Mléko před spaním (11měsíců), chyba?

Anonymní
31.7.24 10:30

Mleko pred spaním (11mesicu), chyba?

Dobrý den maminky (prip. tatinkové), zajima me Vas nazar. Dcera je na UM. Nyni ho ma pouze rano a pred spinkanim.
Driv jsem ho davala v obyvaku, ale nyni jak je vetsi (vsude kouka, kdyz prijde manzel z prace nenecha z nej oci) tak chodime spolu (nebo manzel, mamka) do pokojicku, kde uz mame klid, tmu a zklidneni. Vezmu si ji na klin a dam mlicko, hladim ji a povidam ji, jaky jsme mely krasny den. Nekdy mi u toho zavre ocicka a prendam ji do postylky, pohladim a odejdu. A ona klidne usne a spinká.

Někdy se, ale stane, ze neusne hned, a je potreba ji v postylce jeste zklidnit, uhladit. Obcas se zveda, stoupa si apod. A je to boj.
Snažím se ji tam i nechat a chodit ji zase pokladat, pohladit nez se trochu vic unaví.

Zajima me.

1. udelala jsem spatne ze ji davam takto mleko? Nechtela jsem ho davat v obyvaku. Mame mensi byt a kdyby menzel prisel z prace tak vse uslysi … v pokojicku mame klid. Jde mi o to, zda jsem nezavinila to, ze kdyz ji mliko dostatecne nezklidni tak neusne? Nicmene, prvni dopoledni spanek usne bezproblemu sama v postylce - staci ji v 10:00 polozit a do 10 minut je tuhá.
  1. myslite si ze by to vyresila vyplakavaci metoda? Kdybych ji v pokojicku proste nechala nez usne? Pokud by to byl boj.
  1. mate zkusenost, ze zhorsilo usinani kolem roku?
  1. Mate zkusenost ze takto uklidneni u mlicka zavinilo problem v budoucnu?

Dekuji. :pankac:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
31.7.24 10:34

Není to špatně, ale udělej to jinak a především kvůli zoubkům. Po UM z lahve je nutné zuby vyčistit, jinak jí zaděláš na problémy s kazy. Takže já bych dala mléko kdekoli, pak ještě šla na zoubky a pak jí klidně uspala u ní v postýlce.
edit: a ne, vyplakávací metoda nepomůže na nic. Jen v dítěti zafixuje pocit, že i když potřebuje mámu, nemá cenu brečet, protože ona stejně nepřijde. Strašná metoda :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.24 10:41

@unuděná Moc děkuji za reakci. Zoubky samozrejme cistime, ale je pravda, ze rano po probuzeni a vecer po kasi, kdyz se jde do pyzamka.

• Citovat
  • Upravit
Kocicka1987
31.7.24 10:43

Ježíš, já jsem v šoku ze všech Tvých otázek…starší dceru jsem kojila přes 2roky, zhruba od půl roku už jsme četli pohádky a kojila jsem potom a později jsem ji naopak kojila dříve v obýváku a pak usínala u čtení a postupně už se nechala uspat i od manžela, teď má 4,5roku a usíná v autě nebo čtením…druhá má 10m a usne jen u prsa nebo v kočárku nebo v autě, večer vždy usíná u prsa a zůstávám s ní, do postýlky ji nedávám, spíme spolu a starší spí s manželem :lol:

• Citovat
  • Upravit
53190
31.7.24 10:45
@Anonymní píše: Více

Jasný, chápu, ale to mléko (UM ještě víc než mateřské) je prostě sladké a v kombinaci s tím dudlíkem na lahvi může ten kaz snadno způsobit. Je to jako bys před spaním vypila sklenici džusu a už si nevyčistila zuby. Zkuste naučit jiný rituál, mléko dejte klidně v obýváku (nějak nechápu, čemu by to mělo vadit), a pak po zoubcích jděte v klidu do ložnice, hlaď jí třeba po zádíčkách a povídej to, co při mléku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.24 11:01

