Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojte všechny mamky. Kojím už druhý měsíc a nastala u mě změna. Vždycky malej pil po třech hodinách pěkně plných deset minut. Teď pije tak o polovinu míň a zdá se mi, že moje prsa už nejsou tak nalitá jako dřív. Že by mi docházelo mléko? Nebo na mě přišla krize? Jak získat opět více mléka?
Ahoj,
po konci šestinedělí hladina hormonů klesá a tak trochu se „uklízí do šuplíčku“ a laktaci si prcek víceméně řídí sám, podle jeho apetytu. Nebo jinak řečeno, jaká je poptávka, tolik je dodávka
Proto ty prsa už se Ti nemusí tolik nalévat jako dřív. Potom mimčo přeci jen povyrostlo, má daleko víc síly a s kojením se už prostě tolik „nepere“. Trvá mu to kratší dobou, protože má víc síly na sání. Důležité je, zda Ti přibírá na prohlídkách u dr. a jestli má za 24hod 6-8 pomočených plínek. Co se zvyšování tvorby mlíka týče, tak pomůže častější přikládání, hlavně v noci, můžeš kojit z obou prsů na jedno kojení, hodně pít jíst, kojící čaje atd., ale myslím, že pokud je prcek spokojený dostatečně čůrá, tak bych byla co se množství mlíčka týče naprosto v klidu ![]()
Tak to jsem ráda. Nerada bych končila s kojením, chtěla bych kojit aspoň půl roku. A jak se vlastně pozná, že se kojení blíží ke konci? Tedy že už mamka nemá mléko?
Kojení nemusí vždy končit tím, že mamka „nemá mléko“. Pokud se laktace rozjede a „zajede“, mamka se obrní trpělivostí při růstových spurtíkách, tak můžeš kojit jak chceš dlouho. Pak kolikrát nastává opačný problém a to jak odstavit… ![]()
ewik pepik píše:
Tak to jsem ráda. Nerada bych končila s kojením, chtěla bych kojit aspoň půl roku. A jak se vlastně pozná, že se kojení blíží ke konci? Tedy že už mamka nemá mléko?
dítě dlouhodobě váhově neprospívá nebo nepočurá ani 6 plen denně. podle prsou se nepozná nic. u drhého se mi nenalívají vůbec a tejně je to buřtík.
Tak kojeni se nemusi vubec chylit ke konci…ja kojila dve deti dva roky a jeste rok po ukonceni kojeni jsem vymackla z prsu mliko:-)
jinak nalita nenalita prsa…tim bych se neridila. Mne se u tretiho nenalila vubec a kojim doted v pohode (bude mu rok)