Trhání kořene sedmičky – mám panické ataky. Máte zkušenost?

77
23.8.25 18:57

Kořen zubů extrakce

Dobrý den, mám takový problém asi v lednu mě pan zubař osetroval horní sedmičku v levo, osetroval kanálky zub byl v pohodě měl by být mrtvý. V Dubnu se mě ale úplně rozpadl mám tam kořen a okolo nějaké zbytky, následně se byla v nemocnici v květnu mě dělal jiný zub. Šestka je Teda lehce ponicena ale stále celá tu chci nechat a neřeším ji. K věci já se zubaře strašně bojím ale chodím tam ( teď sem třikrát nebyla alergie natekle oči blbě se mě dýchalo a pak chlap nedostal volno) ošetrení kanálku a jiné věci zvládám. K veci co mě čeká trhání toho korene já sem teda už jednou tohle absolvovala minulý rok v lete :zed: 00 kdy sem ale neměla čas přemýšlet a z hodiny na hodinu sem se prostě sebrala a v bolestech si to nechala vytrhnout byla to osmá vedle té nynější sedmičky ( již kořene) a to sem teda ani neměla čas nějak registrovat co dělá. Mám s toho už od července úzkosti., kdyby byli malé tak to tady nepíšu jenže já se klepu, že buší mě srdce, že špatně spím a myslím na to opravdu od července kdy mě přesunuli termín na 15 září. Máme 23.8 já mám živé představy a sny klepu se již sem zmiňovala mám průjem a skoro každý den do sebe tlačím Qentiax nyní protože mě nezabírá na tyhle silné úzkosti mám Lexaurin až 3× denně. Prosím moc ne soudit ale zkušenosti s tahanim kořene vím že dostanu injekci ale bojím se toho paceni elevatorem a trhání a nejhorší je že mě to čeká ještě na čtyřce na právo která se mě také rozsypala. Mooc se bojím a ty úzkosti mi komplikují každodenní činnosti. V pondělí jdu k psichiatricce ale nevím zda mě nějak pomůže děkuji pěkný den :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
23.8.25 20:29

Radu nemám, ale naprosto soucítím a chápu… :hug:

Já jdu 9.9. na vytržení dolní osmičky a je mi z toho totálně zle…jak nikdy nebrečím, tak včera jak jsem přišla z prace, tak jsem měla strašný záchvat breceni…a že to snad odmítnu.

Musí mi napsat na pár dní neschopenku (on se tvářil, jak je všechno „v pohodě“, čeho se prý bojím atd :roll: a o neschopence se vůbec nezminil - když se to domlouvalo), takže jsem prvně rozhodnutá, že pokud nebude ochoten mi pár dnů dát a bude si myslet, že mě to vyrve a pošle do práce, tak to odmítnu…

Drž se, snad to nějak vydržíme :,(

• Citovat
  • Upravit
1820
23.8.25 20:41

Poslouchej, zuby jsou důležitá věc. Zaprvé…když špatně koušeš, trpí tím trávení.
Zadruhé…zánět ze zubu se ti může rozjet jinam, třeba do kosti, a z menší patálie se může stát velký problém. Ty do sebe navíc láduješ léky, které ti zase budou škodit jinde. Umím pochopit nadměrný strach, každý se něčeho bojíme, výšky, tmy, hloubky, šéfa…strach k životu patří, ale nesmí nás přerůst, nesmí nás pohltit. Můžu se bát, zda zvládnu v práci nový úkol, že neudělám zkoušku, že neobstojím v konkurzu. Ale mělo by mě to nakopnout k tomu, abych měla navrch. Abych šla a zkusila to. Přece se nebudeš takhle týrat celý život. Sama sebe.
Za třetí…nic není tak nehezkého na kráse, jako neudržované zuby. Pokud se budeš zubním zákrokům vyhýbat, tak se z malého kazu stane zub, který už nemáš. A je to drahá legrace potom, co s tou mezerou. Nikdo nechodí k zubaři rád. Je to ale nutné. Mám se zuby velke problémy v posledních letech a v rodině mám dva lidi, co mají ze zubaře skutečný abnormální strach. Takže moc dobře vím, o čem mluvíš. Dostat je na zubařské křeslo bylo fakt náročný. Ale…po dlouhé době tam chodí sami a jsou na své opravené zuby pyšní. Zkus to se s tím poprat. Proč dopředu házet flintu do žita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
23.8.25 20:49
@Pe.M.1 píše: Více

Já mam strach s toho trhání toho koření nevím jak zákrok probíhá a dost se bojím a ty úzkosti jsou někdy opravdu nesnesitelné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
23.8.25 20:50
@Anonymní píše: Více

Já sem dvakrát nebyla kvůli alergii a pak chlap nedostal volno mě ten zub nebo spíš kořen právě vůbec neboli a když sem tam byla naposled řekl že to dělat nebude když to neboli jenže zas to odkládat a říct mu že to nebili a nechat si udělat jiný zub se mě taky nechce :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.8.25 21:27

@Vera20688

Absolutně tě ve všem chápu :hug:

Mě poslal na panoramatický rentgen všech zubů (posílá tak jednou za 2 roky) a já to 2 měsíce odkládala nez jsem tam šla.
Další den už volal, že osmička dole kaz a vyrve ju plus teda kaz pod 6 kde je korunka - to už mám teda za sebou…

Už mi před x lety rval osmičky, ale HORNÍ a ty jsou daleko min komplikovaný nez dolní…říkal to i on sám.
Strašně se bojim těch dnů nebo hodin po tom vyrváni, kdy odezní analgesie…jestli to budu mít oteklý, bude to bolet v noci atd…říkám, jestli mi nedá neschopenku, odmitnu to

Drž se :kytka:

• Citovat
  • Upravit
331
23.8.25 21:42

Nejhorší je mít to před sebou, v den akce už budeš vědět, ze nejdéle za hodinu to máš za sebou… a hojení? Každý den lepší a lepší… Těš se na to, že to bude za Tebou, že už budeš usínat klidněji, že přestanou ty ataky paniky… :srdce:
A to Ti píše ta, která se při odchodu na vytržení osmičky rozloučila navždy s celou rodinou včetně truhláře, který u nás montovat skříň… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.8.25 22:18

@Jana dnešní

Děkuji za útěchu :kytka:

A byla to dolní nebo horní??

Já se bojím té dolní, že je to vic vsazeny do té čelisti, že to bude bolet jak čert :,(

A Von v naprostým klidecku že to vyrve „na počkání“. Nikomu, koho znám, nerval zubař dolní osmičku v ordinaci, vždy poslal do špitálu…
Tohle nemůže dopadnout dobře :?

A to říkám i přesto, že obě horní už vyrval a chodím k němu 20 let a už mi dělal x zákroku a 5 korunek…

• Citovat
  • Upravit
331
23.8.25 22:57

Tenkrát asi horní, ale v té samé ordinaci jsem už odevzdala 2 horní a jednu dolní.
Zvládl to skvěle v rámci své zubařské praxe, žádná nemocnice. A mnoho lidí kolem mě též mimo nemocnici…
Měj radost z toho, že se to blíží, že už se tím nebudeš muset nervovat… a pak… budeš radit na emiminu, že se není čeho bát…
Věř mu, že už pár lidem zuby vyndal. Navíc má RTG, tak ví, kde má co čekat… bude to dobrý a znovu opakuji, bude to za Tebou, nejhorší je čekání… :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
331
23.8.25 23:05

Domu dostaneš léky na bolest, schrupneš si, prostě to bude na začátku bolet, tak si to zaleduješ…
Budeš mít pár dní jen pro sebe, to už oznam dopředu…
Co jde, si vyřiď teď, ať se pak můžeš věnovat jen sobě.
A měla by pak přijít zoubková myška a ty by ses měla něčím odměnit… :mrgreen:
Budeš mít volný čas, budeš si hledat, co by se Ti tak líbilo… bude to dobrý!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ta_holka_co_pise
23.8.25 23:34
@Vera20688 píše: Více

Doktor ho prostě vytáhne, odstraní hnis…ránu může i zašít kdyby krvácela. Klidně ti to umrtví vícekrát aby tě to nebolelo. Hlavně se najez před tou extrakcí, to je základ ať ti není blbě.

• Citovat
  • Upravit
ta_holka_co_pise
23.8.25 23:36
@Anonymní píše: Více

Můžeš si mu říct ať tě pošle na specializované pracoviště. Ale pokud by to neměl zvládnout, tak by tě tam poslal rovnou. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
ta_holka_co_pise
23.8.25 23:43

… dostaneš poučení, nekouřit, nevyplachovat, ihned co se dostaneš domů tak ledovat přes utěrku, prášek na bolest, jíst spíš kašovitý věci,.kdyby se ti to doma rozkrvácelo, tak stočit tamponek a zakousnout, mít klidovej režim, netahat nic těžkého… Jakmile sedneš do křesla tak zavři oči a hlavně dýchat nosem, uvolnit ramena.

• Citovat
  • Upravit
ta_holka_co_pise
23.8.25 23:44

Zažila jsem trhání 8 zubů naráz a paní to zvládla super. Ty to taky zvládneš. :palec:

• Citovat
  • Upravit
5014
23.8.25 23:53

A nemáš možnost analgosedace?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat