Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
@Tejina mám dítě astmatika, jsem onkologická pacientka ![]()
Neplaším, neřeším, jsem v klidu…jinak bych se musela zbláznit
Kámoška psala email na MZČR dne 26.2., protože se nemohla dovolat. Potřebovala se pozeptat na rodinu žijící v zahraničí, dodneška se jí nikdo neozval
![]()
Já myslím, že to ti nikdo konkrétně neřekne.
Vzorek „děti s astma“ byl zatím v praxi nejspíš moc malý na to, vyvozovat z toho závěry.
@Anonymní píše:
@Tejina mám dítě astmatika, jsem onkologická pacientka
Neplaším, neřeším, jsem v klidu…jinak bych se musela zbláznit
@MrsNorris píše:
Já myslím, že to ti nikdo konkrétně neřekne.
Vzorek „děti s astma“ byl zatím v praxi nejspíš moc malý na to, vyvozovat z toho závěry.
Přesně tak, ten strach je u všech právě z toho neznáma. Pro lidstvo nový virus, tudíž neprozkoumaný. Můj syn je také astmatik, jasné je, že mě to taky občas napadne, ale prostě musíme doufat, že to bude dobré, a že to brzy skončí společně s chřipkovou epidemií.
@Tejina a co myslíš, že by ti tam řekli
chápu, že máš obavy, ale virus je úplně nový a nikdo ti není schopný říct, jak by to zrovna tvé dítě zvládalo - třeba se ani vůbec nenakazí, ani v Číně se nenakazili zdaleka všichni lidé a neumřelo žádné malé dítě, určitě některé z nich bylo astmatik a přežily všechny
@stinga píše:
@Tejina a co myslíš, že by ti tam řeklichápu, že máš obavy, ale virus je úplně nový a nikdo ti není schopný říct, jak by to zrovna tvé dítě zvládalo - třeba se ani vůbec nenakazí, ani v Číně se nenakazili zdaleka všichni lidé a neumřelo žádné malé dítě, určitě některé z nich bylo astmatik a přežily všechny
Přesně tak.
Koukám, že tady jsou samé fajn názory, nechápu lidi, jak panikaří, akorát to ve mě vyvolává taky paniku. Nenakupuji jídlo ve velkém a jediné co, používám dezinfekční gely..jsem každý den v kontaktu s lidmi. Sama mám astma a doma ani né ročního chlapečka..neboj, určitě budou děti v pořádku..nejhorší je na ty věci myslet, si to člověk dokáže vtáhout do života. Zvýšila bych hygienu, nechodila moc mezi lidi a už vůbec ne tam kde jich je hodně. Možná bych zvážila školu, školku..ale zatím tady žádná epidemie není..spíš bych vyčkávala, co se bude dít. Doufám, že to Čechy přejde téměř bez povšimnutí a skončí to s teplem stejně jako chřipka. Vždyť na normální chřipku ročně umře v Čechách cca 2.000 lidí a taky to jsou ti, kteří jsou nějak oslabení a nikdo z toho nepanikaří. To nechápu ![]()
Takové informace asi nejsou, protože doteď byli všichni sto, že se koronavirus na děti nepřenáší a ve věkové kategorii 0-9 let je 0% úmrtí. Dnes je nakažená u nás 12ti léta holčička a čtu to poprvé. I když si přečtete nějaké info, není to úplně 100%, každé tělo reaguje jinak a virus může mutovat. Asi bych setí zbytečně nestresovala a byla bych opatrná a dodržovala opatření.
Já taky z toho nemám dobrý pocit, proto v jiných diskusích píšu, že nemám ráda lidi co všechno zlehčuí a jezdí do té Itálie, ale k věci..
Náš kluk má ted boreliozu.. Tak se taky bojím.. Prostě asi ti co nemají doma nemocného člena rodiny to vidí jinak.. Já zatím neplaším, bydlíme v Zlínském kraji, zatím je tu klid. ale třeba v Praze bych nechtěla být.. Tím myslím, že tam je riziko větší- i když že náhoda je blbec,
Takto nikde neběhám, nic nenakupuju, nic nečtu aktivně, ale pokud to dojde k naší oblasti, tak asi plašit budu ![]()
@Nora2 neni pravda. Děti se nakazit mohou, ale mívají jen velmi mírný nebo bezpříznakový průběh.
@Janasas no - po víkendu to tu máme, přijedou lyžaři z Itálie ![]()
Mám doma dítě, které mi před devíti lety málem zabil RS virus (5 dní pobyt na JIRP pod kyslíkem se zápalem plic). To je taky dobrá „ňamka“, zvláště pro kardiaky jako je ono.
Už tehdy byly její plíce celkem slušně poškozeny, když chytně nějakou větší virozu (naposledy chřipku), musím mu pomáhat Ventolinem.
Takže už mám doma čersvé balení, než někomu rupne v bedně a rozhodne, že tyto léky se nesmí prodávat jinam než do zdravotnických zařízení (používá se u zápalů plic)…
Zcela upřímně se koronaviru bojím, mé dítě je jeden z adeptů na léčbu pod kyslíkem/s ventilátorem a věřte mi, že to i po letech mám pořád v živé paměti.
Informace jak to působí na děti s astmatem prostě nejsou. Je to nový vir, spoustu informací není a ony ti vlastně moc nepomůžou. I kdyby ta data byla, tak to nic neřekne o konkrétním průběhu u konkrétního člověka.
Donuť je mejt si ruce, pořádně spát a jíst ovoce a zeleninu, případně nějaky C-vitamín se zinkem.
Choďte spíš do lesa než na hromadné akce uvnitř budovy. POkuste se minimalizvat přepravu hromadnou dopravou.
Co má smysl nechat si napsat nezbytné léky do zásoby, pokud by to šlo šejdrem a zdravotnictv se přetížilo.
Nemáte někdo nějaké relevantní informace nebo odkaz, jak působí virus na astmatické děti s oslabenou imunitou? Mám takovéhle slabší kusy doma dva, každá rýma či viróza jim dělá hrozné potíže, několikrát jsme skončili v nemocnici a jednou mi jedno dítko v náručí odcházelo…nechci plašit nebo nějak hysterčit, ale přiznám se, že semínko paniky po tom všem, co jsem s dětma zažila, tam tedy je. Pokoušela jsem se dovolat i do Státního zdravotního ústavu, ale total bez šance