Komplex z tchýně

Anonymní
23.3.15 21:59

komplex z tchyne

Ahoj holky, jdu si pro radu a radeji anonymne kvuli svagrove :mrgreen: Muj problem spociva v tom, ze si nedokazu prosadit svuj nazor pred tchyni. Mamka manzela je tak trochu general a manipulator a na teto bazi funguje jejich rodina. Co tchyne rekne, to je svate a svuj nazor dokaze tak dobre prodat, ze nakonec vsichni skacou, jak ona piska, i kdyz s ni puvodne nesouhlasili. Kdyz jsme jeste nemeli dcerku, bylo mi to vice mene jedno a v ramci zachovani dobrych vztahu, jsem, kdyz se mi neco nelibilo, drzela hubu a nehadala se. Jenze ted je tu mala a ja " se musim zacit hadat". Problem je, ze tchyne neuzna jiny nazor, nez jeji. Nazory na vychovu ditete mame uplne odlisne a ona ty moje nerespektuje a jeste v me nepritomnosti „manipuluje“ manzela, jak mi ma v tom ci onom domluvit. Kdyz ji xkrat slusne reknu, ze si nepreju, aby neco delala, stejne to udela. Dalsi, co me vadi je, ze kdyz jsou u nas na navsteve, tak malou porad muchla a pusinkuje i kdyz ji dcerka odstrkuje a knoura. Kdyz tchyni reknu, ze si chce taky polezt a neustale noseni nemusi, tak mi odpovi, ze se ji nic nestane a ze to musi vydrzet a morduje ji dal. Ja samozrejme vim, ze se ji nic nestane, ale na druhou stranu, proc to ma snaset, kdyz je ji to neprijemne. Je toho daleko vic, ale to by bylo na roman. Problem je, ze mam dilema, jak reagovat. U kohokoliv jineho si umim svuj nazor obhajit a prosadit, ale u tchyne to proste slusne nejde. Manzel to se mnou nerad resi a vlasne ani nechape, co mi vadi. Ja se s ni taky nechci hadat, ale kdyz to po dobrem nejde a vubec me jako matku nerespektuje… tak se bojim, ze budu muset po zlem a to si rozhadam celou jejich rodinu a manzela taky. Tak co, mate nejakou radu?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2997
23.3.15 22:05

Vysvětlit manželovi, co i vadí, aby to chápal. A pak moc možností není. Buď budeš držet ústa a krok nebo jí to (ne slušně) řekneš :nevim:
Nezávidím a držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25242
23.3.15 22:07

Já mám tohle tak trošičku se svojí mamkou… ne teda v takové míře, vztahy v pohodě, nekomanduje. Ale chápu tě.
Jak často se vidíte? Záleží, co všechno ti vadí a jak moc bude do budoucna hlídat. Pokud často a vadí ti třeba i jídlo atd, tak je asi potřeba se rázně ozvat. Ale chce to podporu manžela, bez něj to bude asi boj ve výsledku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
357
23.3.15 22:09

Pouvažuj, jestli ji jednou nebudeš třeba prosit o hlídání a pak si radši hádku rozmysli. Ale chápu Te, taky mi spousta věcí na tchyni vadi, ale zvykam si a držím hubu a krok, protoze vím, že mi prcka pohlídá a dobře se postará, když potřebuju do prace. A taky vim, ze i kdyz jsem ji 10000× rekla, ze ma mala dudel jen na spani, stejne ji ho dava i behem dne, ze ji nechavam bez pliny ze si rekne na nocnik a ona ji radsi da plinu at se do ni vycura, apod…vim to, ale mlcim…Vztahy, vztahy, vztahy, vůbec to není jednoduchý :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
23.3.15 22:14