@unuděná To mleko v obyvaku mi vadi, protoze kdxz ji ho davam, a zrovna prijde manzel, tak prestane pit, chce si hrat. Tak se s ni zavru do pokoje. Je to takovy ritual, ale muzeme to urcite zkusit :lol:

• Citovat
  • Upravit
53190
31.7.24 11:04

A jak často se stává, že do toho 5minutového procesu pití mléka vám vlítne manžel? Tak se domluvte, že mlíčko pije v čase nevím, 20-20:15 a ať tou dobou do pokoje nechodí? Jako ono je to jedno, klidně jí ho dej už v pokoji, ale trochu mi přijde, že z toho děláš atomovou vědu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
31.7.24 11:44

My asi od 16m čistili po UM zuby, vlastně po první návštěvy zubařky kdy nám to takto řekla, že UM je sladké a na zuby nic moc ok.
A jen tak detail asi bych nedávala na večeři kaši a pak ještě UM.. má to vše strašně moc cukru, sladké vše… může hůře usínat, trávit.. je to na noc těžké ty kaše.. ale to je každého věc, jen můj pohled. Dcera jedla na večeři zeleninové polévky, zelninové placky… a pak to UM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kocicka1987
31.7.24 12:19

A v kolik chodí manžel a v kolik dáváš spát? To jí vůbec nevidí a nestará se o ní, to je jen Tvoje?

• Citovat
  • Upravit
826
31.7.24 23:15

Já čistím před UM, nedovedu si představit dát mlíko, po kterým je klidná a pak ji “rozdovádět” čištěním zubů. Některé děti mají UM ještě v noci a taky už zuby znovu nečistí. :nevim:

Každopádně nevidím nic špatného na tom, jak to děláš. Podle mě se teď učí nový věci jako je stání - netrénuje už chůzi? To bylo období fakt náročný. Musela to trénovat i v noci a odnesl to u nás spánek. Když se rozchodila, dalo se to do pořádku.

Jinak vybrečet bych nenechala. Uložím ji do postýlky, vypije mlíko, popřeju dobrou noc a odcházím. Když si stoupá nebo si tam hraje a nepláče, tak nezasahuju, pokud pláče, tak se vracím, položím, pohladím a znovu odcházím a to stále dokola, dokud neusne :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
1.8.24 06:16
@SaveLove píše: Více

Tak kolem roku a půl až dvou už nepotřebuji pít mléko v noci.. no já si neumím představit dávat dítě spát se zuby od sladkého mléka a riskovat kazy a pak řešit ve třech letech vrtání…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
1.8.24 08:11
@KKK85 píše: Více

Asi tak, představa, že si před spaním dám hrnek mléka s medem a jdu bez vyčištění zubů spát je dost příšerná. Ale dětem to klidně uděláme. Nechápu, proč. Uklidňovacích rituálů v tomto věku je mraky, nemusí to být nutně rituál, který prokazatelně kazí zuby.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.8.24 08:44

Je to trochu dvojsečné. Jednak - nase maminky, babicky zoubky taky necistili (treba existuji vyjimky, ale kolem sebe je nemam) a take spoustu deti chce mliko jeste v noci a zoubky se taky necisti. Tim nechci rict, ze je dobré se na to vykaslat. Ja male cistim zoubky 2× denně, ale po vecernim mliku uz ji take nekdy netrapim - kdyz je unavena, chce spinkat …

Moje babicka strejdovi davala v noci krupicovou kasi s medem :D. Zuby má vystavní.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.8.24 08:46

@SaveLove
Tak to jsme na tom stejne 😃 Zatim chodi kolem nabytku, ale je pravda ze ted ji to stani bavi a libi se ji to :)

U nas je to cisteni zpubku boj - rev, zavrena pusinka. Zkousela jsem hadrik, kartacek, pastu. Cistila jsem si s ni, aby me videla. Nekaslu na to. Ale nejde to a pred spanim nam to nejde …

• Citovat
  • Upravit
53190
1.8.24 08:50

Tak se schválně mrkni do nějakých statistik dentálních problémů a pak povídej o tom, jak má naše generace zdravé zuby ačkoli vyrůstala na dudlíkách s medem :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí