Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj chci se Vás zeptat jakou máte zkušenost se sedačkou vepředu na kole? Mám horské kolo a všude jsem viděla dítě pouze vzadu
Já mám spíš obavu zda dosáhnu na řidítka
co jsem koukala na sedačky je pouze o něco menší než zadní nosnost mají + - stejnou nosnost.
Taky jsem chtela sedacku dopredu abych na malyho videla a tak, informace jsem hledala taky tady a zaujal me nazor, ze vepredu vsechno ten prcek odnese.. vitr atd. jde primo na nej, vzadu je trochu chranenej..
Sedačka vpředu je dobrá z hlediska toho že dítě vidíš, kominikuješ s nim. je to ale pro tebe nepohodlné, je to fakt na krátké trasy. na většinu kol ale přidělat nejde. na horské vůbec. jen na takové ty typy starších skládaček…
Všude kde jsem koukala je připevňují na sedlovou trubku, ta je jediná kulatá o nějakém průměru což držák u sedačky umožňuje. ![]()
Já mám na dceru sedačku vepředu. Dcera se při půjčení zadní sedačky mohla vzteknout, vepředu je spokojená. Já jsem menší 163 cm, ale na řídítka jsem celkem v pohodě došáhla, ale dcera je taky drobnější, takže mi nepřekážela ani v helmě a při šlapání mi sedačka taky nepřekážela. Jen se hůř jezdí, kolo je celkově těžší a ve větru jsem i rovinku hůř šlapala, než sama, je větší odpor. Taky jsem myslela, podle obrázků, že bude malinko větší a u zadní se mi líbilo, že mají opěradlo přes celá záda a to u přední není. Sice nemám horský kolo, mám trekingový, ale na internetu jsem nastudovala, která by byla možná na moje kolo použít a mám úchyt radši na sedlový tyči, tak jen musím přehazovat nohu přes úchyt sedačky, ale to je taky vpoho. Co jsem hledala na internetu, tak se přední sedačky zase vracejí, takže ten výběr nebyl zase až tak malý. Kupovala jsem loni na jaře a dceři už bylo 2,5 roku.
@kellík píše:
Všude kde jsem koukala je připevňují na sedlovou trubku, ta je jediná kulatá o nějakém průměru což držák u sedačky umožňuje.
Nevím jak teď, ale když jsem loni koukala, tak měly i úchyt vepředu. Dokonce na těch stránkách, kde je prodávali byla možnost napsat značku kola a oni odpověděli, která sedačka, s kterým úchytem je na daný kolo možná.
Dceři je 18 měsíců, a mám také ten pocit že se vzadu bude vztekat (ve sporťáku musela taky koukat dopředu nikoli na mě
) za nás byla sedačka dopředu je obyčejná sedačka a na nožičky byly jen šlapky teď jsou sedačky vcelku a na zádíčka je to daleko vyšší než za nás. Díky za rady
![]()
Ahoj, omlouvám se zakladatelce, že se vtírám s dotazem ![]()
Holky, od kolika let jste takto začaly děti vozit? Synovi je rok, takže v létě až mu bude těch 15-18 měsíců, je to moc brzy? Usnulo vám někdy dítě v té sedačce? Plánujeme tu dozadu. Díky ![]()
My jsme poprve byli kdyz malymu bylo 13mesicu, ale jen na takovy kratsi projizdce.. docela se mu to libilo, ale ne moc dlouho:P hlavne helma se mu nelibila
tak doufam, ze letos uz ji na hlave snese ![]()
V zadní sedačce jsem děti vozila od 10ti měsíců..jezdily takhle mrňaví na kratší vzdálenosti..takže neusnuly..a když byli starší tak taky nespaly, protože jsem jezdila mimo spinkací čas ![]()
@kellík píše:
Dceři je 18 měsíců, a mám také ten pocit že se vzadu bude vztekat (ve sporťáku musela taky koukat dopředu nikoli na mě) za nás byla sedačka dopředu je obyčejná sedačka a na nožičky byly jen šlapky teď jsou sedačky vcelku a na zádíčka je to daleko vyšší než za nás. Díky za rady
![]()
![]()
No, dceři jsem půjčila tu zadní sedačku taky v 18 měsících a jí strašně vadilo, že nemohla být se mnou v přímém kontaktu. Musela jsem jet tím stylem, že jsem jednou rukou řídila a druhou ruku jsem měla nataženou dozadu, aby mě za ní mohla držet. No, děs. Naštěstí jsme jeli kolem Lipna a celkem po rovince. Nakonec se uřvala ke spánku. Na tý přední mě můžu držet za ruku. Teď akorát zlobila, že mi přeřazovala
Ty zádíčka jsou opravdu vyšší, ale zase nejsou až za hlavu, tak nevím, jak by to vypadalo, kdyby mi v ní usnula.
@kellík jsme cyklisti a sedačku vpředu určitě ne. Nebezpečná, dítě nechráněné, v případě pádu velký problém. Navíc si myslím, že to ovlivňuje i řízení, těžiště kola se přenese jinam. Vzadu je to podle mě pro dítě mnohem lepší. Vozíme tak dítě už třetí sezonu a dobrý, nikdy se nevztekala, vidí, když se nudí, šimrá tátu na zádech
Má kvalitní sklopnou sedačku, takže když je nouze, i se tam vyspí na chvíli. Jezdí takhle od roka a půl cca a i celodenní výlety
@Moise No o tý nechráněnosti to není až tak pravda. To bylo možná u těch starých, ale ty nové mají kryty na nohy a opěrku zad až k ramenům, připoutání tříbodovým pásem. Takže chráněný přibližně stejně. Těžiště kola mi přijde lepší, sedačka je uprostřed, než když je sedačka vzadu, určitě se mi s kolem manipulovalo líp a řízení mi to nijak neovlivnilo, až na to, že mi dcera přehazovala rychlosti. Ale je to věc názoru a zvyku. Ale měla jsem možnost vyzkoušet obě a za mě vede přední. Jediný problém ju u přední, že dítě vychytá ten vítr a mouchy, ale už prodávají plastový kryt na řidítka, takže ten by to vyřešil.
@PapeJ otázka co každému vyhovuje, psala jsem jen naši zkušenost
Já dítě nevozím, vozí manžel, měli jsme přední sedačku párkrát na kole z půjčovny (jednou i na koloběžce
) a manžel to prostě nechtěl
Pro nás je důležitý, aby měla malá podepřená celá zádíčka i s hlavou a aby byla nevím jak to říct, prostě na držáku tak, aby to vykrývalo nerovnosti v jízdě pérováním a aby byla jednak chráněná přes větrem (jezdíme jaro/podzim) a dala se schovat celá pod pláštěnku. Co se týče řízení, tak manžel říkal, že jednoznačně se mu lépe řídí s malou vzadu. Vepředu má pak místo na brašnu na řidítka a mapu, kterou nemusí furt vyndavat a zandavat ![]()