Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
@Lucka1111 píše:
A ty myslíš, že španělská chřipka někam zmizela? Nezmizela, chřipka H1N1 (ta španělská) je většinou nejčastější chřipkou, která koluje. Jen se na ní populace nějak už adaptovala a ten vir asi již nemá takovou sílu jako před 100 lety. A současné statistiky na chřipku jsou orientační, protože většina lidí není testovaných zda má skutečně chřipku, jen ti co mají komplikace. Koronavir se šíří rychle protože je nový celá populace je vnímavá. A všem musí být jasné, že nakažených je daleko, daleko víc, než těch pozitivně testovaných. Takže jde o to zpomalit ten nárůst případů aby nezkolabovalo zdravotnictví. Ale zastavit se to nedá, zvláště když spousta lidí nemá žádné příznaky, nebo jen běžný infekt horních cest dýchacích. A není možné na několik měsíců zavřít obchody, školy, zakázat téměř vycházet. To vše bude mít dopad jinde. Lidé nebudou umírat na koronavir, ale na komplikace cukrovky, kardiovaskulární příhody, bude víc sebevražd, lidé nebudou mít z čeho žít. Když v rodině oba pracují za minimální plat a nebude pro ně práce a dostanou nějakých 60% tak z toho nevyžijí. Lidé si budou půjčovat, jiné nebudou schopni platit hypotéky…, spousta lidí přjde o práci. A nevěřím, že stát to bude schopen vše zkompenzovat.
ne, nemyslím, že zmizela, ale celosvětová pandemie s desítkami milionů mrtvých pokud vím byla jen jednou. Já teda jistotu, že stačí koronou promořit populaci a ak už to bude ok, nemám.
Jak chceš virus zpomalit tak aby naprosto nezkolabovalo zdravotnictví a přitom nezavřít na delší dobu některé instituce a omezit kumulaci lidí? Pokud dojde ke kolapsu zdravotnictví v důsledku nedostatečných opatření a omezení setkávání lidí, tak lidi budou umírat nejen na koronu ale i na další banální záležitosti.
Možná že jedna z cest je ta taiwanská, ale nevím, jestli na to máme technologické a jiné kapacity. Nebo máš jiný recept?
@ospalámyš tak ono třeba jen tím, že se omezí akce o tisícovkách lidí, lidé budou na veřejnosti mezi lidmi nosit roušky, bude se vše dobře desinfikovat to určitě zpomalí. Budou se izolovat nemocní, Na druhou stranu představ si že třeba několik měsíců nebudou otevřené obchody. Já třeba nestihla dětem koupit boty na jaro a v čem mají několik měsíců chodit, když neotevřou žádný obchod třeba. Na netu se zrovna boty kupují docela blbě. Takže něco jsme vzali po sestřenici, ale není to ideální. A myslím že podobný problém bude brzy řešit hodně lidí. A pak budou opravdu rodiny, které nebudou mít na jídlo. Takže měsíc se to dá nějak udělat, ale co pak, lidi nebudou mít práci, takže jeden přijde o práci a druhému zavřou firmu a bude na 60% platu. Co pak. Já toto řešit nemusím, my rezervu máme, máme i práci, já mám jistotu, že buď budu v práci, nebo v karanténě, nebo jako zdravotník s minimem ochranných pomůcek onemocním. Je třeba opravdu izolovat ty nemocné a ochránit starší a rizikovou populaci, ale nelze přestat úplně fungovat, alespoň ne na dlouhou dobu.
Pokud budou lidi bez peněz měsíce, poroste i kriminalita. A dejme tomu že se tedy lidé na několik měsíců zavřou doma, děti nebudou chodit do školy. V září nastoupí do školy a v říjnu se to vrátí, takže zase na několik měsíců vše zavřeme, děti pošleme ze škol domů? To přeci není řešení. Ten vir prostě nikam nezmizí, bude cirkulovat už pořád, nebo se bude vracet jako chřipka. Toť můj názor, nikoho nenutím ho sdílet se mnou.
Jen jsem zvědavá jestli až bude očkování, jestli se lidé budou nechávat očkovat. Protože o očkování na chřipku je zájem malý, přestože ta chřipka umí podobné věci jako koronavir, jen to není tak vidět a tolik se o tom nepíše. Těch lidí je totiž méně a tak to nikoho nezajímá.
