Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, diskuze trochu z trucu. Pohádali jsme se s manželem (ajťákem) na téma používání hesel a případné schraňování do nějakého úložiště hesel. V zápalu boje jsem mu tvrdila, že má být ještě rád, že se fakt snažím, jen prostě je těch programů a jejich funkcí na mě dost, takže si všechno nepamatuju (nevěděla jsem, že mám na síťový disk více přístupů, ačkoliv jsem si očividně s jeho pomocí nastavovala hesla u obou). Teď používám krátce nějakého správce hesel, který není klasický v prohlížeči nebo mobilu, ale něco „lepšího“ a bezpečnějšího od něj. Jenže to používám po mnoha upozorněních z jeho strany, takže jsem si dneska poslechla, že kdybych to měla od začátku kdy to zaplatil, tak teď nemusím řešit, že si jedno staré heslo k tomu disku prostě nepamatuju.
No a taky jsem říkala, že většina lidí má jedno heslo.
Jeho odpověď byla, že ani náhodou. A teď mě zajímá, jestli mám pravdu - tipuju spíš 2-3 hesla v průměru, a ne na každé místo speciální heslo náhodně vygenerované. Jak to máte? Kolik hesel používáte? A co dvoufaktorové ověřování?
Počítám tedy jen soukromá hesla (2-3).
Příspěvek upraven 03.04.25 v 20:51
Max jestli 5 a to si pak stejně nepamatuji a točím tak 3 dokola, nebo si ti stejně musím změnit, že mám heslo špatně ![]()
Asi 4,ale to jen proto, že jsem si dala různě stejné heslo, ale postupem času si nové aplikace atd diktují, co to musí obsahovat. Velké písmeno, počet, znak atd.
Hodně, téměř všude mám jiné heslo. Nemám je nikde uložená (teda nikde na zařízení s přístupem k internetu, peněžence, diáři,…). Tam kde to jde, tak používám dvoufaktorové ověření.
Tocim tak cca 3-4 hesla. Nekdy kdyz nejaky ucet nastavuju pres mobil, tak heslo necham vygenerovat googlem. Ale vlastne mam na vsem co to jde pristup pres otisk prstu, takze si hesla ani nepotrebuju pamatovat.
Hesel mám nevím kolik, používám password manažer ![]()
Mám mimo jiné vlastně vyrobený generátor hesel
Žádné z mých hesel není stejné ![]()
Já mám jedno základní a to si různě obměňuji dle požadavků - velké písmeno, číslo, znak.. Takže ve finále používám asi 5-7 různých hesel, ale z jednoho základního.
A proč není dobré používat jedno heslo? Odpověď je snadná - až ho vám ukradnou, dostanou přístup ke všem vaším účtům ![]()
Manžel samozřejmě má pravdu, že průměr lidí používá jedno heslo je jejich blbost.
Takv práci jich mám několik, cca 4 různé, v čase se měnící.
Pak na každý bankovní účet jiný ( 5 x), do domácího PC, emaily soukromé 2× různé, pak finanční služby, taky jiné hesla ( ty mám zapsané u smluv, často se tam neprihlasuji. Školní Edupage, taky jiné heslo. A na ty on line shopy točím jedno, dvě hesla, tam je mi to více méně jedno
Jednou mi heknuli účet bohudík jen na FB a od té doby opravdu ty hesla mám individuální, kombinace velké malé písmena, čísla, speciální znak.
Aplikaci žádnou nepoužívám, do té se taky může někdo nabourat, takže zlatá stará tužka a papír.
@Mango_Lassi píše: Více
Absolutně nepíšu, že používám jedno. Naopak, používala jsem jako většina cca 5 hesel - spis tak 15, měnila jsem znaky a kombinace, ale pak jsem začala nechávat generovat správce hesel (ať už na mobilu nebo prohlížeči), teď jsem tedy postoupila k tomu placenému programu (Bitwarden) a opět to generuje on. Jenže problém byl u staršího hesla, na které jsem si nemohla vzpomenout a jelikož jsem ani nevěděla, že tam mam druhy účet, tak jsem si ho tenkrát nikam neuložila. ![]()
Ale princip byl takový, že jsem si myslela, že i předtím jsem na tom byla líp jak většina normálních lidi kolem. Což zatím tahle diskuze potvrzuje. ![]()
@Lily-of-the-valley píše: Více
Ideální je mít ke každému účtu jiné heslo.
Popravdě netuším, jak někdo může existovat jinak.
Mám správce hesel (taky placená služba) přes cloud, čili ho mám na desktopu a taky v telefonu. Z hlavy dám pouze jedno master heslo.
Příspěvek upraven 03.04.25 v 21:13
Unikátní hesla mám do bank a mailu. Pak mám hesla, která obměňují na dané stránky podle určitého klíče. A pak mám jedno heslo univerzál, které používám tam, kde o nic nejde, ale heslo vyžadují.