Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, jak to bývá na koncertě vážné hudby? Vytleskávají se přídavky? Už jsem nebyla hodně let a nevybavuji si to. Z určitého důvodu by se mi to hodilo vědět předem.
Díky za info.
Asi úplně nechápu dotaz, ale případný přídavek závisí na interpretovi. Někdo přidává ochotně i při menším aplausu, jiný nepřidá ani v případě standing ovation.
@Cleria píše: Více
Jo, ti přídavky dávají. Naposledy myslim dva. Ale mam dojem, ze jde spis o opakovani již hraného.
Dělá se to docela běžně a i orchestry mívají nacvicene kratší skladby k tomuto účelu.
Tak zrovna PFO má pravidelně ovace ve stoje a přídavky 2-3, ještě nikdy se mi nestalo, že by jako přídavek hráli něco, co už ten večer bylo, a to jsme pravidelní návštěvníci. Nicméně počítejte konec tak o 20 minut déle
moc si koncert užijte, jsou skvělí ![]()
Ano, pokud je koncert úspěšný, interpreti často dávají přídavek, zvlášť u sólových nebo komorních vystoupení. Vytleskávání ale nebývá tak bouřlivé jako na rockových koncertech, spíš kultivovaný potlesk. U symfonických koncertů to není úplně pravidlem, ale někdy se přídavek hraje.