Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
měli jste kolotoč nad postýlkou? Jde mi o to, že chci, aby mi miminko v noci a i přes den spalo jen v postýlce a nevím, jestli bych mu to tím kolotočem nenarušila a neodvedla bych mu pozornost jinam před usínáním. Jak jste to měli vy? Za vás ano a nebo ne?
Za mě ne, do postýlky jsem dávala děti spát, ne si hrát. Kolotoč/hrazda radši nad hrací podložku. Ale moc si nemaluj, že když uděláš vše „správně“, tak ti dítě nemůže skončit v náručí nebo ve tvé posteli ![]()
Mám měsíční miminko a kolotoč nemáme. Rovnou jsem zakázala i babičkám, aby ho kupovaly. Syna máme naučeného, že v postýlce v ložnici se spinká a nehraje. Krásně nám večer usíná, v noci 2×, někdy 3× se vzbudí na kmení a přebalení a hned jde zase spinkat, bez jakéhokoli řevu. Přes den ho mám v obýváku v hnízdečku a to má kolem sebe nějaké kontrastní hračky, máme puštěnou televizi a tak. V noci je prostě klid, žádné hračky, žádný kolotoč.
Když už se ale rozhodneš pro kolotoč, tak takový, který děti vidí ze spodu dobře. Nedávno tady na to byla diskuze a člověk si neuvědomí, že ty miminka ze spodu vidí ten kolotoč jinak, než my z boku.
My kolotoc mame.ale je asi k prdu 😀.pouzivam ho jako takovy ritual pred spanim. polozim dite do postylky a pustim ho.ale dcera ma ted obdobi, ze spat proste nechce ![]()
My měli kolotoč a malej u melodie usnul. Když mu bylo pár měsíců, tak mával ručičkami a u toho usnul. Nebyl problém, že by ho to nějak moc rozptylovalo.
Za mě ano. Naše děti to nerušilo ani nijak nerozptylovalo. Teda jako miminka. Kolotoč je rušivý element asi jako normální ruch v domácnosti. A miminko si fakt nehraje. Jak to bude vnímat potom, to se uvidí ![]()
Evidentně jdu proti proudu, ale nám to v kojeňáku doporučili, protože ten pohyb a melodie a barvy stimulují oči-vnímání-mozek.. však se to nemusí pouštět pořád a spánek to fakt nijak nenarušuje, když to nepustíš… mně se to líbilo, bylo to milé, pěkné, byly to takové rybičky a mořská zvířátka a milá něžná tichá melodie, proč ne…
@Lucy75 píše: Více
Já moc nerozumím, jak kolotoč stimuluje mozek, oči a vnímání spícího dítěte, asi jsem mimo ![]()
Přesně tak, kolotoč je super pro rozvoj zrakového vnímání ![]()
Ještě ideálně nějaké kontrastní vzory na hračkách, aby to bylo pro miminko zajímavější.
@JenedaLinda píše: Více
Aha, takže vy to myslíte jako bdělou zábavu pro dítě? To já dávala raději na zem pod kolotoč/hrazdičku, na hrací podložku, kde má dítě aktivní zábavu. Postýlka je za mě na spaní, nikoli rozvíjení čehokoli ![]()
@Barevné klubíčko píše: Více
To je taky uz stary vtip, obrazek jak rodice vidi ty zviratka a dite jen pr*dele ![]()
@unuděná píše: Více
no však to mu nepouštíš, když spí
![]()
je to fajn před usnutím, po probuzení, nebo když ho dáš chvíli do postýlky odpočinout
když to má správně naladěné barvy a rychlost, tak to prostě rozvíjí vnímání a mozek, je na to x článků…my do toho cvičili ještě Vojtovku a kupovala jsem hodně interaktivní hračky už od mimina - aby to prostě na určitý dotek určitým způsobem reagovalo atd.
jsem přesvědčená o přínosnosti takových hraček, i jako již dávno nepraktikující pedagog ![]()
Aha, ok, já nikdy děti do postýlky bdělé nedávala - mimina mi usínala většinou u prsu a když pak byly větší, tak se začínali stavět a zvedat a hračky je nezajímaly
Odpočívat jsem dítě dávala právě na hrací podložku na zem ![]()
@unuděná chápu, tak já bohužel nekojila, že
takže i v postýlce měly tohle
a na dece na zemi hrazdičky, to je taky bavilo a pak různé zvukové hračky, to milovaly ![]()
k tomu se mi váže smutný příběh
bereš si mimina z kojeňáku do adopce a už odjíždíte a ještě jdete kolem „herničky“, je to velká obrovská neútulná místnost, tak 6×5 metrů, jediné pěkné - hrazdičky a dětský celoplošný koberec
a v té „herničce“ leželo JEDNO malé miminko SAMO, byl to kluk, měl asi 2 měsíce
nad ním hrazdička
zavřené dveře že si tam jako „hraje“ v herničce…
se mi udělalo úplně zle z toho (jo, měli tam kameru)
a koupali je dopoledne, prý to jindy nestíhají
otřesné
a těžce mi v listopadu hledali oblečení na ven do kočáru, prý je nepotřebují, protože od léta nebyli s dětmi venku, to se taky nestíhalo
se mi otvírá kudla v kapse u těchto dvou vzpomínek, snad už to tak po 15letech není…
Btw dodnes držíme to, že postel není na hraní - děti do ní během dne nechodí, hrají si jinde. Podle mě je zase tohle poměrně důležité, aby mělo dítě postel spojenou vyloženě se spánkem. I když samozřejmě, u kojence se nějaký zvyk těžko vypěstuje jen kolotočem
![]()