Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No ale pokud manžel s tebou žije ve společné domácnosti a ty poplatky platíš, tak je to OK. Tak si to aspoň myslím, taky máme bydliště každý jinde, ale poplatky platíme jen jedny.
Podle mě se musí platit v každém bytě, kde je televize nebo rádio.
V pronajímaném bytě, by to dle mě měli platit nájemci. Nejlépe přes Vás, aby byla jistota, že to fakt platí. Nevím na kom by to pak vymáhali.
Tchýně by si měla poplatky platit sama a tím pádem by si měla platit i pokutu za neplacení.
Vy byste poplatky v bytě také měli platit.
To že si je kamarád platí v druhém bytě nikoho nezajímá, pokud bude mít 10 bytů a v každém televizi tak bude platit 10 krát. Pokud bude nacpaných 10 lidí v jednom bytě s televizí, platí jen jednou.
My jsem v nájmu a poplatky za tv a rádio jsem platili ihned od doby co nám byt přiklepli a nikoho nezajímalo, že tam tv ještě dva měsíce nebude, že tam my zatím nebydlíme, že máme jinde trvalé bydliště, kde se poplatky platí.
Cituji zákon 384/2005 §3 odst.4:
(4)* Jestliže je fyzická osoba nebo právnická osoba, která není přihlášena v evidenci
poplatníků rozhlasového poplatku nebo v evidenci poplatníků televizního poplatku, odběratelem
elektřiny připojeným k distribuční soustavě 5) , považuje se za poplatníka rozhlasového a
televizního poplatku s povinností platit, pokud Českému rozhlasu nebo České televizi (dále jen
„provozovatel vysílání ze zákona“) po jejich písemné výzvě neoznámí písemným čestným
prohlášením opak, a to s účinností od marného uplynutí lhůty 30 dnů ode dne doručení této
výzvy. Součástí výzvy musí být poučení o následcích neprokázání opaku v takto stanovené lhůtě.*
Z toho mi vyplývá, že pokud je na vás NĚKDE hlášená elektrika, konces. poplatky platíte, ať bydlíte kde chcete. Pokud v tom bytě, co jste, je i elektřina psaná na kámoše, tak platí on a vy to neřešte ![]()
Tchýně udělala tu zásadní chybu, že se kdysi k poplatku přihlásila, tu platila a tu ne, tak pak má holt smůlu.
Takže pokud nám žádná výzva, na kterou bychom mohli reagovat čestným prohlášením o opaku, nepřišla, tak to řešit nemusíme?
Jinak samozřejmě vím, že to tchýni platit nemusíme, ale ona ty prachy nemá, takže vlatně musíme…
Anonymní píše:
Takže pokud nám žádná výzva, na kterou bychom mohli reagovat čestným prohlášením o opaku, nepřišla, tak to řešit nemusíme?Jinak samozřejmě vím, že to tchýni platit nemusíme, ale ona ty prachy nemá, takže vlatně musíme…
Tak tak neřešte, pro správce poplatku jste vpodstatě teď nedohledatelní. Až si na sebe přehlásíte třeba někdy v novém bytě tu elektriku, tak se přihlašte k platbě tuším do 30 dnů.
není to náhodou tak, že platba je za 1 domáctnost (takže pokud jich má někdo více např. chatu tak platí jen jednou)? takže by se to dalo vyložit jako že ty máš domáctnost u rodičů (kteří tam platí jakože i za tebe) a manžel totéž u své matky… já si to teda tak podle stránek čt vyložila, stejně za co bych jim platila
televizi nezapínám, dotažená kabelovka (u nás jde internet jen v jednom balíčku s ní) nefunguje, rádio nevlastním
Prosím o radu a zkušenosti.
Od ledna 2011 vlastním byt, ale nějak mi nedošlo, že bych měla platit i poplatek za televizi - vážně nešlo o úmysl - jen hlava děravá.
Teď přemýšlím jak to zařídit…
Budou to mě chtít zpětně?
Předem děkuji za odpovědi
Ahojte, tak nějak až do teď jsem netušila, že musíme platit koncesionářský poplatek. koupili jsme si s manželem před 2 roky dům a přehlásili si na něj trvalé bydliště od svých rodičů a manžel je plátcem elektřiny(platíme trvalým příkazem). nikdy jsme ale neplatili žádná poplatek a nikdo ho po nás nechtěl.
Nevíte co teď? ze zákona je tam psáno, že se musíme přihlásit do 30 dnů, ale my už tu bydlíme 2 roky. to budeme opravdu platit pokuty??? díky za odpověďi
@Ivuša.Nen Hele, moc bych do toho nerýpala. Prostě se přihlaste a plaťte, nejspíš budou rádi, že jim někdo něco posílá. Pokud by náhodou přece jen přišli s tím, že něco dlužíte, tak to s nima řešte (vysvětlete jak tady nám, že jste zapomněli, a jen jste zjistili, tak jste se přihlásili), ale nedělala bych paniku. Jen se co nejdřív přihlaste, lepší okamžik už nebude ![]()
@Slečna Ferka já sem teď tak v šoku
já sem strašný posera a už vidím jak mi zabavují exekučně dům… takže se mám jen zaregistrovat a začít platit a neřešit to a doufat, že do nás nebudou rýpat? no sem mladé vemeno no a tohle sem naprosto netušila že se něco takového platí… já myslela, že když někdo něco chce, tak mi pošle složenku ![]()
Tak jste jako až teď koupili tv, vždyť kolik je domácností bez televize… ![]()
Už sem se teď přihlásila na tv i radio poplatek. tak snad se nic nestane. já mám totiž z těchto věcí skoro panickou hrůzu. děsnej podstivec ![]()
Ahojte,
Neplatila občas kon. poplatky…Mno a teď nás tak jako napadlo, jak je to s náma…Situace je strašně komplikovaná a já už sem se do toho tak zamotala, že nevím, jak se jmenuju…
tchýně dneska přišla s platebním rozkazem, takže za ní platíme 8000,–
Takže:
Na stránkách ČT jsme našli, že se poplatník musí evidovat na poště, což manžel nikdy neudělal…
Já už z toho mám bordel, kde teda máme nebo nemáme platit?