Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Tak ja muzu taky srovnavat a citila jsem a citim to same co Gladys.
Prvni dcera byla cisarem a kojena byla, prisala se hned , i kdyz jsme to zkouseli az druhej den.
A s Lunou ac nekojim, pac nemam mliko,tak citim vetsi blizkost, nevim, jak to popsat, ale je to jiny.
S tou bdelosti muzu tez potvrdit a koukala jsem jak se hned prisala a byla spokojena, stastna.
První dvě děti mi nechali jen chvilku, zkoušeli, jestli se přisají (obě se zdárně přisály) a pak je odnesli. Třetí porod byl císařem, jsem ráda, že mám živé a zdravé dítě, ale ale…vlastně si pořádně nic nepamatuju. jenom takové střípky.
Při čtvrtém za mnou těsně po porodu přišel manžel na sál (u porodu jsem ho nechtěla) a díky tomu nám tam malého nechali. Celé ty dvě hodiny nezamhouřil oko. Sál a pozoroval mě takovým širokým sametovým pohledem. Celé ty dvě hodiny jsem na sebe jenom koukali. Pak manžel odešel a malého odnesli. Já jsem celou tu dobu neusnula, strašně mi chyběl a celé ty zbývající hodiny jsem jenom čekala na to, až mi to dítě vrátí. Byly to snad nejdelší čtyři hodiny mého života.
Angua píše:
Gladys, tak příští porod zase v porodnici a čtvrý doma, ať můžeš srovnávat
Já jsem o tom přemýšlela, on ten bonding je jako ženský orgasmus. Funkčně by se dalo říct, že k ničemu není potřeba, otěhotní se bez něj, pro fungující sexuální život taky není potřeba, partneři spolu mohou být šťastní, i když žena orgasmus nemá. Ale pokud ho může prožít, proč se ho dobrovolně vzdávat?
A pokud si představím, že by mi někdo řekl,Hele, dvakrát nebo třikrát v životě dostaneš možnost prožít orgasmus, pak už nikdy, no tak to bys se hergot sakra snažila, abych ho měla… A nikdo by se mi předpokládám nedivil a neptal se mě, k čemu je mi to dobré ![]()
Máte prosím některá zkušennost s praktikováním bondingu v jablonecké porodnici. Moc bych o něj stála, ale dle vyjádření porodních asistentek není témeř šance. Přitom na stránkách aperio, píší, že ho umožňují.
Nebo jakoukoli zkušennost s bondingem v Libereckém kraji, děkuji.
@Kaa zkušenost nemám, informace z Aperia mohou být i hodně staré.
Ale pokud po porodu z ruky dítě nedáš, nebudeš chtít, aby ho odnesli, tak násilím ti ho vzít nemůžou. Zvlášť pokud tam budeš mít muže a poučíš ho, tak byste to mohli zvládnout. A napiš si to do porodního plánu. Držím palce ![]()
@AnastazieB píše:
Ale pokud po porodu z ruky dítě nedáš, nebudeš chtít, aby ho odnesli, tak násilím ti ho vzít nemůžou. Zvlášť pokud tam budeš mít muže a poučíš ho, tak byste to mohli zvládnout. A napiš si to do porodního plánu. Držím palce
Bohužel, tohle jsem si myslela taky. Dítě mi projistotu po porodu ani neukázali a prchli s ním jak s časovanou bombou… A ne že bych si o to neřekla, ale zkrátka jsem byla pro ně rodička s pozitivním streptokokem nezajištěná atb a dítě s apgarem samé 10 musel nutně vidět lékař ve vedlejší místnosti ![]()
Milé maminky, nemá některá z vás zkušenosti s bondingem ve šternberské porodnici? Nebo v jiné v olomouckém kraji… Taky by mě zajímalo, jak se bonding praktikuje po porodu sekcí ve spinální an. Prvního syna jsem porodila akutním císařem, tři hodiny poté jsem nevěděla, co s ním je, nikdo mi nic neřekl, byl to pro mě zlý zážitek, už bych toto nechtěla zažít znovu. Potom jsem ho už měla pořád na sobě, potřebovala jsem ho prostě cítit. Tehdy jsem o ničem jako je bonding nevěděla. Myslela, jsem, že se mimina prostě odnášejí, aby si maminka odpočinula. Ale já právě „odpočívat“ vůbec nepotřebovala. Teď se chystáme na druhého prcka takže bych se chtěla na druhý porod líp připravit. Všem díky za reakce!