Radu nemám, ale jsem na tom obdobně, pouze s tím rozdílem, že do narození prvorozeněte bylo vše v pořádku, měly jsme velmi dobré vztahy.
Ale co máme mrně, tak se situace otočila a do všeho mi kecá obdobně jako tobě (chtěla, abych přestala kojit po 6nedělí, zdůrazňuje pořád potřebu nechat děcka vyřvat, látkové pleny absolutně odsuzuje,… mohla bych jmenovat hodiny). Časem se mi podařilo nějak něžně dostat manžela na svou stranu, bylo to těžké, on k ní měl absolutně nekritický postoj, pořád mluvil o tom, že nám chce pomoci.
Za mě teda možná to chce:

• manželovi něžně vysvětlovat, že teď jste rodiče vy, že ona už měla šanci vychovat svoje děti dle svého a teď to stejné máte na starosti vy. Otázkou je jak na něho jít. Já jsem muži vysvětlovala, že to není nic proti tchýni, ale že to dělám pro nás, že my jsme teď rodina taky a vyhovuje nám to nějak.
  • návštěvy jen nezbytné minimum
  • sdělovat jí vše v klidu oznamovacím tónem a nenechat se zatáhnout do hádek.

Nenech si kazit mateřství, nejsi v tom sama, kdo vede boj za vlastní pojetí mateřství a rodinného života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
23.3.15 22:17

Těžko radit, ona se nezmění a pokud umí všechny kolem přesvědčit… Prostě některé věci bych nechávala být (např. muchlování dcery, ač je jí to v tu chvíli nepříjemné, tak z toho nebude mít újmu a zas lepší muchlací babička než ta bez zájmu), ozývala bych se jen u zásadních věcí typu nejíst to a to v tom a tom věku, neposazovat nesedící dítě apod., prostě věci, kde jde o zdraví. Pokud nefunguje normální upozornění, tak prostě jen konstatovat- já jsem matka a bude to tak, jak chci já. Hádat se nemá asi s takovým člověkem cenu, nelze ho přesvědčit, křičet nemá cenu, ani se vztekat, urážet, akorát budeš za furii (to tedy u ní budeš tak jako tak). Blbý je, že manžel v tomto není oporou, tak bych si s ním asi dopředu (bez přítomnosti tchýně) vyjasnila zásadní věci kolem výchovy, jak to chcete dělat a až přijde na spor s tchýní, tak pak jí můžeš říct v klidu „ale my si to tady s Frantou přejeme dělat tak a tak…“ a pokud on není úplná bačkora, tak tě v tu chvíli nemůže potopit. Jinak fakt nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
356
23.3.15 22:17

Rict to na ferovku..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.3.15 22:19
@Aries6 píše:
Já mám tohle tak trnšičku se svojí mamkou… ne teda v takové míře, vztahy v pohodě, nekomanduje. Ale chápu tě.
Jak často se vidíte? Záleží, co všechno ti vadí a jak moc bude do budoucna hlídat. Pokud často a vadí ti třeba i jídlo atd, tak je asi potřeba se rázně ozvat. Ale chce to podporu manžela, bez něj to bude asi boj ve výsledku.

Navstevujeme se kazdych 14 dni, vzdy na cely vikend (bydli na opacnem konci repbliky). Manzel je bohuzel mamanek a jeji nazory cti, jak zjistuji, vic nez me. Ja jsem ochotna udelat kompromis a nebazirovat striktne na vsem, co si zamanu, ale pro ni kompromis znamena, delejte vse dle me. Umi byt zla, kdyz se preme, ona si servittky nebere, ja zatim ano, coz je evidentne spatne.

• Citovat
  • Upravit
25242
23.3.15 22:22

To je blbý, to budeš sama proti všem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
23.3.15 22:26

U nás trvalo tak pul roku, než manžel začal chápat o co mi jde. Taky je mamánek jak vyšitý. Zkus mu to prostě nějak posadit tak, aby poslouchal.
Já jsem šla na manžela s tím, že potřebuju pomoct, že to bez něj nezvládnu, že se mi něco nelíbí v jejích názorech (on je pak doma dost často papouškoval). Vysvětlovala jsem mu svoje názory tak dlouho, až je pobral. Ale byl to boj.
Též bazíruju jen na těch nejdůležitějších věcech. To, že babička vnoučeti vnucuje muchlání a bůh ví co, se jí vrátí, děcka mají svojí hlavu, tvoje dcera jí to vrátí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
708
23.3.15 22:37
@Anonymní píše:
Navstevujeme se kazdych 14 dni, vzdy na cely vikend (bydli na opacnem konci repbliky). Manzel je bohuzel mamanek a jeji nazory cti, jak zjistuji, vic nez me. Ja jsem ochotna udelat kompromis a nebazirovat striktne na vsem, co si zamanu, ale pro ni kompromis znamena, delejte vse dle me. Umi byt zla, kdyz se preme, ona si servittky nebere, ja zatim ano, coz je evidentne spatne.

Kazdych 14 dni cely vikend? To je dost. Snazila bych se to omezit na 1× mesicne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.3.15 22:40
@loja píše:
U nás trvalo tak pul roku, než manžel začal chápat o co mi jde. Taky je mamánek jak vyšitý. Zkus mu to prostě nějak posadit tak, aby poslouchal.
Já jsem šla na manžela s tím, že potřebuju pomoct, že to bez něj nezvládnu, že se mi něco nelíbí v jejích názorech (on je pak doma dost často papouškoval). Vysvětlovala jsem mu svoje názory tak dlouho, až je pobral. Ale byl to boj.
Též bazíruju jen na těch nejdůležitějších věcech. To, že babička vnoučeti vnucuje muchlání a bůh ví co, se jí vrátí, děcka mají svojí hlavu, tvoje dcera jí to vrátí.

Jojo, manzel taky papouskuje ty jeji nazory. Nejhorsi je, ze se treba na necem shodnem (napr. zatim plne kojim, tak nedavam zadne cajiky, jen vodu, kdyz mi prijde, ze ma zizen. Manzel tvrdil, jak je to fajn, ze ma MM…) a po telefonatu s tchyni do me zacne hucet, ze by uz nejaky ty cajiky mela a ze ji to neublizi… Kdyz se zeptam, to mas od mamky, vzdyt jsme se o tom vcera bavili, tak se nafoukne a rekne mi, delej si co chces, me to jen napadlo.

• Citovat
  • Upravit
861
23.3.15 22:47

S mamánkama je to těžky, zvlášt pokud je na to zvyklý odjakživa, že matka má vždy pravdu. Je zvyklý akceptovat její názor a nerad si ji rozhádá. Musíš opatrně a nenápadně :hug: Je to boj, něco podobnýho mám leta doma… :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.3.15 22:48
@Busy Bee píše:
Kazdych 14 dni cely vikend? To je dost. Snazila bych se to omezit na 1× mesicne.

Je to dost, jsme si je tak bohuzel naucili, driv to s nima bylo fajn, mam je jinak svym zpusobem rada a svagrova mam moc rada i tchana, ale ted to jde diky tem neshodam s tchyni do kopru. Kazdopadne ty navstevy se omezovat snazim, nekdy mi to vyjde, jindy ne.

• Citovat
  • Upravit
850
23.3.15 22:51
@Anonymní píše:
Jojo, manzel taky papouskuje ty jeji nazory. Nejhorsi je, ze se treba na necem shodnem (napr. zatim plne kojim, tak nedavam zadne cajiky, jen vodu, kdyz mi prijde, ze ma zizen. Manzel tvrdil, jak je to fajn, ze ma MM…) a po telefonatu s tchyni do me zacne hucet, ze by uz nejaky ty cajiky mela a ze ji to neublizi… Kdyz se zeptam, to mas od mamky, vzdyt jsme se o tom vcera bavili, tak se nafoukne a rekne mi, delej si co chces, me to jen napadlo.

nooo, nechci stourat, ale kdyz se kterehokoliv chlapa zeptas „to mas od maminky?“, tak se zarucene nafoukne :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí