Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Zubní hygienu dodržujete sice pravidelně, ale asi ne moc dobře, když má tolik kazů.
Co ti na to máme říct. 10 zasažených zubů je hodně a to dítě si to vyžere. Nic příjemného to nebude. ![]()
Jo, máme jako vy a máme 7
, nevěděla jsem, že i malým dětem se musí čistit mezizubní nití. A my teda jdeme pod narkózu, protože se nenechalo dítě ošetřit. Taky jako mladší nezvladatelné dítě.
Existuje možnost analgoseda. Zeptej se svého zubaře. Nebo sedace úplné - narkóza. To by se pak dalo udělat celkem.
Syn má zuby opravované průběžně, teď se mu během dvou měsíců vrtaly čtyři. Ošetření zvládá v pohodě, každý nástroj si přidrží (i tu vrtačku), pravděpodobně ho uklidňuje pocit, že to má nějak pod kontrolou. ![]()
@Anonymní píše: Více
Tak narkóza. To těch 10 zubů by zvládli i najednou
Malá má taky hodně kazů, i přes důkladné čištění od prvního zoubku se jí pořád kazí, má hrozně tenkou sklovinu. A myslím, že taky bude spinkat s pootevřenou pusou… Protože první zoubek začal bolet před 3. rokem, hledali jsme někoho, kdo ošetří v sedaci a našli jsme, díky bohu (obvolala jsem půl republiky, do 3 let to nechtěl nikdo udělat…). Naše zubařka používá rajský plyn a malá spolupracuje krásně, ošetřujou jí u mě na klíně. Já hledala nejlépe někoho, kdo používá midazolam (kapky do nosu), ale to tu v okolí nikdo. Rajský plyn je bezva, malá říkala, že jí přijde všechno hezké a legrační a potom si nic nepamatuje. Nebo teda nic zlého. Drží a nechá si v tom stavu dát injekci a potom nic neví. Takže bych šla tímhle směrem.
Mimochodem neodsuzujte šmahem maminku, jejíž dítě má zkažené zuby. My jsme čistili od prvního zoubku, klasickým kartáčkem a k tomu jednosvazkovým, každý večer ve dvou lidech, svítili si na to čelovkou, ano, přehledla jsem jednu úplně zadní prohlubeň na pětce a tam se udělal kaz, a jeden zoubek jsem čistila špatně zevnitř (horní dvojku), tam se udělal kámen, ale vodim malou i na hygienu a tam to odhalili. Od 2 let čistíme mezizubním kartáčkem, čistíme nití, používáme pastu s fluoridem, malá pije jen vodu, když nepočítám oběd v restauraci, kde dostane džus a za 5 let bych napočítala dny, kdy jsme nečistili, na prstech jedné ruky (když třeba usnula po nějaké akci v autě apod.) Pravidelně se ochytřuju u hygienistky, jestli čistím správně a používám správné pomůcky, koukám na videa na IG, jsem ve skupinách na FB, koukám jak se čistí, svítím si občas čelovkou z jiných úhlů pro kontrolu, jestli jsem něco nepřehlídla. Neznám nikoho, kdo čistí jako my. Přesto má malá už 4 zuby vytržené a zbytek buď opravený nebo počínající kazy (až asi na ty přední dvojky). Podle doktorky i podle hygienistky děláme všechno správně
není to vždycky zanedbana hygiena. Co je příčina, to ale bohužel nevíme.
Já jenom slyšela že se dětské zuby kazí rychle. Rajský plyn jsem slyšela že už je zakázaný, že není dobrý. Teď otázka jestli sedace není oblbovák co by něco i udělal v tom malém tělíčku a ty kapky do nosu je co?
@Tayen děkuji za povzbudivý komentář. Buďte ráda, že má vaše dítě zuby vpořádku a přeji, ať je tak má nadále. Jistě děláte vše správně, protože jedině cílená ústní hygiena ovlivňuje kvalitu zubů. Žadné jiné okolnosti vliv rozhodně nemají. ![]()
Dle mého zubaře ještě ma vliv olizovaní lžičky, sdílení příborů rodičem. Zubní kaz je infekční a přenese se od rodičů do úst dítěte.
Tak to by mě zajímalo teda jestli je to pravda
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda má někdo zkušenost s tím, že by mělo 6ti leté dítě více zubních kazů, odhalených na rtg a jak zvládalo ošetření? Máme jich fakt hodně, zasažených celkem 10 zubů a čekají nás asi 4 návštěvy na odstranění. Bohužel až teď byl vůbec ochoten otevřít pusu a spolupracovat, proto tolik let se nic nenašlo. Hygienu dodržujeme pravidelně, jen tak rok a půl kvůli nosní mandli dýchal vyhradně pusou. Teď dýchá občas ještě v noci. Také měl od 2 let asi 7mery antibiotika na streptokoka v krku. Takže mikroflora v ústech nic moc asi. No, strašně mě to vyděsilo, že to má už v 6ti letch takto. Máte někdo podobné zkušenosti? Moc děkuji.