Já jsem rodila v Irsku a čepička byla na seznamu. Musela jsem midwife dát overal, plínku a čepičku.
Jelikož se syn narodil za pomocí vakua tak mě pak dlouho šili, takže ho měl manžel.
V Irsku ani miminka neomývají, jen otřou, když ho vytáhli tak mi ho dali na chvilku na břicho pak si ho hned vedle mě zkontrolovali a oblékli a pak ho mělnmanžel než mě došili.
Pak jsme zkoušeli přisát a přinesou toast, marmeládu a čaj, miminko je na pokoji s maminkou.
@viktorinka píše:
Milé maminky, nemá některá z vás zkušenosti s bondingem ve šternberské porodnici? Nebo v jiné v olomouckém kraji… Taky by mě zajímalo, jak se bonding praktikuje po porodu sekcí ve spinální an. Prvního syna jsem porodila akutním císařem, tři hodiny poté jsem nevěděla, co s ním je, nikdo mi nic neřekl, byl to pro mě zlý zážitek, už bych toto nechtěla zažít znovu. Potom jsem ho už měla pořád na sobě, potřebovala jsem ho prostě cítit. Tehdy jsem o ničem jako je bonding nevěděla. Myslela, jsem, že se mimina prostě odnášejí, aby si maminka odpočinula. Ale já právě „odpočívat“ vůbec nepotřebovala. Teď se chystáme na druhého prcka takže bych se chtěla na druhý porod líp připravit. Všem díky za reakce!
Kamarádka rodila v Olomouci a nic moc, ale doporučuji soukromou PA, která by tě doprovodila a podpořila – http://www.podsrdcem.cz/, je opravdu výborná.
@viktorinka jak je to po CS nevim, rodila jsem před půlrokem ve Štb - po porodu mi dali syna hned na břicho, potom si ho sestřička vzala na pult v téže místnosti (pupík, osušit, zabalit..) a položili vedle mě na lůžko (líp se mi snášelo šití když jsme se synem na sebe koukali
) kde byl se mnou celou poporodní dobu. Po převozu na šestinedělí šel hned na pár hodin k sestřičkám novorozeneckého, kde ho okoupali atd.
Maminky já zyžila dvouhodinový bonding v Krnově, naprosto úžasné, vše, jak má být, napíšu více, pokud má někdo zájem
@verusav popiš prosím ![]()
u mě byl druhý porod a doba po něm stejné jako v příspěvku nad tebou. Sestřičky teda měly malého asi hoďku, pak mi ho dovezli.Prvního syna mi dali až 4 hodiny po převozu na šestinedělí. ![]()
Musím potvrdit že i ve velké porodnici (Bulovka cca 190 dětí/měsíc) mi při vyvolávaném porodu sami navrhli „přivítání mimi na bříšku“. Otřou ho nahřátými plenkami na mami bříšku a nechají rodinu vklidu dvě hodiny u mámy a táty… Kdyby cokoli, PA startuje asistovat jinak se chodí jednou za pár ptát…
Takže naprosto nerozumím těm co chtějí rodit doma, všechno se dá dohodnout… Stačí hledat a ptát se…
Bohužel se mi porod na konci zaseknul, malého museli křísit a i tak ho na chvíli dostal tatínek, přinesl mi ho, dětská doktorka čekala opodál kdyby něco a manžel Ondru sám odvezl na novorozenecké a byl u toho když ho dávali do inkubátoru. Pak přišel za mnou…
@ivuska.h no právě, že v olomouci ani rodit nechci, úplně mě to tam odpuzuje
poprvé jsem rodila ve šternberku a byla jsem spokojená, s moderním sálem i milými sestřičkami na šestinedělí.
Při druhém porodu půjdu asi taky nejspíš na SC (doufám, že mi ho indikuje oční kvůli zrakové vadě
), takže nevím, jestli by mi tam PA k něčemu byla…