Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
je mezi vámi někdo kdo dělá právničinu a vyzná se drobet ve spisových značkách, potřebuju jen poradit dyštak písněte díky
No, nejaky zajlad mam, tak snad bych mohla pomoci? V nejakych odbornych ale asi neporadim. Pokud je to naprikladv rozhodnuti, odvolani a tak tak to bych mozna mohla ![]()
Ahoj, potřebovala bych radu právníka. Celé odpoledne s manželem procházíme zákony a rozhodnutí soudu a jsem z toho jednou happy a podruh= na dně.
Prodáváme družstevní byt - minulý týden jsme se s jedním pánem ÚSTNĚ dohodli na prodeji "bytu/ členských práv/. Smlouvy nám měl poslat k připomínkování emailem - dosud se nestalo.
Nebyl jediný, kdo tu byl - měli jsme tu v minulémtýdnu asi 10 dalších lidí, ale jeho nabídka byla fin. nejvyžší.
Včera tady byla paní, která mi nabídla mnohem více a rovnou jsme spolu podepsali smlouvu o smlouvě budoucí a složila mi zálohu. / přez RK/
Dnes se mi ozval ten pán, se kterým jsem byla dohodnuta ústně a řekla mu, že od dohody ustupuju, že mám lepší nabídku a již podepsanou smlouvu.
Okamžitě se do mě pustil, že si činí nárok na „byt“ jak jsme se spoulu domluvili
a do telefonu vyhrožoval. Teď se bojím, aby mi nebo dětem neublížil - zněl dost agtesivně a rozčileně.
Volala jsem tedy do RK a řekla jim co se děje a paní mě uklidnila, že nemá žádné právo takto po mě vymáhat podpis smlouvy ani si nárokovat koupi bytu.
JE TO OPRAVDU TAK A PÁN PO MĚ NEMŮŽE NIC VYMÁHAT??? Smlouva musí být podepsána v dobré vuli a né pod nátlakem - nebo se pletu???
Uklidni se… nema absolutne zadny narok na byt - pokud jste opravdu nic nepodepsali!!!
Nemyslim si, ze by ublizoval tobe nebo tvym detem, vyhrozovat do telefonu je lehke, ale myslim, ze dalsi kontakt uz nebude.
smlouva o převodu nemovitosti musí mít písemnou formu, ale pokud jsem to správně pochopila, ty převádíš členský podíl v družstvu, nikoli přímo ten byt, že?.. Za prvé si myslím, že ten chlápek vychladne.
Za druhé si myslím, že s případnou žalobou by byl stejně úspěšnej jako Martin Michal s Helenou Vondráčkovou, když žalovali Kubišku. Taky to bylo jen ústně a soud to neuznal… ten chlápek by musel prokázat, žes mu něco slíbila, důkazní břemeno by nesl on, neboj, to ti nikdy nedokáže…
O ničem s ním už nemluv, nic nebylo domluveno, nazdar…
![]()
@emocuc.polymorf @Barca12345 : on mi vyhrožoval, že i ústní dohoda je platná, že se nejedná o nemovitost, ale jen o podíl družstva - zákonem toto není jasně definováno
. On má jako jediný důkaz to že tu byl a fotil si na mobil moje a manželovo rč., pro sespání budoucí smlouvy. Na písemné formě jsme trvali.
On mi vyhrožoval, že není žádný hej počkej a že si máme pořádně rozmyslet, jestli ten byt prodáme někomu jinému. Rozhodnutí co se bude dít je na nás
.
Holky já se fakt hrozně bojím
![]()
No, v prvni rade bych nikdy jen tak neposkytla rodne cislo… ale to je vedlejsi.
Delam v realitach a NIKDY jsem se nesetkala s tim, ze by nekdo udaval na zaklade ustni dohody - to je hloupost, to je jako kdyby jsi slibila, ze prodas auto a pak si to rozmyslela… MEL BY NA NEJ DANY CLOVEK NAROK? Ne…
Je uplne jedno, jestli je to „nemovitost“ nebo druzstevni byt, smlouva nebyla podepsana, to by potom zadne smlouvy nemusely existovat!
