Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
taky mám doma miminko (dvouměsíčního chlapečka) a koliky nás trápí hlavně odpoledne a navečer. Dáváme do pití kapky Sab Simplex, ale podle mě teda moc nezabírají.
Četla jsem na internetu různé rady a nápady a opravdu něco zabírá!!!
Takže: když se dítě po napití kroutí, vzpíná, hystericky řve, má břišní křeče, co nám pomáhá z 99% je ENERGICKY ho HOUPAT! Ne nějak moooc rychle - to zase ne, ale dát si miminko do zavinovačky a houpat jej o něco rychleji, než ho houpe babička!!!
Takhle ho několik minut energicky v rukách pohoupu a koliky jsou do 10 minut úplně pryč! Musím zaklepat - nikdy se mi ještě nepoblinkal. Znovu píšu - ne nějak moooc rychle! Přestane při houpání plakat a kroutit se. Taky je dobré ho houpat a chodit s ním při tom po bytě - ať si prohlíží kytky na stěnách, obrazy - prostě ho rozptýlit, ať zapomene na bolest bříška, nebo pak houpat a dělat na něj „ššššš“, mluvit na něj. Fakt to zabírá (alespoň nám)!!!
Na internetu jsem četla, že prý pomáhá pustit i vysavač či mixér, ale tohle jsme nezkoušeli! ![]()
Zkoušeli jsme ještě: dát miminku teplou (nahřátou) plenku na bříško, pocvičit s nožičkami (dávat mu je směrem k bříšku), položit jej na bříško, ale taky je rád, když jej necháme rozbaleného. Položíme jej na přebalovací stůl, sundáme plenku a dupačky a přikryjeme jej jen obyčejnou látkovou plenkou (aby všechno nepočůral) a on je rád, když je volný a může se pokopat. Vždycky se vyprdí! Jinak výborná mast na bříško je PUPÍK - emulgel při nadýmání bříška (stojí okolo 100 Kč). Masírujeme mu s ní každý den chvilku bříško (i víc, než 1× denně) a vždycky si pak ne jednou prdne! Dobré jsou i dětské čaje od 1. týdne - heřmánkový a fenyklový - proti nadýmání. Na prdíky mu pomáhá i gumová hadička z lékárny - když je už nejhůř (na kousíček mu ji strčit do dupky a prdne si).
No a základem všeho je si po napití (ale i během napití!) pořádně odříhnout. Držet miminko vzpřímené nebo jej vzpřímené ponosit, ať si pořádně odříhá - ať ten spolykaný vzduch při napití jde z těla ven!
Taky dodržovat ty savičky určené na mléko (velikost M). Mám 2 měsíční miminko, takže savičky určené kojencům od 0 - 6 měsíců (aby mu to neteklo příliš rychle, anebo zase příliš pomalu - ať nespolyká mnohem víc vzduchu)!
Tak snad vám něco z toho, co jsem vypsala, taky pomůže! ![]()
Zase ja
Vysavac funguje, ale netusim jestli na koliku, rozhodne oba kluci pri vysavaci prestali brecet, jakoukoli intenzitou v danou chvili rvali. ![]()
Koliky jsou u nás taky aktuální téma - mám 5 týdnů starou holčičku - u nás pomáhá houpání na balonu - vždycky se u toho uklidní. U starší dcery jsem tohle vůbec neznala, je to fakt náročný, malá je fakt neodložitelná, pořád chce chovat, jinak řve jak tygr - vlastně nevím, jestli je to jenom kolikou…
holky u nás ověřeno, třešňové pecičky z DM nahřát a na bříško, a proti kolikám aby nepřišli vůbec, probiotika Bio Gata kapičky, plus Sab Simplex,, ale chce ho to dávat pravidelně. V době koliky už nezabere.
Jj, to znám.
Děti se krom problémů s bříšky chtějí taky nosit a nechtějí být sami, jinak řvou.
Prý na bříško pomáhají i Laktobacílky Baby. O těch pecičkách z DM, co se nahřívají, vím, prý docela pomáhají, ale nám stačí i obyčejná plenka - nahřát ji a horkou mu ji přiložit na bříško a nechat působit. Tohle mi poradila dětská doktorka …
Koupila sem plysovyho soba s pecickama a mladsi ho miloval, jenze on je teplomil, takze teplo ho uklidnuje vseobecne. ![]()
Nakoukla jsem ze zvědavosti, protože malá už je na prdíky velká
.
Musím říci, že z toho, co jste sem vypsaly nám NEZABRALO vůbec NIC. Dokonce jsem si koupila knížku podle doktora Karpa - Nejšťastnější miminko v okolí - a přišla jsem na to, že tak nějak intuitivně jsem všechno z toho dělala .
Moc všem přeju, aby si neprošli s dítětem takovým šestiměsíčním ! peklem jako my
. (dokázala plakat bolestí i 8-11hodin denně - už jsme brečeli zoufalstvím i my dva z manželem)
Jenom Vám chci napsat náš postřeh - houpání na balonu je pro dítko silně návyková záležitost - stejně jako nošení a houpání na rukou. U nás z toho byla závislost, které jsme se zbavovali do 8 měsíce. Houpali jsme taky ze zoufalství, ale nechtějte vědět, jak potom bolely záda
.
Aby to celé ode mne nevyznívalo tak negativně - měli jsme taky jeden způsob, jak na chvilku malou utišit a pomoci jí - dítko držet v umývadle a na bříško mu nechat téct teplou vodu. Přišla jsem na to náhodou a docela to fugovalo. ![]()
Co pomohlo nam: jedine probiotika (Bio Gaia nebo Laktobacilky baby, to je jedno, pomohly oboje) ![]()
Predtim jsme neuspesne zkouseli temer vse vyse vyjmenovane, uz pred kazdym kojenim byl temer ritual - zacvicit nozickama, nahrat brisko, otocit na brisko, namazat brisko Pupikem, namasirovat ho x zpusoby, dat Sab Simplex…) a nic. Fakt jsme byli zoufali a mysleli si, ze Zuzka proste nic jineho nez rvat neumi. Pak jsme ve 4 tydnech nasadili probiotika (nejdriv BioGaia, pak zmenili kvuli cene na Laktobacilky baby) a po 2 tydnech jsme meli usmevave miminko a vsechny tyto figle mohli vypustit ![]()
Já musím do nebe vychválit Lactobacílky Baby!
kapičky BioGaia nám nijak výrazně nepomohli, ale Lactobacílky perfektně…prdíky nás trápí jen občas, v to případě masírujeme Pupíkem, nic jiného jsme zatím nemuseli zkoušet… ![]()
holky tak laktobacilky mám v plánu - vyrábí je jedině swiss, že?
a ta teplá plína nebo polštářek se může dát na bříško i hned po jídle? nebo před?
Ahoj, tak my taky vyzkouseli vsechno mozne, nejvic zabrala poloha na tygra, dite polozit briskem na ruku, ruce a nohy visi dolu, to se vzdycky vyprdela a uklidnila, ale muselo se pri tom chodit, jak se clovek zastavil, bylo zle. Mozna slo taky o rozptyleni pozornosti. A kapicky Bio Gaia zabrali, ale az po cca trech nedelich brani. Saab kapem taky, ale jestli zabira
, pecky mame, pupikem jsme mazali, no ted uz je to skoro dobry, maly jsou 4 mesice, ale taky jsme si uzili. Jo a zabralo dat k prsu, to se taky uklidnila, mela jsem ji tak cely dny..
Zaručeně dlouhodobě nepomáhá nic.
Ale zlatá trubička a následně Karp.
Jo a nám pomohli probiotický kapky a když jsem malé do mlíka jednou za dva dny dala laktobacilíky. Od té doby musim zaklepat, je to dobrý o 90%, ale taky jsme o malinko starší
Tak jsem taky nakoukla ze zvědavosti
Naše malá na bříško dost trpěla…
Nám teda pomáhaly kapičky BabyCalm a mastička pupík.Taky cvičení s nožičkama, ale to se jí moc nelíbilo…Takže jsme před každým kojením dávali ty kapičky a když bylo nejhůř, tak taky zabírala ta teplá plínka ![]()
Tak my měli s prdíkama taky dost problémy - malej ječel od šesti do devíti - desíti, když byl jó ve formě tak do jedenácti. Kapičky nepomáhaly, jen BabyCalm asi na dva dny. Asi druhým nebo třetím týdnem používám na bříško biolampu - svítím 3× denně, a je to o 90% lepší. Malej i spí přes den, což dřív spal maličko. Ne že by přestal úplně plakat, ale nedá se to srovnat. Tak doufám že jsem to teď nezakřikla ![]()