Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kolik mu vypočítají přesně,Ti nikdo tady neřekne.To je na uvážení soudce podle důkazů,podkladů..
Partner má 3 děti,na jedno dítě - zletilé ale studující platí 1200kč,na druhé,nezletilé,půjde na střední školu - platí 500Kč,na naše dítě oficiálně taky 500,ale dává nám mnohem víc..My jsme rádi,že je to tak,protože kdyby výživné bylo vyšší,nedosáhla bych na další sociální dávky..
Pokud píšeš,že oficiálně vydělává jen 6000 a prokazatelně nedokážeš,že je to jinak,myslím,že 2000 Ti nepřiznají.Otec má taky nárok,aby mu po odečtení alimentů zůstalo určité minimum.
ahoj náš právní systém je nastaven tak bay se tatínkové měli dobře . to že jsou na tom maminky dost blbě nemyslí. bohužel zde chybí statečné maminky které by nechaly děti tatínkům ve výchově a samy by si je braly na víkend což je pro vás co máte problémy vyjít s penězy dle mého rozumu jediné východisko
žila jsem v anglii běžně to tam tak funguje, díky rovnoprávnosti, zde je sice jakási rovnoprávnost,ale co se týče dětí šijeme si jako maminky na sebe bič.
mé okoli se diví jak mmi muž pomáhá s děětmi a domácností, mně to nepřijde divné jsou přeci jeho jak děti tak domácnost tak jaké pomáhání já tomu říkam spravedlivá dělba práce , takže bych skutečně doporučila dát dítě tatínkovi a sama si chodila dopráce ,aby konečně muži pochopili , že to není jenom o tom si to dítě udělat ,ale že to je práce na 24/7 ![]()
Cinkxa, souhlasím. Rovnoprávnost se tu možní snaží být, ale rovnost ta tu rozhodně není a veřejně se všemožně nepodporuje.
Podle ČSÚ jsou průměrné náklady na jedno dítě 6.350,–Kč. Průměrná výše stanovených alimentů je 1.800,–Kč. Není to dost výmluvné? A to nemluvím o tom, jaká je vymahatelnost alimentů, jak tatínkové maskují své příjmy, účty v zahraničí, minimální daně, majetek na rodiče, jen aby nemuseli platit. Je to ubohé, když si neuvědomují, že ošizují své děti.
Ale! Je tu nová ministryně a s ní i nové tabulky. Ano, alimenty se mohou snad konečně zvyšovat, ale jak to bude s tou jejich vymahatelností a s prokazováním příjmů?
A to je i tvůj problém, anonymní. Vím, že nemáš peněz nazbyt, ale zkus se zeptat právníka. A podařilo by se ti nějak prokázat jeho skutečný příjem? To mu zaměstnavatel platí bokem? A jak to zdaňuje? Nebo dělá načerno? Pokud jste se domluvili na 2000, tak bych mu řekla, že na tom trváš, jinak se budeš snažit všemožně dokázat jeho skutečný příjem a že ti to poradil právník. Třeba se lekne.
Takže máš dvě možnosti, pokud se nedomluvíte - buď budeš tvrdá a budeš prokazovat jeho skutečný příjem, poku má příjem 20.000,– tak podle nových tabulek budou alimenty vyšší než ty 2.000,– a to o dost, nebo nemáš šanci prokázat jeho příjem a z těch jeho 6.000 soud vyměří míň než 2.000.
A jak to je, že pošle jen když chce? To taky třeba časem nebude posílat nic a vyjde ti líp si nechat stanovit alimenty soudně, i když budou nižší.
Ty jo - tak jen 2000? a není schopen ti je dát? Můj muž platí na dva kluky - 11 a 18 let celkem 8500,– !!! Pravidelně a každý měsíc včas, jinak by ho bývalá sežrala… a je jí to málo. Kluky si bere každou středu (kino, bazén, pizza aj.) + každý druhý víkend - samé výlety a dárky, aby kluci nebyli ochuzení… Teď čekáme svoje dítko, máme hypotéku a chtěli bysme to nějak snížit, páč platově jsme šli díky krizi oba dolů… tak asi na 6000 za oba a bojíme se, jestli to soud uzná… v srpnu snad budu chytřejší. ![]()
No nic, držím pěsti, protože 2000,– mi přijde i tak dost málo. Já bych řekla, že ty 3000,– by na jedno děcko v průměru být mělo - oba rodiče by se na tom měli podílet na půl… „Naši“ kluci ještě ani nemají žádné zájmy, nebo koníčky, které by stáli peníze - jen sedí doma u PC - maminka je od všech aktivit odrazuje - moc práce a penízky by se kutálely - radši si je bude škudlit pod matraci.. grrr
No nic, to je jiná kapitola a o tom, kdy táta platí a celkem rád by, aby to bylo dětem, ale chytrá maminka, co bydlí u svojí maminky, z toho dokáže vyžít celý měsíc a sama na ně nedat ani korunu…
![]()
To jste me moc nepotěšili ale stejně děkuji za odpověi,právě že to nemam jak dosvědčit že bere těch 20 000kč.Je to na černo takže nevim.
![]()
Na tohle téma jsem vedla nejeden rozhovor s kamarádkou (právničkou)…
Soud nemusí přihlížet jen k (vykázanému) platu. Podobně to měl i můj přítel. Ten měl v době rozvodu - stějně jako jeho exmanželka - uvedeno, že pobírá minimální mzdu. Soudkyně jim narovinu řekla, že této výši u obou naprosto nevěří a stanovila výživné, které odpovídalo její představě (na téměř 5ti leté dítě 2800,– Kč). A to měli, stejně jako já, rozvod dohodou. Mně soud „odklepl“ výživné 3500,– Kč na tříleté dítě, exmanžel měl v té době příjem přes 17000,– Kč čistého, vyživovací povinnost jen k tomu našemu. S placením u mého ex jsou problémy stále…řešila jsem to exekucí na plat, která mi teď už stejně nepomůže, protože přestal pracovat.
Ještě se vrátím na začátek - soud tedy nemusí vycházet jen z uváděného příjmu, ale z platu předpokládaného - který by si otec tvého dítěte byl schopen ve svém oboru a se svou praxí schopen vydělat.....nicméně, co si budeme povídat, záleží na soudci/soudkyni. A právník by určitě nebyl na škodu.
Dkuji ale ja na pravnika opravdu nemam.dodelal jen zakledani vzdelani a nejakou dlouhodoubou praxi v oboru opravdu nema.je to fakt zalezi taky na jakou soudkyni-soudce narazime. ![]()
No ony právě rozsudky o výživném se hodně lišily v různých okresech, jak píšeš, že záleží na jakého soudce narazíme, ale Kovářová udělala nějaký recept, který by to měl hodně sjednotit. Není to právní předpis, ale jen doporučení pro soudce, tak snad se podle toho budou řídit.
A otec má výplatnici nebo dělá na živnostňák? Někteří koumesi odváděli nejnižší daně, jakože chudáčkům živnost nejde a to vím, že se takovým „nešťastníkům“ stanovily alimenty podle minimální mzdy, takže ty 2000,– minimálně.
A kdyby ses zašla s právníkem jen poradit? Nemusel by tě zastupovat, na tu hodinovou taxu bys nějak naškudlila, ne? A můžeš zkusit bezplatnou poradnu na internetu APERIO, sama jsem se tam kdysi ptala a odpověděli mi.
Zkus se s otcem domluvit a rázně mu říct, že na výživném trváš, přece jsou to peníze pro děcko a ne pro tebe.
Je to blbá situace, já vím, ale zabojuj a budu držet pěsti, ať to dobře dopadne.
Má výplatnici.Jinak dekuji za za pomoc.Maš pravdu musim zabojovat a určitě to vyjde
Nám právnička řekla,že je to na dohodě obou stran,a pokud se nedohodnou,soud určí cca třetinu jeho platu,mě dává býv.manžel na dvě děti 10 000,–ale pracuje v Německu, ale co vím,5000,– je tak normální na jedno dítě i tady,na ty moje jsou teda už v pubertě,hodně zájmů,koníčky,tak myslím na malé dítě tak 2-3000,– minimálně.A myslím,že můžeš říct,že se Ti nezdá,že by bral tak málo,za to by žádnej chlap do práce snad ani nechodil,a nedej se,na ty peníze máš fakt nárok. ![]()
Zabojuj, v tvé situaci ti pomůže každá koruna navíc. Víš, ona výplatnice není jediným podkladem pro stanovení výše. Pokud u soudu tu jeho přiznanou částku zpochybníš, nechají si udělat výpis z FÚ, jaké odvádí daně, zjistí si, jaký má majetek, dotáží se zaměstmavatele, jak je to skutečně s jeho příjmem, žádný soudce tomu nebude věřit, že vydělává jen 6000, když na socdávkách by dostal víc. Minimálně těch 2000 určitě vybojuješ. Musíš prostě myslet na to, že to jsou peníze pro dítě ne pro tebe a takto to i říkat otci, že potřebuješ peníze na plíny, na jídlo pro prcka. Tak držím pěsti, ať se to podaří.
Dobrý den maminky,chci se vás zeptat mého syna otec platí výzivné 2000kč tak jsme se domluvili byla bych spokojena pokud by platil kazdý měsíc ale tak to není pošle jen kdy se mu za chce a já se svojí mateřskou na měsic nevyjdu.Chystám se ho dát soudu ale je to takový problém na prac.smlouvě má napsáno že výdělává jen něco přes 6 tisíc nevím to přesně(ale na bere mnohem více zalezí kolik má dní ale pod dvacet tísíc nejde).Už alimenty platí na dvě děti ale jedno není jeho a přiznali mu 800kc na každé dítě.Mam strach že by mi soud schvalil taky tak málo a pak bych nevěděla co dál.Můžete mi poradit já od něj ty 2000 potřebuju jinak jsem opravdově v haji.Moc děkuji za kazdou odpověď