@Lucka1111 píše:
@ospalámyš tak ono třeba jen tím, že se omezí akce o tisícovkách lidí, lidé budou na veřejnosti mezi lidmi nosit roušky, bude se vše dobře desinfikovat to určitě zpomalí. Budou se izolovat nemocní, Na druhou stranu představ si že třeba několik měsíců nebudou otevřené obchody. Já třeba nestihla dětem koupit boty na jaro a v čem mají několik měsíců chodit, když neotevřou žádný obchod třeba. Na netu se zrovna boty kupují docela blbě. Takže něco jsme vzali po sestřenici, ale není to ideální. A myslím že podobný problém bude brzy řešit hodně lidí. A pak budou opravdu rodiny, které nebudou mít na jídlo. Takže měsíc se to dá nějak udělat, ale co pak, lidi nebudou mít práci, takže jeden přijde o práci a druhému zavřou firmu a bude na 60% platu. Co pak. Já toto řešit nemusím, my rezervu máme, máme i práci, já mám jistotu, že buď budu v práci, nebo v karanténě, nebo jako zdravotník s minimem ochranných pomůcek onemocním. Je třeba opravdu izolovat ty nemocné a ochránit starší a rizikovou populaci, ale nelze přestat úplně fungovat, alespoň ne na dlouhou dobu.
Pokud budou lidi bez peněz měsíce, poroste i kriminalita. A dejme tomu že se tedy lidé na několik měsíců zavřou doma, děti nebudou chodit do školy. V září nastoupí do školy a v říjnu se to vrátí, takže zase na několik měsíců vše zavřeme, děti pošleme ze škol domů? To přeci není řešení. Ten vir prostě nikam nezmizí, bude cirkulovat už pořád, nebo se bude vracet jako chřipka. Toť můj názor, nikoho nenutím ho sdílet se mnou.
Jen jsem zvědavá jestli až bude očkování, jestli se lidé budou nechávat očkovat. Protože o očkování na chřipku je zájem malý, přestože ta chřipka umí podobné věci jako koronavir, jen to není tak vidět a tolik se o tom nepíše. Těch lidí je totiž méně a tak to nikoho nezajímá.
Už teď je jasné, že to bude mít celosvětové ekonomické dopady, spousta lidí zkrachuje a zchudne. Na druhou stranu je lepší být zdravej a chudší, než mrtvej.
v Itálii za dnešek okolo 700 mrtvých a vláda zpřísňuje karanténu. Jsou tam oblasti, kde každá rodina někoho ztratila jako ve válce. Takhle doufám nedopadneme, protože nedělat nic evidentně vede k horším dopadům, aspoň to tak vypadá v Itálii. ![]()
Snad se to zvládne dřív a nebudeme muset být zavření měsíce, v číně to trvalo skoro 4 měsíců, než se dostali trochu do normálu a vyhráno nemají, ale ta opatření ve Wu-chanu byla hodně tvrdá.
@ospalámyš jenže ani 4 měsíce doma nic nevyřeší. Bohužel. Jo a co bych tedy ještě udělala, je zákaz pendlerům jezdit přes hranice.
@Lucka1111 tak hned první příklad, který uvádíš je nerealizovatelný… jak chceš izolovat nemocné, když nevíš, kteří to jsou? Trasování pokud vím už není možné, takže se musí pracovat s tím co je. Boty - kam budou děti chodit, když bude karanténa? Na občasné trajdání opravdu stačí kecky. Na netu se dá koupit bez problémů, prostě když si si není jistá, tak objednej dvě velikosti, nebo dva střihy a jeden vrátíš. Co se ostatního týče, ano, to je pravda, i já nad tím přemýšlím. Ta finanční stránka bude pro mnohé rodiny extrémní. Ale nemyslím si, že by to vláda nechala tak, nějaké kompenzace se budou řešit průběžně, jako například ten návrh, který se projednává, že se OSVČ odpustí na půl roku odvody
Ve hře jsou odklady splátek hypoték, úvěrů, ruku k dílu by také mohli dát mobilní operátoři, kteří si léta mastí kapsy, třeba se chytnou za nos. Podle mého přijde na program dne velká reorganizace v rámci celé aktivní ekonomické společnosti. Snad brzy, snad efektivně.
@ospalámyš píše:
Už teď je jasné, že to bude mít celosvětové ekonomické dopady, spousta lidí zkrachuje a zchudne. Na druhou stranu je lepší být zdravej a chudší, než mrtvej.v Itálii za dnešek okolo 700 mrtvých a vláda zpřísňuje karanténu. Jsou tam oblasti, kde každá rodina někoho ztratila jako ve válce. Takhle doufám nedopadneme, protože nedělat nic evidentně vede k horším dopadům, aspoň to tak vypadá v Itálii.
Snad se to zvládne dřív a nebudeme muset být zavření měsíce, v číně to trvalo skoro 4 měsíců, než se dostali trochu do normálu a vyhráno nemají, ale ta opatření ve Wu-chanu byla hodně tvrdá.
Italie je podivny extrem, nikde jinde neumira tolik lidi..v nemecku je mnoho nakazenych a mrtvych z toho daleko mene..kdyby nebyla italie, tak pocty mrtvych vzhledem k nakazenym je jak u chripky prumerne.
@lilith1 píše:
Italie je podivny extrem, nikde jinde neumira tolik lidi..v nemecku je mnoho nakazenych a mrtvych z toho daleko mene..kdyby nebyla italie, tak pocty mrtvych vzhledem k nakazenym je jak u chripky prumerne.
němci, my a spousta dalších jsou teprve na začátku vlny, stav mnohých nemocných se může zhoršit. Uvidíme až to bude za námi, pak bych si teprve počkala na hodnocení.
@ospalámyš píše:
němci, my a spousta dalších jsou teprve na začátku vlny, stav mnohých nemocných se může zhoršit. Uvidíme až to bude za námi, pak bych si teprve počkala na hodnocení.
presne tak
@fera21 píše:
A zmizela vlastně španělská chřipka a nebo jsme se vůči ní stali imunní?
Přesně nevím, ale teď jsem četla článek, že to tak vypadá. Některým pomohla důsledná karanténa a izolace měst, míst. Uzavřeli třeba ostrov, všechny připlouvající lodě dali do karantény na několik dní a i když se chřipka i přes to později rozjela, tak už nebyla tak devastující a zemřelo jen pár lidí.
Přesně se neví důvod, proč se tak stalo, ale předpokládá se, že přenosem a časem chřipka zmutovala.
@ospalámyš píše:
Nemyslím..že by jsme byli úplně na začátku, data se dají už nyní porovnávat..úplně jiná je situace v německu a a italii v počtu nakažených a mrtvých..německo má také hodně nakažených a daleko měně mrtvých…dnes byl pěkný článek v reflexu..je ožná že skutečné stavy nemocných jsou daleko vyšší, spousta lidí tobere jako běžnou virozu a k tomu jsou ty počty mrtvých celkově nijak velké, samozřejmě krom Italy a možná španělska..přečti si to..drtivá většina mrtvých jsou lidé s vážnými problémy, kteří by nejspíše umřeli i při běžné chřipce..
@lilith1 píše:
V Itálii je čtvrtina populace starší 65 let. Stačí?
@ospalámyš Já myslím, že tehdejší španělská chřipka trochu za ty desetiletí zmutovala a není už třeba tak agresivní. Navíc to může být i tak, že část lidí má imunitu, tak ji chytají opět jen ti slabší = staří a imunitně oslabení mladí.
Původní španělská chřipka zabíjela hlavně kategorii 20-40 kvůli přehnané cytokinové reakci. Byl o tom celkem dobrý článek v novinách.
I na coronavirus Covid umírají hlavně ti, co buď mají přehnanou imunitní reakci - ti mladší, anebo naopak ti velmi slabí - staří.
Tím se vysvětluje, proč odolávají děti - nemají ani silný, ani slabý imunitní systém. Mají ho nedovyvinutý a nějak se imunitně přizpůsobí.
Ale myslím si, že při masivním rozšíření by tu umíraly i děti. Znám děti chcípáčky.
@lilith1 píše:
Nemyslím..že by jsme byli úplně na začátku, data se dají už nyní porovnávat..úplně jiná je situace v německu a a italii v počtu nakažených a mrtvých..německo má také hodně nakažených a daleko měně mrtvých…dnes byl pěkný článek v reflexu..je ožná že skutečné stavy nemocných jsou daleko vyšší, spousta lidí tobere jako běžnou virozu a k tomu jsou ty počty mrtvých celkově nijak velké, samozřejmě krom Italy a možná španělska..přečti si to..drtivá většina mrtvých jsou lidé s vážnými problémy, kteří by nejspíše umřeli i při běžné chřipce..
Itálie měla prvního nakaženého na konci ledna, my na začátku března, máme měsíc zpoždění. Za měsíc se možná uvidí, jestli jsme na tom líp. Možná už dříve, pokud počet nakažených bude díky těm restrikcím klesat.
Německo má hodně nakažených, protože extensivně testuje, je na řebříčku zemí v počtu testů na předních místech.
Jenže mnoho těch jejich nakažených mohou být mladí lidé s lehčím průběhem. Jaký to bude mít vývoj se uvidí až se nemoc rozšíří víc mezi rizikové pacienty a jejich zdravotnictví přestane stíhat.
Tolik starších lidí najednou při chřipce asi neumře, nemyslím si, že se to dá porovnat. Zdravotnictví jindy normálně stíhají, teď jsou kapacity zahlcené.
Já bych si na hodnocení fakt počkala až se epidemie přežene.