samozřejmostí, bohužel. Záleží i na koho člověk narazí. Nedávno tam rodila kamarádka, miminko dostala na bříško a i když se její mimi narodilo skoro ve stejnou dobu (ráno) jako moje, dostala ho na pokoj brzy a já až před polednem. To pak člověka mrzí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
12.11.11 09:15
Angua píše: …Já jsem byla radši, že ho rychle prohlédnou, že je OK, když už ho vytáhli kleštěma. …

Tak porod kleštěma už je jiná věc, není fyziologický, takže tam je prohlédnutí na místě. I když mně (v cizině) syna vytáhnutého kleštěma kontrolovala pediatra rovnou na břiše.

Pro zakladatelku, dítě mi šoupli na břicho, přehodili přes nás tlustou deku a bylo. Čepičku dostal až po vážení a měření po nějaké době. Prostě bych připsala čepičku na seznam pro rodičku, tím můžou začít a pak se uvidí. mae

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
12.11.11 09:29
MaeGandal píše:
Angua píše: …Já jsem byla radši, že ho rychle prohlédnou, že je OK, když už ho vytáhli kleštěma. …
Tak porod kleštěma už je jiná věc, není fyziologický, takže tam je prohlédnutí na místě. I když mně (v cizině) syna vytáhnutého kleštěma kontrolovala pediatra rovnou na břiše.

Jj, to tak udělat mohli, to je fakt… Jenom píšu svoje pocity. Já jsem byla tak vykulená, že mi to bylo vlastně fuk. Kdyby nebyly žádné problémy, tak bych asi měla spíš náladu přemýšlet a řešit blbosti :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
12.11.11 09:39

Jestli chcete opravdu něco udělat pro bonding, tak podpořte informovanost. Kdo o něj má zájem, tak si propriety přinese sám, kdo má pocit, že je to zbytečné, že se s tím moc nadělá, že to nemá v podstatě smysl, tak dítě nechá odnést a bez nějakých problémů přijme zabalenou vánočku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32903
12.11.11 12:30
Gladys píše:
Jestli chcete opravdu něco udělat pro bonding, tak podpořte informovanost. Kdo o něj má zájem, tak si propriety přinese sám, kdo má pocit, že je to zbytečné, že se s tím moc nadělá, že to nemá v podstatě smysl, tak dítě nechá odnést a bez nějakých problémů přijme zabalenou vánočku.

no já byla zpětně dost naštvaná, proč to u nás nešlo, protože když jsem chodila schválně na předporodní kurz té nemocnice, tak PA tvrdily, že všechno se tak dělá, miminko na bříško…a když se mimi narodí přes den, tak jde hned s maminkou…a pendrek. Byla jiná směna, jiní lidé, tak smůla. O nějakých představách o porodu nebyl absolutně čas ani energie se bavit.
Příště budu mít porodní plán a dulu, která bude případně moje požadavky a potřeby tlumočit a vymáhat, aby netvrdili, že nevěděli co chci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
12.11.11 14:17

Já jsem u prvního porodu i jasně zformulovala, co chci, ale nebylo mi to umožněno, pro ně jsem byla rodička nezajištěná atb proti streptokokovi a dítě „musel“ vidět doktor (z něj asi tím pohledem streptokoci utekly :evil: ).
V druhém těhotenství jsem nakonec měla takové obavy, že se mnou zase budou jednat jako s nesvéprávným dementem, že jsem radši rodila doma :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí