Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@pingvin My máme Ok baby sirius, je to italská značka, co jsem koukala, tak spolu s hamax sleepy vyšly nejlépe v testech ![]()
Nevím jak ta Hamax, tak ta naše se přicvakává na takovou základnu na kole - máme dvě, na manželově kole a na mém a sedačku přecvakáváme jak potřebujeme. Teda ze začátku, teď jak už je těžší, tak už ji nevozím. Je ježděná dvě sezony a malá v ní jezdí ještě teď ve 3,5 letech (na svém kole jezdit nechce)
@Moise děkuju. A můžu se ještě zeptat na názor na vozík za kolo. Byla jsem právě rozhodnutá koupit sedačku, ale známí nás od ní odrazovali, že když tam dítě usne, tak mu tam ta hlavička různě klimbá a že je to na nic ![]()
@pingvin při rozhodování vozít x sedačka je asi zásadní popřemýšlet, kde budete jezdit a tak. Vozík je super na cyklostezky, má i nějaký úložný prostor, dá se tam zaháknout i koloodrážedlo nebo použít jako kočárek. Dá se tam vozit i malinký miminko v autosedačce. To všechno je pěkný - ale pokud máš jezdit často a třeba celodenní výlety, tak je třeba kvalitní dobře odpružený vozík a to není zas tak levná sranda. Ty levné bývají špatně odpružené a dítě je tam naklepané jak řízek.
Nejela bych s vozíkem do provozu mezi auta, to nikdy. I když znám takové co jezdí a nebojí se, já to moc nechápu, to dítě jede pár cm nad zemí, chráněné plachtou a pár trubkama a vyčnívá do silnice. No a v neposlední řadě je třeba někoho, kdo bude ten vozík táhnout a někoho ideálně silného
Ono fakt není sranda vyšlápnout s tím vozíkem do kopce ![]()
Ale zas se tam dítě líp vyspí, to je pravda. V tý cyklosedačce, i když jí položíš co nejvíc to jde, tak se prostě bimbá. My když vidíme, že malá usnula, tak při nejbližší příležitosti opíráme kolo o strom a dáme si pauzu než se vyspí.
Pro nás byla sedačka jasná volba - jezdíme všude možně, občas i po silnici, když se jinak nedá a hlavně jezdíme s kolama různě po republice, takže bychom vozík těžko převáželi
Ahoj mám tři děti první dva jsem vozila na sedačce. Sedačka má pro že je menší lip se manipuluje pokud jedeš na krátké pojizdky plus třeba do obchodu a nechavas ji zamčenou s kolem. Když dítě spí je to nic moc hlava se mu klátí občas jsem měla strach aby si neulomili hlavu. Hlavu jsem jim při spaní přivazovala za helmu k sedačce. Měli jsme hamax sleepy.Jo a Sedačka je levná záležitost.
Teď máme třetí dceru a už druhý vozík za kolo. Vozík je pro mě oproti sedačce úplně super. Dítě je oproti sedačce ve větším bezpečí než na sedačce je chráněné konstrukci vozíku a když náhodou spadne cyklista vozík neletí přímo přes kolo jako sedačka. Podařilo se mi už i vozík převrátit a s dcerou to ani nehlo. Má pohodlí nefouká na ní
hraje si z hračkami svačí spánek je celkem pohodlný ale chce to dokoupit nějaké polstry přece jen polohovat nejde. Jde použít už od malého prcka Sedačka až tak od 18 ti měsíců. Zároveň je využitelný až téměř do pěti let sedačku jsme měli do čtyř pak už nám váhou dítěte brnkala o zadní kolo. Celkem slušně se dá jezdit i s neodpruzenym crozzerem nedrnca to tak děsivé ale není to do terénu. Top je Chariot má i brzdu využitelný i na brusle a je úžasně odpružený dá se jezdit i v terénu. Cena je ale hodně vysoká. Jinak na silnici mi nepřijde vozík širší něž cyklista jezdím tak běžné a auta nás s respektem objíždějí velkým obloukem.
@zuzan jojo, každý na to kouká jinak
Chce to si prostě ujasnit, jak a kam budu jezdit a jak často a co se mi vyplatí.
My vozík máme v rodině, měli jsme ho párkrát půjčený, když byla malá ještě miminko a natřásal se teda vcelku dost. Ale jen můj dojem
Po chvíli nám tam začala plakat - nechtěla tam být zavřená, neměla kontakt s námi.. kolikrát na celodenním výletě jedeme dvě tři hoďky v kuse, to by tam nedala..
Zažili jsme už i pád s dítětem v sedačce, teda do příkopu do trávy, nestalo se nic. Ale při nějaké horší nehodě by bylo asi dítě v sedačce náchylnější, to máš pravdu. Na druhou stranu mě teda z vozíků na silnici dost leze mráz po zádech - dítě chráněné nijak, sedí ve výši kol auta, brr.. ani za nic. Když jezdíme v partě, tak tatínci s vozíky vždycky jezdí uprostřed. To je asi jak to kdo cítí ![]()
JJ, Charriot je top, ale dražší, on i ten novej croozer zrovna taky není z nejlevnějších
Ty vozíš ještě takhle starý děti? ![]()
U nás starší jezdí na svým kole od tří let, u toho jsme moc nejezdili, párkrát jsme měli půjčený vozík, naproti tomu dcera jezdí celkem dost, teď má 16kg a ještě v pohodě - sedačka je do 22kg. Ale příští rok už bude jezdit hezky po svých ![]()
Já mám zatím teď dvouletou jezdím ob den tak 30 km malá je zvyklá bez problémů sedí vypráví mi prohlíží si knížky svačí a sem tam ji nechám proběhnout na hřišti. Já že zkušenosti se sedačkou i vozíkem považují za lepší vozík mě se s ním jezdí lip. Právě se sedačkou jme museli přestat jezdit tak ve 3-4 letech neb nám drncala o zadní kolo nosnost by ještě měla. Sami neujěli ještě třeba 30 km tak teď si myslím že ve vozíku ji budu moct vozit dyl.
@zuzan Náš s námi jezdil od 4 let na normální výlety, loni dal i 40 km víceméně po rovinkách v pohodě, takže my už takhle velké vozit ani nechceme. Jen ať šlapou sami ![]()
No vidíš, manžel zas vozík nechtěl, že se mu s ním jezdí blbě a hlavně je to pro něj zátěž navíc, do kopců se mu líp šlape s malou vzadu. A ještě mi stíhá ujet ![]()
@Moise záleží jakém jste měli vozík crozzerem jsem taky dost cejtila zato ten Chariot ani nevím že vezu občas se ohlížím jestli ho tam ještě mám. Syn taky ve čtyřech dál 40 km zato prostředni dcera je lenoch teď ji je 11 a odmítá jezdit úplně. Ta mladší vypadá podobný lenoch. Já si na kole potrebuju trochu maknout a s jedoucím ditkem by mi to přišlo nic moc.