Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky,
Chtěla bych požádat o radu ohledně ukončení kojeni, jak jste to dělaly vy? Já naposledy kojila před 48h Tj čtvrtek podvečer a od té doby ne a osdala jsem do úlevy asi po 8h a dnes už jsem 12 h neodsavala a nasadila homeo a šalvěj Ivy čaj plus masáže prsou v horké vodě a trochu chladim ale to mě spis rozjíždí ze mě vytéká mléko. A já prave nevím zda mám ted odsavat do úlevy nebo to nechat být jako mám prsa malý ti tuhý ale dá se ro vydržet není to nesnesitelný.. a jak poznám zatvedliny? Prsa mám celkové tuhý. Děkuji všem za rady
Odsávat do úlevy, nemasirovat, nenahrivat, intenzivně chladit, klidně třeba mražené dát do ručníku a strčit do výstřihu. Pozor na omrzliny. Omezit pitný režim na absolutní minimum k přežití.
A pokud máš doma vodku, slivovici, tak obklad z nich, to hodně stahuje laktaci a zároveň to působí jako prevence zánětu.
A proč tak brzo končíte s kojením? Já doufám a budu se modlit, abych aspoň do 6m kojila…
Jestli opravdu chcete přestat kojit, tak namočte např. plenu studenou vodou a dejte si ji na prsa. Dále třeba dát mraženou zeleninu do utěrky a též přikládat. U mě zafungovalo i pití mátového čaje.
A není to brzo? Přestat kojit když máte stále mléko co by za to jiní dali ![]()
@eedi píše:
Ahoj maminky,
Chtěla bych požádat o radu ohledně ukončení kojeni, jak jste to dělaly vy? Já naposledy kojila před 48h Tj čtvrtek podvečer a od té doby ne a osdala jsem do úlevy asi po 8h a dnes už jsem 12 h neodsavala a nasadila homeo a šalvěj Ivy čaj plus masáže prsou v horké vodě a trochu chladim ale to mě spis rozjíždí ze mě vytéká mléko. A já prave nevím zda mám ted odsavat do úlevy nebo to nechat být jako mám prsa malý ti tuhý ale dá se ro vydržet není to nesnesitelný.. a jak poznám zatvedliny? Prsa mám celkové tuhý. Děkuji všem za rady
já jsem toto řešila před 2 týdny, všichni dr.mi řekli neodsávat vůbec! max. odstříkávat ale i to jsem spíše nedělala a myslím že to průběh zastavení laktace hodně urychlilo…a to jsem měla bolesti nesnesitelné, museli jsme v noci na pohotovost
Děkuji moc za rady - zkusím ten obklad s alkoholem, akorát když dam studené ty velice polštáře co mám v mrazáku tak mě začne Karpat mliko z prsou to myslíte nevadí?
A kojit prestavam bohužel z důvodu ze od začátku jsem měla problémy s kojením a horko těžko jsem to vydržela do těch 3m záněty, řetězce a stejně jsem měla pro dceru mléka málo a musela jsem dokrmovat, a už teď při další retenci jsem po poradě s laktacni rozhodla ukončit kojeni ke spokojenosti cele rodiny - mám ještě starší dceru - a hlavně jsme tes posledních deset dni prožily bojkot kojeni, a malá prso prave v ten poslední den už vůbec nevzala a jen hystericky rvala při přiložení.. mrzí mě to ale jinak už to dal neslo - první dceru jsem kojila bez problému skoro do dvo let a i odstavení bylo bez problému hodně postupně - teď odstavců ji z cca 5ti kojeni dene
@adevoj píše:
já jsem toto řešila před 2 týdny, všichni dr.mi řekli neodsávat vůbec! max. odstříkávat ale i to jsem spíše nedělala a myslím že to průběh zastavení laktace hodně urychlilo…a to jsem měla bolesti nesnesitelné, museli jsme v noci na pohotovost
@Eule přeji ať je vše Ok a vydržis - já chtěla taky ale už to neslo proste a u první dcery úplně bez problému
@Pocahonta a prosím tu plánu proste namočím hodím na prsa a žádný igelit přes to.. proste posedět s plenou třeba v koupelně jo a častěji asi ze?
@eedi píše:
Ahoj maminky,
Ja bych se netrapila.. zitra odstrikavala a masirovala do ulevy, at se neudela zanet a v pondeli bych si zasla na injekci pro zastaveni laktace..
Me se mnohem starsi dite odstavilo ze dne na den v nemocnici k vuli silne angine. Dostala jsem silenou zimnici a tresavku, nic studeneho bych na sobe nesnesla. Odsavala jsem do ulevy, prsa trochu stahla nahratou suchou plenou. Pomohlo to.
@eedi Ano, normálně na holá prsa přiložit mokrou plenu (studenou) a vydržet. Někdo říká, třeba i prsa stahovat (tak to dělali dříve v porodnicích). Zkusit si třeba vzít menší podprsenku… U prvního dítěte jsem dostala prášky na zastavení laktace (mají ale hodně drastické vedlejší účinky, i když u sebe sem si žádných nevšimla). Teď u druhého jsem to zvládla během tří dnů bez léků. Neodsávala jsem, jen když jsem cítila zatvrdliny, tak pomocí prstů trochu mléka odkapala. Před nocí jsem vzala třeba máslo z mrazáku, dala do utěrky a na ty zatvrdliny přikládala. A pila jsem dost mátového čaje… Četla jsem, že máta potlačuje laktaci…