Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Holky a rozumím tomu teda dobře, že ve Šterneberku aktuálně provádějí bonding? Právě vybírám porodnici a tohle je jedno z hlavních kritérií, které zvažuji…
@AnnieL píše:
Holky a rozumím tomu teda dobře, že ve Šterneberku aktuálně provádějí bonding? Právě vybírám porodnici a tohle je jedno z hlavních kritérií, které zvažuji…
Jen technická poznámka – bonding není něco, co provádí porodnice, je to proces, který probíhá mezi matkou a novorzencem bez ohledu na okolí. Porodnice jej ale může podporovat, což je to, co míváme výrazem „porodnice dělá bonding“ namysli. Jen je prostě důležité si uvědomit, že to není neco, co by musel zařídit někdo z okolí, je to věc mezi matkou a dítětem a jde jen o to, aby je nikdo nerušil zbytečnostmi.
No vesměs to musí ta porodnice podporovat… Jak to nepodporuje, tak je to všechno v háji
Hodí vám dítě na břicho na 5 vteřin a hned vám drobečka seberou, prpotože ho nutně musí změřit a jiný nesmysly… Mě přinutili se oblíct, že bez košile jít rodit nemůžu
prej mi bude zima… a pak že mi malou nemůžou nechat, že stejně budu unavená, Já nevim, ale porodníci jsou někdy fakt úplně vygumovaný…
Pak mi ji půjčili, až ji pečlivě zabalili do zavinovačky… Ach jo… Příště abych si objednala hotel v horní dolní někde, kde v porodnici bonding plně podporujou…
Nechápu, proč je to pro ty porodnice furt tak strašnej problém ![]()
Ono i záleží na matce. Já asi nemám úplně v pohotovosti tu přirozenou část, nahatá bych rodit nechtěla, byla jsem i ráda, že mě pak přikryli peřinou..i bych s enecítila mít celou dobu malého přímo u sebe. Staršího jsme si pak vyndali z postýlky na druhý pokus o přiložení, však tam fakt jen jednou za 2h nakoukla sestra, jestli něco nepotřebujem. No tak jsme ho měla chvíli u sebe v posteli a pak jsme volali sestru, že ho chceme dát zpátky, ale neumíme to. Muž se bál a já byla KO.
V porodním plánu jsem měla, že ho měřit nechci, i zvážit že se dá pozdějc. Ale jak říkám, nestihla jsem ho vybalit a ani skoro nic říct.
Tak to mě nějak nevadí se svlíknout před doktorama. je to jejich práce a takových všelijakých lidí už viděli, že jim to snad už musí bejt úplně fuk..
@Rascal no to je právě individuální. Já jsem měla i štěstí, že u porodu jsem 2× měla doktorky, a fakt když tam pak přišel doktor mě prohlídnout, tak to nebylo moc příjemné. Ještěže jen zkouknul, pogratuloval a šel, pak jsem se zas cítila v pohodě. Přitom gynekologa mám chlapa..zajímavý. Prostě porod je asi víc intimní záležitost - pro mě. Podruhé jsem tam neměla mít ani chlapa, aby to byl úplný babinec, ale nakonec to vyšlo jinak.
Čtu různé deníčky a různě jsem od maminek slyšela, že si obtížně hledali cestu ke svému novorozenci, že jim připadalo, že jim miminko přiřadili, že k němu neměli citový vztah, že ho začali milovat až později, apod. Chtěla bych znát váš názor, myslíte si, že těmto pocitům lze zabránit bondingem?
Nemyslím si, já bonding neměla kvůli císaři, nedali ho na břicho ani manželovi, prostě nám ho hned odnesli a viděla jsem syna až za tři hodiny na kojení. Přesto jsem ho milovala hned, jak jsem ho uviděla. Tedy milovala jsem ho už v bříšku, ale jakmile mi ho vytáhli, brečela jsem dojetím a už jsem si to bez něj needovedla představit.
@iggy.piggy Já bonding vzhledem k císaři nezažila, ale nemyslím si, že by dání dítěte na prsa po porodu u mě mělo případně až takový efekt, že bych byla z mimina okamžitě poprděná.
Mě přišlo, že ten pocit z hledání cesty k miminku byl zapříčiněn zcela jinými faktor než tím, že mimčo nebylo hned u mě - hormonální bouře; že ten drobek neumí říct, co ho trápí a umí tedy jen brečet; narušený osobní denní režim, zvykání si na novou životní roli včetně určité sociální izolace apod.
@iggy.piggy První dva příspěvky a zcela opačná zkušenost - oba císaře, oba bez bondingu a zcela opačný pocit z mimina. ![]()
@iggy.piggy
Neodvažuju se tvrdit, že by bonding zaručoval nějaké přívaly mateřské lásky. Záleží asi hodně na osobnosti konkrétní ženy. Mně dítě dali prakticky hned a necítila jsem absolutně nic, jen jsem byla unavená a stejně jsem za chvíli dala miminko manželovi.
@iggy.piggy uplne zabranit tomu ve vsech pripadech asi nepujde. Ale horsi nez bez nej to velmi pravdepodobne nebude ![]()
@iggy.piggy
rekla bych, ze zalezi na hrozne moc vecech. bonding je fajn, ale neni to vselek.
ja jsem mela prvniho akutnim cisarem a videla ho asi 9hod po porodu a druhy den jsem z nej byla uplne hotova. vztah nam pak lehce narusilo az tezce problematice kojeni. po konci kojeni jsem ho zacala zboznovat uplne nejvic…
u druhe mi ji polozili na bricho asi na minutu, pak jsem ji videla az za nekolik hodin kvuli narocnemu siti atd. kojit jsem ani nezacala a vztah k ni mam myslim ukazkovy ![]()
Mně dali malého na břicho, ale pak ho museli dát do kyslíkového vaku to s ním byl manžel, ale pak byl dvě hodiny se mnou, nikdy nezapomenu, jak se na mě podíval, jak poprvé otevřel očička pocítila jsem takovou vlnu euforie a lásky, pak se přisál a pak jsme se šli umýt a pak už jsme byli jen spolu, bylo to nádherné, mám pocit, že jsem pak celé to šílené období s novorozencem íp zvládala, ale nevím jestli to bylo bondingem nebo to tak přišlo, jinak porod jsem měla těžký, ukončený operativně.
Tak bonding může rozvoji vztahu mezi matkou a dítětem napomoct, ale asi ho nezaručí
To komplikované navazování vztahu je často dáno poporodní depresí a jestli ji dokáže bonding zabránit, tak o tom jsem zatím nic nečetla ![]()