Vaše zkušenosti z bondingem a co si o tom myslíte?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3145
8.5.18 19:46
@Marffusha píše:
Maminky, všude čtu jak je důležitý bonding. Na předporodním kurzu to bylo téma č. 1. Co ale v případě, kdy se bonding uskuteční jen z části nebo vůbec(zdravotní komplikace, nebo porodnice nejdříve váží, měří, koupe a až teprve po té přikládá). Diskuze a informace o bondingu pak ve mně vzbuzují pocit, že pokud není uskutečněn, není navázan vztah matka dítě a už se nikdy tak nenaváže. Dokonce má kamarádka po velmi těžkém porodu, který byl ukončen akutním císařským řezem, byla velmi špatná z toho, že se po něm pro bolest nemohla starat o dítě, že jí dítě nebylo přiloženo, vyčítala si, že nemá kvůli tomu navazany vztah s dítětem a už to nikdy nenapravi…

Bonding má vliv hlavně na průběh šestinedělí, které je řízené hormony. Takže s bondingem máš hlavně šanci na klidne pohodové šestinedělí, lepší rozjezd laktace, efektivnější napojení se na spánkové rytmy dítěte. To poslední je ti ale naprd, pokud už doma máš malé dítě nebo místo spaní s mimcem budeš například piglovat domácnost do vysokého lesku.
A není to jakože když bude, tak bude všechno, když nebude, nebude nic, hormony si samozřejmě můžou chodit cestičkami a můžou v klidu fungovat i bez bondingu. Bonding je ale takový zvýhodněný stav věcí.

Samozřejmě asi těžko budeš bondingovat kolabující nedychajici dítě, tam jsou snad priority jasné… Ale po fyziologickém porodu s fyziologickým novorozencem je to opravdu hezký zážitek. A v takovém případě ať se zdravotníci nezlobí, ale měření, vážení, mytí a kontrola reflexu, podání vitamínů K může počkat. A zkontrolování základních funkcí jde i na těle matky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
100
8.5.18 20:00

Děkuji za názory. Jsem ráda, že to vidíme podobně. Myslím, že je na bonding kladen až příliš velký důraz a pak ty otázky… Tys neměla dítě hned u sebe, jdi jedině do této porodnice, protože žádná jiná v kraji ti neumožní ten správný bonding :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11955
8.5.18 20:11

Moje zkušenost s bondingem je taková, že jsem se vzpamatovala z vlastního porození a zjistila, že mám košili celou od krve apod., což mě neskutečně vyděsilo, na můj dotaz co se stalo nikdo neodpovídal, až na moje důrazné naléhání sestra pronesla „Ale vždyť jste tam měla to miminko…!“. Takže já v mdlobách, dítě fakt nevím jestli z toho něco mělo, pak mi ho furt strkali, já neměla sílu a děsil mě, že ho upustím… Nakonec si ho vzal manžel, já byla spokojená, že na ně můžu koukat, oklepala se, najedla a byla 100% připravena být mámou, načež mi ho na x hodin odnesli :lol: rozhodně nic, co bych si příště nemohla nechat ujít ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
8.5.18 20:18

@Marffusha kristova noho - čím více se budete patlat v tom, co všechno můžete pokazit, čím víc se budete frustrovat tím, jak budete špatná matka, čím více budete podléhat svým úzkostem a nejsitotám, tím spolehlivěji nasedente na sebenaplńující se proroctví.

Plnou parou do poporodní deprese.

Ten strach je sice logický a vlastně za něj nemůžete. Ale už máte ve svých rukách, jak s ním naložíte, jak moc ho budete krmit dalším a dalším čtením co všechno se může pokazit, jak moc ho necháte ovládat svou mysl a život.

Přestaňte studovat a namlouvat si, že porozuměním získáte kontrolu - podle všeho se jen a jen víc zúskostńujete.

co naopak můžete udělat, je začít se učit zvládat svou úzkost. protože se to bude jen posilovat. Čím dřív začnete, tím je pravděúpodobnější, že přežijete kojenecký věk a s ním spojené hormonální bouře a zoufalou nevyspalost v pořádku.

Navíc - pokud se naučíte zvládat svoje úzkosti, nepředáte je svým dětem - naopak se od vás naučí, co s tím, když se bojí.

Tohle je velmi praktická knížka
https://obchod.portal.cz/…ost-a-obavy/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
8.5.18 20:29

@Marffusha dneska se opravdu u všeho přehání. Naše mamky okamzity bonding neměly a nemyslím si, že bychom nenavazaly vztah. Nezlob se na mě, ale reci typu už nikdy se nenavaze vztah a bude to mít negativní vliv na psychiku jsou trochu zcestné a přehnané. Bonding na chvilku chápu, ale pokud je žena po dlouhém a náročném porodu měla by mít hlavně klid a ne se hned starat o dítě. Asi mě ukamenujete, ale poslední dobou mám pocit, že bonding a hlavně rooming-in porodnice spíše zneužívají, aby měly sestry méně práce. Dvě kamarádky rodily ve dvou západních zemích a ani v jedné nebyl bonding a rooming-in tak přehnaný jako tady. Všude se snažili o to aby si matka co nejrychleji odpočinula.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
677
8.5.18 20:51

Ja zase můžu řict, že největší pocit štěstí a nejkrásnější zážitek v mém životě, byl ten, když po tom co se malá narodila, ji na mě položili a já ji na sobě cítila. Na tohle do smrti nezapomenu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
8.5.18 21:21

@wobludka já si to zas naopak užila a nikdy na to už nezapomenu, když jsem při porodu myslela, že to nedám a snad umřu, tak najednou byla dcerka venku, dvě hodiny jsem ji měla na prsou, manžel byl s námi a bylo to pro mě neskutečný, únava o které píšeš přišla až potom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11955
8.5.18 21:38

@janickaIII jé to je hezký, věřím - a věřím že i jedna žena to může mít při porodech pokaždé jinak. Ono to není jen o bondingu, podle mě je nejhorší, když je něco hurá moderní a cpe se to všem. V těhotenství někomu kafe neskutečně pomáhá na nevolnosti, jiná ho nepozře, třetí nezná nevolnosti. Kojení mi začalo fungovat, když jsem začala dělat přesný opak toho, co mi doporučovali, jiné si to chválily. Já třeba z toho kolotoče nejkrásnější a nejemotivnější souznění s dítětem i partnerem prožívala při IVF a taky nemyslím, že by lidi měli přestat dělat děti doma :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
8.5.18 21:43

@wobludka přesně tak, to cpani a vyčítani, když to náhodou nedělá/nechce je šílené. To je pak na poporodni deprese zaděláno jedna báseň. Nj holt si musí každá máma vytvořit obrannou bublinu a dělat to co sama uzná za vhodné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí