Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chci se zeptat jeslti můžu pít normální kontryhelový čaj porcovaný i v těhotenství a kolik denně?
Mám problémy,tvrdne mi břicho,občas krvácím,špiním a doporučila mi to lékárnice,ale já mám docela strach z bylinek..co myslíte?
V těhotenství se kontryhel pít může, trochu opatrnější bych byla v prvním trimestru, ale to všeobecně s bylinkami, ale jinak podle libosti.
A ano, uklidňuje tonus dělohy a potlačuje krvácení/špinění.
Každopádně bych se řídila sama sebou, může se stát, že ti nebude dělat dobře (přece jen, je to „lék“ i když přírodního původu), pak ho prostě vysaď.
magnézko beru už asi od 16tt 6 denně,taky beru 3×denně ascorutin a 2× denně utrogestan,čípek je dlouhej,pevně drží nic nenasvědčuje porodu..přesto jednou za tři dny jednorázově zakrvácím nebo zašpiním..mysleli si že je to od placenty,která při vytahování tlačila na porodní cesty..ale nevím,zase ve zprávě je psáno,že ta placenta je 4cm od branky…takže asi neznámá příčina toho krvácení…
a právě i na naetu někde píši,že kontryhel ne,někde že poslední tři měsíce je super a že brání předčasnýmu porodu a krvácení tak nevím
Kontryhel je považován za jednu z nejlepších prostředků na nejrůznější gynekologické obtíže. Díky obsahu třísloviny tanin, mírní menstruační bolesti a silné krvácení a ulehčuje ženskému tělo lépe se vyrovnat s příchodem klimakteria (přechodu). Kontryhel posiluje ženské pohlavní orgány (zejména dělohu), zpevňuje podbřišek a tím zlepšuje stav dělohy náchylné k potratům a zvyšuje šanci na otěhotnění. Koupel z kontryhele pomáhá léčit různé kvasinkové nemoci.
Na užívání kontryhele v těhotenství existují dva názory. Jeden kontryhel doporučuje, protože regeneruje ženské orgány a pomáhá ženám, u kterých hrozí potrat (především v posledních třech měsících). Druhý kontryhel v těhotenství striktně zakazuje.
Vždy je dobré se před užíváním jakýkoliv bylinek poradit se svým ošetřujícím lékařem.
Tohle jsem našla, tak si vyber. ![]()
no nasadil mi ho minulý týden,když jsem mu řekla že i přes ascorutin a magnezko mě to břicho dost tvrdne a to špinění k tomu
právě že tohle jsem taky našla,proto se ptám tady ![]()
rejžička píše:
Kontryhel je považován za jednu z nejlepších prostředků na nejrůznější gynekologické obtíže. Díky obsahu třísloviny tanin, mírní menstruační bolesti a silné krvácení a ulehčuje ženskému tělo lépe se vyrovnat s příchodem klimakteria (přechodu). Kontryhel posiluje ženské pohlavní orgány (zejména dělohu), zpevňuje podbřišek a tím zlepšuje stav dělohy náchylné k potratům a zvyšuje šanci na otěhotnění. Koupel z kontryhele pomáhá léčit různé kvasinkové nemoci.
Na užívání kontryhele v těhotenství existují dva názory. Jeden kontryhel doporučuje, protože regeneruje ženské orgány a pomáhá ženám, u kterých hrozí potrat (především v posledních třech měsících). Druhý kontryhel v těhotenství striktně zakazuje.
Vždy je dobré se před užíváním jakýkoliv bylinek poradit se svým ošetřujícím lékařem.Tohle jsem našla, tak si vyber.
ale taky jsem našla toto:
Kontryhel žlutozelený Kontryhel je léčivá rostlina, která se uplatňuje hlavně při léčení typicky ženských onemocnění. Používá se vnitřně jako čaj. Jednu vrchovatou čajovou lžičku kontryhele, přelijeme šálkem vařící vody, necháme odstát, přecedíme a po doušcích pijeme čtyři šálky čaje denně. Čaj z kontryhelu léčí poranění při porodu, ochablost ženských orgánů a náchylnost na potraty. Těhotné ženy by tento čaj pro posílení děložního svalstva měly pít od třetího měsíce těhotenství.
U nás malej není otočenej a nenaléhá vůbec,vše je prý naprosto v pořádku,řekli jak na pohotovosti tak pak i můj mudr..no snad bude vše o.k. ..odpočívám taky jak se dá,jen mám doma ještě jedno dítko…naštěstí už celkem rozumný ![]()
Luckap píše:
právě že tohle jsem taky našla,proto se ptám tady
rejžička píše:
Vždy je dobré se před užíváním jakýkoliv bylinek poradit se svým ošetřujícím lékařem.Tohle jsem našla, tak si vyber.
Tak to jo.. ![]()
A gynekologa ses na to ptala? Já bych asi dala na něj, spíš než na lékárnici.
ahoj, já jsem taky v lékárně pacientkám kontryhel doporučovala a mám na to i docela dobrou zpětnou vazbu. Sama jsem ho v těhotenství pila a vše probíhalo v pořádku. Pokud si tím nejsi jistá, tak se poraď s lékařem, ale myslím si, že ti ho nezakáže. ![]()
Ahojky, já jsem kontryhelový čaj začala užívat, když jsem vysadila HA a pak jsem v něm pokračovala celé těhotenství. Neměla jsem s ním žádné problémy a ani lékařka v tom neviděla problém. Později mi ještě kvůli vysokému tlaku nasadila magnézko. Malej sice musel ven o týden dřív císařem kvůli preeklampsii, ale zvládli jsme to dobře a dnes jsme oslavili první narozeniny ![]()
@Luckap píše:
magnézko beru už asi od 16tt 6 denně,taky beru 3×denně ascorutin a 2× denně utrogestan,čípek je dlouhej,pevně drží nic nenasvědčuje porodu..přesto jednou za tři dny jednorázově zakrvácím nebo zašpiním..mysleli si že je to od placenty,která při vytahování tlačila na porodní cesty..ale nevím,zase ve zprávě je psáno,že ta placenta je 4cm od branky…takže asi neznámá příčina toho krvácení…a právě i na naetu někde píši,že kontryhel ne,někde že poslední tři měsíce je super a že brání předčasnýmu porodu a krvácení tak nevím
Ahojky..Právě jsem narazila na tvůj dotaz ohledně kontryhelu..Nikdy jsem neslyšela, že by ublížil. Naopak, moje švagrová ho pila celé těhotenství, protože jí doktor řekl, že nemá šanci, aby její těhotenství pokračovalo, a že do 12.týdne určitě potratí. Měla hlavně problémy kvůli špatnému čípku. Bratr si přečetl o kontryhelu a začal jí denně vařit čaje…Prckovi budou v dubnu 4 roky a je zdravej a narodil se normálně v termínu..
Osobně ho taky chci pít po prvním trimestru..
Ahoj,
kontryhel se doporučuje pít už při plánování těhotenství - napomáhá otěhotnění. A v těhotenství je taky prospěšný. I v prvním trimestru značně snižuje riziko samovolného potratu a v dalších trimestrech riziko předčasného porodu.
Dokonce existuje studie, kde je dokázáno, že kdyby žena už od své první menstruace pravidelně pila každý den šálek kontryhelového čaje, tak se zmenšuje až o 80% riziko všech ženských problémů.
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat: piju kontryhelový čaj od začátku menstruace po celé období. Teprve 1. měsíc. Jakmile mně vynechala menstruace přesttala jsem ho pít. Takže je to cca 14 dní co jsem ho pila v těhotenství. Mohlo se něco stát??? děkuji za odpověď