Konzistence jídla:-)
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Konzistence jídla:-)
Ahoj Holky,
prosím vás v jakém stavu dávate prťouskům šunku? Terce bude za chvilku rok, a já se jí bojím dát kus do pusy, netuším jestli to zvládne rozkousat? Na oběd jí maso melu a těstoviny a zeleninu docela dost rozmačkávám, protože když jsem jí to nechala ve větších kouskách tak to hned polikala a nesnažila se to kousat, tak se jí bojím tu šunku dát, nebo cokoliv pevnějšího aby se mi tím neudusila. Má totiž ve zvyku si všechno cpát do papule, když jí dám rohlík tak jí musím hlídat aby si nevzala do pusy moc velkej kus a nedusila se tím.Pyškoty jí dávám taky na půl. Jak jí mám podporovat v kousání? Máme zatím jen sedm zubů.Dole jedničky a dvojky nahoře jedničky a jednu dvojku? Předem moc díky za rady.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Dokud jí ty kusy nebudeš dávat, tak se je kousat nenaučí
Šunku buď normálně na chleba a rozkrájet na kostky, nebo nakrájet úplně na pidijemno a smíchat s lučinou na šunkovou pomazánku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
my krájíme namazané pečivo na kostičky a dám to malé na talíř a jí sama a to už tak od 9měs…jinak šunku ještě nedáváme, to mi přijde brzy, ale na to ses neptala
jinak to tak děláme třeba s plátkovým sýrem pro děti…jinak ze začátku také polykala sousta celá, ale časem se to naučila…ted už normálně kouše i maso - dostává ho na kousky jako pro dospěláky…jinak my jsme nikdy nemixovali a jen lehce mačkali vidličkou…asi od 11měs už krájíme na kousky…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Od jedenáctého měsíce na kousky??? Teda to jste holky dobrý, já mám pořád strach že se mi tím udusí:-(( Ach jo, asi dělám někde chybu, ale chleba jí dávám na kostky a ten rozmělní, brambor taky i s knedlíkem si poradí. Ale třeba mrkev nebo těstoviny se bojím dát větší, přijdemi že se ani moc nesnaží a všechno hned poliká. Ale moc díky za rady, budu s tím muset něco udělat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kousání je potřeba trénovat přidáváním kousků do stravy, a to jak do hlavních jídel, tak do svačinek. Dělala jsem to takto - v hlavních jídlech jsem část jídla nakrájela, část rozmačkala/rozsekala (postupně podle toho, jak zvládal, jsem zvyšovala množství jen nakrájeného jídla, ubírala tekutinu), ke svačině (jogurtu/kefíru/mléku/rozsekanému ovoci) jsem začala přidávat pečivo (nejdřív rozdrobené, postupně nakrájené na čím dál tím větší kousky). K tréninku kousání jsem podle mě dobré i kukuř. křupky (později i tvrdší pohankové ad.), banán, hruška, měkká broskev do ruky.
Chce to, jako při učení dalších dovedností, trpělivě zkoušet a trénovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
chleba - kousky jí bezproblémů někdy od 10. měsíce. namazaný kousek se sýrem/šunkou jsem dávala rovnou do pusy. Jinak syslil a pak po vyplivnul (někdy to udělá i teď). Od roka už má misku s chlebem a misku se zeleninou na stolečku a krmí se sám.
ze začátku taky polykal celé kousky, ale rychle pochopil že má kousat. A dobře se to učilo na těstovinách - měkké na kousání. Jinak v 10 měsících už jsem určitě nic nemixovala, jenom mačkala vidličkou, tak aby tam byly už kousky.
- Citovat
- Upravit
Setymo klid, ono to přijde… syn byl na kašovité stravě do roka, jinak zvracel… pak to postupně přešlo, teď už stačí normálně namačkat vidličkou, těstoviny jí v kusech. Šunku jsem já osobně ještě nedala, nevidím na tom přínos, ale chleba, rohlíky normálně jí, udušení se nebojím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Setymo uklidním Tě, já se taky bojím. Hezky to teď napsala SlaJa, tak si z ní vezmu mustr
Ale myslím, že to tak úplně blbě neděláme. Taky dávám chleba na kousky, které se snažím zvětšovat a ostatní věci mačkám, co je měkké tak dávám po kouskách, rýži nemačkám, pouze trochu víc uvařím. Také jsem tuhle řešlila tu šunku, malej jí na mě žebral, dala jsem mu malé kousíčíky. Ale přesně jak píšeš Ty, zdá se mi, že většinou se s tím moc nepárá a snaží se to spolknout. Bojím se mu dát do ruky rohlík…No ale trénujeme, dnes jsme zkoušeli hrušku a dobrý…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pečivo jsem cca od roka dávala grahamové. Raději než šunku upeču maso a dám na chleba. Když už šunku, tak dušenou + podíl masa nad 90%.
