Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky chtěla bych se zeptat nějaké zkušené osůbky…
Moje gynekoložka je z toho totiž sama v rozpacích…jsem momentálně na neschopence a pak si chci vybrat dovolenou (17 dní) a následně nastoupit na mateřskou dovču…Jenže…
Nevíte jestli můžu čerpat plný počet týdnů? (8 týdnů)
Bylo mi řečeno, že po ukončení neschopenky mám nárok jen na 6 týdnů. Ale já nenastoupím hned po ukončení neschopenky…Jsme z toho celá vyjukaná..Děkuju moc za odpovědi..
Je to blbost, i po ukončení neschopenky můžeš zvolit nástup na mateřskou 8 týdnů před termínem porodu. Hlavně gynekoložka to vůbec nemusí řešit, ona má napsat jen termín porodu, datum nástupu určuješ a dopisuješ ty…
Jen se zeptám, proč chceš čerpat dovolenou před mateřskou, nebylo by výhodnější vyčerpat ji mezi mateřskou a rodičovskou? To bys musela mít ped nástupem na neschopenku hodně vysoké prémie, aby se vyplatila tahle varianta.
Mateřská dovolená trvá 28 týdnů (pro maminky dvojčat tuším 34). Nastoupit můžeš 8 AŽ 6 týdnů před termínem porodu. Záleží na tobě, kdy se rozhodneš nastoupit. Naprosto nezáleží na tom, zda jdeš z nemocneské, dovolené nebo přímo z práce. Nevím, kde se tento blud sebral.
Přesně jak píšou holky, já byla taky na neschopence a mohla jsem si vybrat…
Taky jsem si chtěla nechat proplatit dovču před nástupem na mateřskou, musela bych mít ale odpracováno určitý počet dní v práci, což jsem nesplňovala, takže mi to proplatili teď.
papa
čičinka píše:
Mateřská dovolená trvá 28 týdnů (pro maminky dvojčat tuším 34). Nastoupit můžeš 8 AŽ 6 týdnů před termínem porodu. Záleží na tobě, kdy se rozhodneš nastoupit. Naprosto nezáleží na tom, zda jdeš z nemocneské, dovolené nebo přímo z práce. Nevím, kde se tento blud sebral.
Presne tak.Ja taky vzdy nastupovala neco mezi 8 AZ 6 tydny,i kdyz nekdo je schopny tvrdit,ze je to jen striktne 8 nebo 6. Poprve jsem tak cinila v roce 2004-myslim,ze jsem sla tak kolem sedmi tydnu pred porodem,a ted jsem nastoupila zrovna 1.6.,coz je sest tydnu a dva dny pred porodem.Proste jsem si to tak vybrala.
Já nastupovala 5 t před porodem
z nemocenské na mateřskou.. nějak dr. neuměl počítat a prošvihl to ![]()
Dovolenou čerpám až po konci mateřské. Ono počet týdnů se ti nijak nemění, jestli jdeš 6 nebo 8 týdnů. V podstatě je to jedno, protože o nic nepřijdeš.
já to řešila tak že sem šla nejdříve na mateřskou a po mateřské nastoupila rovnou na rodičovský příspěvek, mateřskou sem si nechala proplatit zaměstnavatelem.Vyšlo mi to zrovna dobře, takže krom 8 mých dní mi musela ještě zaplatit 20 dní nové dovolené lna kterou sem měla podle zákona nárok. Malý se narodil 6. října 2007, mateřská se počítá jako odpracované dny, takže v roce 2008 sem měla jakože odpracovaných 90 dní, po kterých máš nárok na novou dovolenou. Ted je na mě sice zaměstnavatelka naštvaná, že sem ji tak oškubala
, ale když sem měla na to nárok , proč toho nevyužít že
![]()
j.a.n.i1: dovču si musim vyčerpat, ptz mi ji zaměstanavatel nařídíl před nástupem na mateřskou…je to fikaný, ptz nebudou pak muset proplácet..:(
Ale tak jsem s tím smířená a po všech strastech co jsem si prožila i docela ráda, že budu mít klid…
selina.j no, pokud si na neschopence, tak ti ji může nařizovat jak chce a má smůlu
ty nejsi povinna neschopenku ukončit dříve kvůli čerpání dovolené a on ti ji nesmí nařídit na dobu, kdy si v neschopnosti… takže pokud bych se na něj vybodla, byla na neschopence hezky až do mateřské a pak v návaznosti na ní pořádala o čerpání dovolené… to povolit musí… a proč mu ustupovat, pokud se sám chová všelijak a ještě přijít o celkem dost peněz.
Děkuju moooooc všem za odpověď…
Mám trošku problémy tady na naší gynekologii, asi doktor má nějakou jinou směrnici na výpočet týdnů!! A to mi nejdříve oznámil, že čekáme dvojčata. To mu trvalo asi 3 týdny než přišel na to, že je tam jen jeden, potom nám narovinu řekl, že je to hodně špatné a chlapeček bude postižený (Down. , Edw. syndrom) z toho jsem se zhroutila, ptz mluvil tak že je to na 100pro ![]()
Nakonec jsme se objednali na odběr plodovky a vše dopadlo dobře…
Navíc celou dobu válčím s neschopenkami..Dělám na tři směny a u pece, kde je i za deštivého a chladného dne 30stupňů…zaměstnavatel mě sice převedl z práce dělnice jen na uklízečku, ale pořád v tomto prostředí..a na gynekologii mi nechtěli neschopenku vystavit, takže jsem musela škemrat u obvodního..
Prostě naše těhotenství si začínáme užívat teprve teď…
Takže ještě jednou moc děkuji za odpovědi…
Tady máš i příslušné paragrafy…
Zákoník práce
§ 212
(1) Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok , popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Za odpracovaný se považuje den, v němž zaměstnanec odpracoval převážnou část své směny; části směn odpracované v různých dnech se nesčítají.
§ 216
(3) Pro účely dovolené se jako výkon práce neposuzuje doba zameškaná pro důležité osobní překážky v práci, pokud nejsou uvedeny v prováděcím právním předpisu (§ 199 odst. 2). Doba čerpání mateřské dovolené a doba, po kterou zaměstnanec čerpá rodičovskou dovolenou do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou a doba pracovní neschopnosti vzniklé v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání vzniklého při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním, se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce .
§ 217
(4) Zaměstnavatel nesmí určit čerpání dovolené na dobu, kdy zaměstnanec vykonává vojenské cvičení nebo výjimečné vojenské cvičení, kdy je uznán dočasně práce neschopným podle zvláštního právního předpisu61), ani na dobu, po kterou je zaměstnankyně na mateřské nebo rodičovské dovolené a zaměstnanec na rodičovské dovolené. Na dobu ostatních překážek v práci na straně zaměstnance smí zaměstnavatel určit čerpání dovolené jen na jeho žádost.
(5) Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, a zaměstnanec zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení rodičovské dovolené do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, je zaměstnavatel povinen jejich žádosti vyhovět.
§ 223
(1) Nepracoval-li zaměstnanec, který splnil podmínku stanovenou v § 212 odst. 1, v kalendářním roce, za který se dovolená poskytuje, pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, zaměstnavatel krátí dovolenou za prvých 100 takto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu. Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit .
j.a.n.i1 to máš pravdu, jenže já jsem teď přestoupila s neschopenkou na gynekologii( od obvodního) a tam mi na rovinu řekla, že mi ji nechá jen do konce června…mám s tím opravdu problémy a hlavně šílený nervování, ptz do práce se nechci vrátit..takže si radši vyberu dovolenou…
Navíc když mi počítala mateřskou 6 týdnů tak jí to pořád nevycházelo jak by si představovala, takže jsem ji tam musela prosit pomalu na kolenou…ale pokud mi může dát 8 týdnů tak mi to i s dovolenou vychází na 23. června(konec neschopenky) Takže budu za vodou…prostě ji příští poradnu řeknu že chci 8 týdnů a víc se s ní o tom nebudu bavit..pokud si teda můžu vybrat já, ptz mě bylo řečeno, že to určí jen gynekolog!! ![]()
Tak to je pak hloupé
netušila jsem, že máš problém i s gynekologem…
Jinak vybrat si rozhodně můžeš, tady to máš…
§ 34 Počátek a ukončení podpůrčí doby u peněžité pomoci v mateřství
(1) Podpůrčí doba u peněžité pomoci v mateřství začíná nástupem na peněžitou pomoc v mateřství. Nástup na peněžitou pomoc v mateřství nastává
a) dnem, který pojištěnka určí v období od počátku osmého týdne do počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu; pokud pojištěnka tento den v tomto období neurčí, začíná podpůrčí doba od počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu,
A jestli se nebudeš chtít dohadovat, tak bych to doktorku klidně nechala vyplnit s těmi jejími 6 týdny a pak to normálně škrtla a napsala to co chceš, k tomu se podepsala, žes to opravila ty a je to.
A v práci jim nevěř. Mě taky donutili vybrat si jí předem, mám celkem nárok na 40 dní dovolené. Tehdy to dělalo 13 dnů, ale netušili,ani já ne, kdyby mi to neporadila paní na sociálce, že po ukončení mateřské, než přejdeš na rodičovskou, máš právo si ji vybrat, nebo by si měla, ona tam totiž naskočí další dny, za ten půlrok, co jsi na mateřské, takže mi museli vyplatit všech 27 dalších dní. To bylo super. ![]()