Přesně tak, nepřevádíš byt. U toho potom pozor, co pise Barca „Je uplne jedno, jestli je to „nemovitost“ nebo druzstevni byt, smlouva nebyla podepsana, to by potom zadne smlouvy nemusely existovat!“ není zcela pravda. U nemovitosti je písemná smlouva nutná, pod sankcí neplatnosti - který katastr by to taky per huba vložil? Ale tohle je něco jiného, u převodu členství v družstvu nemusí být smlouva písemná, opravdu. Měla by samozřejmě být. Ten chlap myslím vyhrožuje a někdo mu poradil tipuju v hospodě
ať Vás trochu poděsí. Podívej se na Vaše stanovy družstva, některá dokonce vyžadují k písemné formě převodu ještě notářsky ověřené podpisy! Tak kdyby to tam bylo, odsekni mu, že proti schváleným stanovám asi těžko něco převedeš a on měl samozřejme možnost se s nimi obeznámit. Nejen prodávající je povinen kdeco, i kupující si musi zjistit vše, co by mohlo ovlivnit úspěšnost transakce. Ignorantia legis non excusat… Ať nevyhrožuje, nebo se budeš soudit Ty mu laskavě řekni.
Btw, jistě prošvihl i dohodnutý termín návrhu smlouvy (oferta) a i kdyby!!Není-li odsouhlasena tak jak je (akceptace), berou se její úpravy jaké nový návrh. Nic u Vás neproběhlo a asi ani ústně, detaily jste určitě tak moc podrobně neřečili. Držím palce, neboj se proboha!!!Lidi sází na drzost a agresivitu.
Prosím Tě a pro příště - NIKOMU nedávej takto citlivé údaje! Maximálně právníkovi co to sepíše nebo PROVĚŘENÉMU realiťákovi, nikdy druhé straně! Smlouva se připravuje na první návrh bez osobních údajů, v první řadě jde o znění jako takové, to si pak doplníte…Pokud Tě to trápí, zašli mu dopis, že nesouhlasíš se zpracováním svých osobních údajů /zák.101/2000 Sb/, taktéž manžel, poslat nejlíp na dodejku. Aspoň aby byl prokazatelně uvědoměn.
Děkuju ![]()
Takže jestli to chápu dobře - sice jsme se dohodly, ale protože nedošlo k podpisu žádné smlouvy mohu od dohody uspoupit??,
Já to beru tak, že jsem se prostě rozmyslela a prodávám byt někomu jinému, s kým jsem podepsala smlouvu o smlouvě budoucí - ta je podle mě závazná
…takhle bych to nedefinovala radši. Jak říkám, je to tanec ve střepech, písemné to být nemusí, to mu někdo řekl dobře (ačkoli by asi žádný soud neuvěřil tomu, že jste se dohodli o podílu ústě). Ale jukni na ty Vaše stanovy. Spíš bych to argumentačně postavila tak, že do nějakého data měl v případě, že jeho má zájem, zaslat návrh smlouvy. Pokud datum uplynulo a on se neozval, bylo možné dovodit, že jeho zájem prostě netrvá. Navíc on, pokud si zváží svoje šance a důkazní břemeno by nesl on, musí mu být jasné, že to by hodně špatně dokazoval. Dvě nafocená RČ ústně uzavřenou smlouvu nedokazují, spíš se právě dá říct, že z toho plyne, že měla být písemná a vracíme se k tomu, že nezasláním návrhu jste se důvodně obávali, že si koupi rozmyslel.
Ještě jeden dotaz - kdyby na koupi bytu trval a já byla nucena smlouvu podepsat pod nátlakem a vyhrůžkami, ta kje neplatná ne??? Smlouva přece musí být podepsaná v dobré víře a dobrovolně, čili bez nátlaku.
Jsem z toho zgulášovaná, jak pročítám všelijaké zákony a rozumím tomu velký kulový
Děkuji
Za prvé máš pravdu, ale na druhou stranu zase Ty bys musela dokazovat, že to bylo pod nátlakem. A pokud by to nebylo za nápadně nevýhpdných podmínek, zase by to šlo hůř. NIC nepodepisuj! Za druhé co saknce ve sml. o sml. budoucí, když z viny jedné strany k podpisu smouvy jako takové pak nedojde? Nebývají malé. Chrání obě strany, právě pro tyhle případy - Vás, kdyby si to paní rozmyslela a Vám utekla jiná nabídka a ji taktéž. Aby se alespoň nějak finančně kompenzovala újma, ale hlavně proto, aby si obě strany nějaké další „čachrování“
dobře rozmyslely.