K původnímu dotazu - šunku bych ročnímu dítěti zkusila nakrájet na čtverečky a dávala s kousky pečiva rovnou do pusy anebo nechala jíst samotné za mého dohledu.
Držím Vám oběma a dětem pěsti, ať se při tréninku daří. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
naše malá to ze začátku taky polykala a nekousala…musí se to prostě naučit…tak jak to snědla, tak jsem to pak našla v hovínku
ale naučila se to rychle…zkuste dát půlku rohlíku do ručičky a nechat ukusovat…tím si taky něco natrénuje…ono možná bude ze začátku bezpečnější, když si ukousne kousíček než když strčí celou kostičku pečiva do pusy…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
SlaJa píše:
Pečivo jsem cca od roka dávala grahamové. Raději než šunku upeču maso a dám na chleba. Když už šunku, tak dušenou + podíl masa nad 90%.K původnímu dotazu - šunku bych ročnímu dítěti zkusila nakrájet na čtverečky a dávala s kousky pečiva rovnou do pusy anebo nechala jíst samotné za mého dohledu.
Držím Vám oběma a dětem pěsti, ať se při tréninku daří.
celozrnné pečivo by se malým dětem nemělo dávat vůbec, kvůli vysokému obsahu vlákniny…zatěžuje jim trávení…tuším že snad do školního věku se má dávat omezeně…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
to KOKOMO:
Jsem názoru, že grahamové pečivo se může v malých dávkách (např. čtvrt rohlíku) zařazovat od roku věku za podmínky, že dítěti nečiní problémy jej strávit. Bílé pečivo by přitom mělo převládat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
SlaJa píše:
to KOKOMO:
Jsem názoru, že grahamové pečivo se může v malých dávkách (např. čtvrt rohlíku) zařazovat od roku věku za podmínky, že dítěti nečiní problémy jej strávit. Bílé pečivo by přitom mělo převládat.
s tím souhlasím
, ale napsalas to tak, že dáváte jen graham…naše malá dostane občas celozrnné, ale převažuje spíš bělejší…pečivo si pečeme sami, mouky míchám, takže čistě bílé pečivo nemá ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já místo rohlíku upřednostňuju chlebovou kůrku na žvýkání do ruky, ten rohlík se v puse hrozně lepí. Jak píšou holky, musí to zkoušet a naučí se. Ze začátku se malá občas dávila, ale brzo se to naučila, tak na pátý pokus už zvládala. Jen má stále problém chroupat jabko nebo hrušku z ruky, musí se jí dávat po kouskách, jinak ukousne velký kus a dáví se.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to terka, rohlík jí dávám každé odpolko, vždycky když je po mlíku tak jí dám půl rohlíku, něco z toho sní, a většinu roznese po bytě:-))Ale musím jí hlídat aby si do pusynky nenarvala velkej kus, to potom pořád jen žmoulá vpuse a neví si s tím rady a já jí to musím vyndat. Chleba má ráno na kostky a to jí jde taky v pohodě.Jablíčko, nebo hrušku jí taky dávám na měsíčky a z toho si taky vždycky kousek nastrouhá o zoubky:-) Banán jí dávám na půlkolečka rovnoou do pusy, jinak ho rozmačká v ruce a utře do tepláčků, tojí jde moooc dobře
. Ale mám strach z těch těstovin a mrkve a masa, to teda pořád ještě melu na padrť, těstoviny, brambory, rýži a mrkev jen namačkám, ale taky na menší kousky.Zítra má terka žloutek, ale vsobotu budem vařit maso, tak já to teda zkusím jen hooodně prolisovat přes vidličku a uvidím co s tím udělá
Doufám že to přežijem:-)) teda hlavně já strachy:-)) Jinak vážně mooc díky. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit