Zubní kazy u malých dětí a jak zvládají ošetření?

Anonymní
21.8.25 15:36

Zubní kazy u malých dětí

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda má někdo zkušenost s tím, že by mělo 6ti leté dítě více zubních kazů, odhalených na rtg a jak zvládalo ošetření? Máme jich fakt hodně, zasažených celkem 10 zubů a čekají nás asi 4 návštěvy na odstranění. Bohužel až teď byl vůbec ochoten otevřít pusu a spolupracovat, proto tolik let se nic nenašlo. Hygienu dodržujeme pravidelně, jen tak rok a půl kvůli nosní mandli dýchal vyhradně pusou. Teď dýchá občas ještě v noci. Také měl od 2 let asi 7mery antibiotika na streptokoka v krku. Takže mikroflora v ústech nic moc asi. No, strašně mě to vyděsilo, že to má už v 6ti letch takto. Máte někdo podobné zkušenosti? Moc děkuji. :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1972
21.8.25 16:14

Zubní hygienu dodržujete sice pravidelně, ale asi ne moc dobře, když má tolik kazů.
Co ti na to máme říct. 10 zasažených zubů je hodně a to dítě si to vyžere. Nic příjemného to nebude. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.25 16:14

Jo, máme jako vy a máme 7 :zed:, nevěděla jsem, že i malým dětem se musí čistit mezizubní nití. A my teda jdeme pod narkózu, protože se nenechalo dítě ošetřit. Taky jako mladší nezvladatelné dítě.

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
21.8.25 16:16

Existuje možnost analgoseda. Zeptej se svého zubaře. Nebo sedace úplné - narkóza. To by se pak dalo udělat celkem.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.8.25 16:18

@Snopy123 jenže u sedace stejně ty anestetika píchají

• Citovat
  • Upravit
Velryba černá
21.8.25 16:22

Syn má zuby opravované průběžně, teď se mu během dvou měsíců vrtaly čtyři. Ošetření zvládá v pohodě, každý nástroj si přidrží (i tu vrtačku), pravděpodobně ho uklidňuje pocit, že to má nějak pod kontrolou. :D

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
21.8.25 16:48
@Anonymní píše: Více

Tak narkóza. To těch 10 zubů by zvládli i najednou

• Citovat
  • Upravit
6443
21.8.25 17:16

Malá má taky hodně kazů, i přes důkladné čištění od prvního zoubku se jí pořád kazí, má hrozně tenkou sklovinu. A myslím, že taky bude spinkat s pootevřenou pusou… Protože první zoubek začal bolet před 3. rokem, hledali jsme někoho, kdo ošetří v sedaci a našli jsme, díky bohu (obvolala jsem půl republiky, do 3 let to nechtěl nikdo udělat…). Naše zubařka používá rajský plyn a malá spolupracuje krásně, ošetřujou jí u mě na klíně. Já hledala nejlépe někoho, kdo používá midazolam (kapky do nosu), ale to tu v okolí nikdo. Rajský plyn je bezva, malá říkala, že jí přijde všechno hezké a legrační a potom si nic nepamatuje. Nebo teda nic zlého. Drží a nechá si v tom stavu dát injekci a potom nic neví. Takže bych šla tímhle směrem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9293
21.8.25 17:31

Šla bych do uspání. Udělají to najednou a bude mít klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6443
21.8.25 17:31

Mimochodem neodsuzujte šmahem maminku, jejíž dítě má zkažené zuby. My jsme čistili od prvního zoubku, klasickým kartáčkem a k tomu jednosvazkovým, každý večer ve dvou lidech, svítili si na to čelovkou, ano, přehledla jsem jednu úplně zadní prohlubeň na pětce a tam se udělal kaz, a jeden zoubek jsem čistila špatně zevnitř (horní dvojku), tam se udělal kámen, ale vodim malou i na hygienu a tam to odhalili. Od 2 let čistíme mezizubním kartáčkem, čistíme nití, používáme pastu s fluoridem, malá pije jen vodu, když nepočítám oběd v restauraci, kde dostane džus a za 5 let bych napočítala dny, kdy jsme nečistili, na prstech jedné ruky (když třeba usnula po nějaké akci v autě apod.) Pravidelně se ochytřuju u hygienistky, jestli čistím správně a používám správné pomůcky, koukám na videa na IG, jsem ve skupinách na FB, koukám jak se čistí, svítím si občas čelovkou z jiných úhlů pro kontrolu, jestli jsem něco nepřehlídla. Neznám nikoho, kdo čistí jako my. Přesto má malá už 4 zuby vytržené a zbytek buď opravený nebo počínající kazy (až asi na ty přední dvojky). Podle doktorky i podle hygienistky děláme všechno správně :nevim: není to vždycky zanedbana hygiena. Co je příčina, to ale bohužel nevíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.25 17:45

Já jenom slyšela že se dětské zuby kazí rychle. Rajský plyn jsem slyšela že už je zakázaný, že není dobrý. Teď otázka jestli sedace není oblbovák co by něco i udělal v tom malém tělíčku a ty kapky do nosu je co?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.8.25 17:49

@Tayen děkuji za povzbudivý komentář. Buďte ráda, že má vaše dítě zuby vpořádku a přeji, ať je tak má nadále. Jistě děláte vše správně, protože jedině cílená ústní hygiena ovlivňuje kvalitu zubů. Žadné jiné okolnosti vliv rozhodně nemají. :palec:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.8.25 18:02

Dle mého zubaře ještě ma vliv olizovaní lžičky, sdílení příborů rodičem. Zubní kaz je infekční a přenese se od rodičů do úst dítěte.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.8.25 18:19

Tak to by mě zajímalo teda jestli je to pravda

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.8.25 18:28

Google. Odkazy mi nejdou zkopírovat