Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobré ráno.. Jaký denní spací návyky mají u vás 13ti měsíční děti. Nevím jak poznám, ze už je zralá jen na jeden. Stále spí 2krát. Ona je pak už protivna a nechce ani jídlo, když je déle vzhůru. Mala vstává v 5hod a pak chce jít už v 8 hod spát. A ještě jedna otázka, ale ta nepatří sem jak zabavujete 13 měsíční ratolesti. Mala není moc samostatná tak chodíme za ručičku sem tam. Hračkyji moc nebavi. V postýlce nechce být sama. Ono když pak chodíme už třeba 1,5hod tak mě bolí záda no a už je to dlouhý nevím jak ji zabavit jinak. poraďte třeba z nápadů malý něco bude bavit ![]()
Moje malá spí už jen jednou po obědě, ale jenom doma nebo v kočárku. pokud jsme na návštěvě, nebo je návštěva u nás, tak spát jít nechce, asi aby jí něco neuteklo
Ale ona spí asi tak 12h přes noc v kuse.
Jinak chodíme ven, stavíme kostky, dáváme tvary do otvorů, docela si teď oblíbila prohlížení knížek, takže listuje a ukazuje a já říkám co to je, když třeba vařím, tak je se mnou v kuchyni a popisuju jí co dělám, nebo se scházím s kamarádkama, oni mají + - stejně staré děti, takže teď kolem toho roku už na sebe reagují a chvilku si vystačí i sami, no a nebo jen tak blbneme - kolo kolo mlýnský a podobně. Ale je fakt, že malá si umí i třeba hodinu až dvě hrát i sama když na to přijde…
Myslim ze to hodne zavisi na diteti. Nekdo ma dva denni spanky do dvou let a nekdo ve dvou letech uz nespi vubec. Mame ted patnact mesicu a na jeden denni spanek jsme presli asi kolem roku, presne si to uz nepamatuji. Ale bylo to zacatkem jara.
Chodival spat kolem pul jedenacte- jedenacte a pak znovu kolem treti pul ctvrte. Vstavame jak kdy nekdy mezi pul sedmou a pul osmou ale z postele jdeme kolem pul osme osme. Kdyz se vzbudi v pet tak mu frknu trosku mlika a vzdy jeste usne. Ale my spime celou noc od tretiho mesice.
Na jednodenni spanek jsem ho tak nejak prevedla trosku nasilim. Proste jsme prodluzovala chozeni spat az na tu dvanactou. Ted chodiva spat kolem pul jedne a spi do cca pultreti plus minus pul hodina.
A zabavujeme ruznorode.Ted cca 14dni jaks taks uz chodime takze jsme casto venku. Prohlizime knizky, chodime ven, na hriste, skladame kostky, chodime na navstevy za kamaradama a kamaradkama.. casto ho necham aby si proste nasel zabavu a zabavil se sam. Nekdy to vydrzi i hodinu a z toho za mnou doleze uz po peti minutach. Tak mu vzdy ukazu nejakou hracku a zase si jdu po svym.. Nekdy to ma uspech jindy ne.
![]()
Ale kdyz je potreba tak si vydrzi hrat i hodinu dve. Kdyz proste nemam cas.
Příspěvek upraven 10.07.13 v 08:33
U nás se to ustálilo samo, ze dne na den začal spát jednou denně, spí od 21h do 6:30 a pak od 11:30-14:00. Pokud ještě malá potřebuje, tak bych ji nechala spát 2× denně. Více lidí mi doporučovalo knížku Každé dítě může dobře spát, tak jsem ji přelouskala a něco z toho zkoušela…no u nás to teda moc nefunguje
Jinak u nás teď letí knížky, celý den bučím, štěkám, mečím apod.
Ale on si ty knížky nosí sám a pak lego duplo ho docela zabaví, já skládám, on rozebírá
No a pak honí psa po celém bytě ![]()
U nás byl 1 spánek od 11 měsíců. Poznala jsem to tak, že dopoledne usínala později a tudíž se jí spánek posouval i odpoledne a pak nemohla usnout večer, tak jsem najela na 1 spánek asi týden byla mrzutá, protože to bylo do večera dlouhé, ale pak se srovnala a už to bylo v pohodě.
Hraní asi stejné co píše Madel ještě mi napadají dávat kroužky na tyč, kelímky, hodně ty knížky a pak různě odněkud vyndavat věci a zase je tam dávat
Naty v té době už docela dobře chodila, tak jí taky bavilo všechno při čem může chodit, třeba dětský kočárek. Pak houpací koník, máme nízkého, takže si tam sama vleze a sleze jak potřebuje. A celkově se snažíme chodit co nejvíc ven, tam se zaabaví nejvíc. Od 14 měsíců se naučila jezdit na odrážedle (motorce) a to je momentálně nejoblíbenější činnost ![]()
V té době spala ještě dvakrát, ale taky se to v tomhle věku začalo už pomalu lámat na jedno spaní. Poznala jsem to u obou dětí tak, že nechtěly jít spát v tu jejich dobu, ale až později, popř. byl problém je uložit večer, protože tím, že šly spát první spánek později, posunul se později i ten druhý a pak se jim nechtělo večer spát (a usínali třeba v deset, v jedenáct).
Zabavení - co nějaké aktivní chodítko, které si bude před sebou sem a tam strkat sama? Nebo nějaký stabilní kočárek, s normálním bude asi ještě padat. Malou taky už v tomto věku bavily panenky, takže vždycky vzala (no, vlastně to dělá furt
) nějakou za vlasy, zahoupala s ní, zazpívala jí hááááAáááá, práskla s ní do kočáru a už se jelo
Taky ráda vaří (i v tom věku ji to bavilo) - buď nějakou metličku a misku z kuchyně nebo mají i svoje nádobíčko z Ikey s tou plyšovou zeleninou a spol. Docela si vyhraje i s navlékacíma kroužkama, ale to tvoji holčičku asi nebaví… Taky se jí líbí různé magnety, co máme na lednici, to tak srůzně přeskládává, slupuje a poponáší (a hází do záchoda
). A jakékoli čabrání s vodou nebo písek - i ten z mouky a oleje - ale je z toho bordel, navíc měla trochu tendence to požírat - ale tak nic špatného v tom není ![]()
U nás jsem zredukovala na dva spánky. je nám 13 měs. Jinak je protivný ospinkaný. Ráno vstává ve čtvrt na 6. Ale večer je do 7 tuhoš.
U nás zatím ještě 2 spánky, vstávají v 5,30 pak je dávám spát v 8,30 to spí do 9,30-10,00 a pak jsou po obědě ve 13,00 a spí do 14,00 a nevím jak budu přecházet na jedno spaní denně, když vstávají takhle brzo. Spát chodí večer v 18,30-19,00.
Zabavení: kostky, navlékací kruhy, míč, ale nejvíc je baví nerez miska a měchačka a když se jim podaří ukrást někde kabel nebo honí kočku po obýváku ![]()
My máme teda už 14,5 měsíce, ale malý spí od 20 do 7 ale i 5 krát se budí a přes den mi spí od 10 měsíců jen ¨jednou a to jen 30-50 minut.Je to docela záhul, protože si sám nepohraje a jsem dost psych. vyčerpaná
@Sazkarka Cca od dvou let bude hodný. Taková ba i horší byla moje dcera. Nespala ani v noci natož přes den. A od dvou let paráda. Hodná, klidná, rozumná a spala.Sice ne přes den, ale v noc celou.
My máme taky už přes rok, ale malej moc nespí. Spí asi od 21 do 2 do rána, pak se vzbudí a kolikrát mi pak usne třeba až v 5 ráno a v 7 už je zase vzhůru. Je to někdy šílený, jsem kolikrát přes den tak strašně unavená až se mi z toho motá hlava. Čekám kdy to období přejde ale spí takhle blbě od začátku co se narodil.