Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Naše Hanička (21 měsíců) si strašně nerada myje vlásky. V poslední době je to u nás nejhorší činnost, která se změnila v týrání. Jakmile se blíží večerní koupání, hned si sahá na hlavičku a říká „vlásky, vlásky“. Musím ji utěšovat, že vlásky má hezký, že je mýt nebudeme. Dříve jsme myli 2× týdně, teď už jen 1×. Vody se přitom nikdy nebála, ale teď se začala právě bát i vody a nechce se ani koupat ve vaničce. Stojí a křičí, spíš se vzteká, dokud ji nevyndám. Už nevím, jak dál, snad se to zlepší. Máte i Vy nějakou zkušenost, jak z toho ven? Díky za příspěvky.
Zdraví Danule ![]()
Danule, měla jsem se synem to samé a místo koupání jsme zavedli sprchování. Byla to pro něho nová věc a tím pádem zapomněl, že si nerad myje vlásky. Dodnes používáme neštípavý Johnson šampon a splachujeme ho v záklonu tak, že mu na čelo na hranici vlasů a kůže přiložím rozevřenou ruku - takový „kšilt“ z hrany prstů palec-ukazovák. Je to rychlejší a dítě pak nemá pocit jako při ležení ve vodě, že se utopí=vodu v ouškách. Když jsem byla malá, taky jsem se bála oplachování vlasů, naši mi dávali na čelo srolovaný ručník, aby se mi voda nedostala do očí. Dodnes mám takovou fobii z vody, že nesnesu potápění.
Radka
Ahojky maminy,máme Elišku ,která má 27.měs. od 6ti měs. chodíme plavat ,aproto z vody strach nemá.No ,ale to jsem říct nechtěla ,dnes má již delší vlásky a mytí spíš oplachování řešíme tím,že ji dám do vany malé plastové křesílko pohodlně se u:,–(í ,zakloní hlávku a já sprchuji a sprchuji,je to pro ni viditelně pohodlnější než zaklánění ve vaně v sedu. No a od malinka jsem ji po klasickém vykoupání ve vaničce oplachovala pod sprchou a asi proto s tím problémy nemáme a navíc u každého sprchování od mala si zpíváme prší ,prší.Tak to by bylo ode mě vše možná rada ,možná zkušenost.Mějte se krásně i s vašimi mimísky. ![]()
Anna
Zkusenosti nemam, ale videla jsem ze se vyrabi takovy specialni ksilt prave na myti vlaku, aby ta voda nesla do oci, tusim, ze byl z molitanu ![]()
Monca a cacorky 4,5m
Holky,
vy vašim dětem myjete vlásky kvůli tomu, že je mají mastné, nebo spíš v rámci všeobecné očisty?
Já jsem Štefanovi (22 měs.) myla vlásky šampónem naposled snad někdy před rokem. Mastné je měl jen jako mrňavé mimi - to když se mu potila hlavička pod čepičkou. To jsem tehdy vyřešila asi dvěma koupelemi šampónem s etyllaktátem a bylo to. Pak jsem mu ještě někdy cca v roce zkusila našamponovat hlavu, ale byl děsný křik, tak jsme toho nechali. Efekt byl stejně nulový. Takže se mu maximálně stane, že ho ponořím ve vaně do vody a tím se z namočených vlásků vyplaví písek, který si tam naházel na pískovišti a je to.
Daniela
Ahoj maminy,po přečtení názoru Daniely jsem byla v šoku neumím si představit nemýt vlasy 1-2× týdně a v létě ne -li denně ,tak ob den.Jedině ,že by její mimi bylo sjeto strojkem,tak to bych chápala jinak mi to rozum nebere.Proč se tedy vůbec vyrábějí dětské šampony? I když není horko,tak se přece děti běháním zapotí a hlávka již nevoní.Tak nevím je-li to jen můj názor,ale už v porodnici se dětem při koupání káplo na hlavu trošku JOHNSONU a namydlili se celí včetně vlasů ,dali se tomu chmýří tak říct.Tak co vy na to jsem snad divná já? Anna ![]()
No, proti gustu..... ![]()
My jsme v létě myli vlásky denně vodou, co druhý den šamponem, jinak vlásky fakt pěkně smrděly potem. Syn je sjetý stroječkem skoro dohola po většinu roku, ale i v zimě myjeme šamponem nejmíň jednou týdně, raději ale podle toho v jakém stavu vlasy jsou. Pokud už někdo volí raději přírodní cestu, pak je místo šamponu dobré rozšlehané vajíčko s pivem, ale absolutně nevidím důvod proč na zdravé dětské vlasy dávat „masku“ z vajíčka - to si myslím že je pro roztřepené dospělácké konečky (navíc se musí oplachovat studenou vodou - schválně na to upozorňuju, aby ste se vyhnuly vaječince na hlavě. Já ji měla ve vlasech po ramena
). Na trhu je pro děti dostatek kvalitních a šetrných šamponů, my milujeme Johnsona ![]()
No asi jsem fakt divná - čepičku malej nenosil už od 3 měsíců (narozen 12/2002), aby se mu konečně přestaly mastit zpocené vlasy, léto strávil jen v plínce, další zimu nosil čepičku jen asi 14 dní v lednu. Je fakt, že jsme museli pečlivě volit, kam se vydáme na procházku, neboť nás s manželem stíhaly hlasité projevy nevole spoluobčanů, jak že si to můžem dovolit být tak nezodpovědní a NEDAT dítěti čepičku. I teďka vybíhá ven jen v bačkůrkách, nahatým zadečkem a triku s krátkým rukávem, aby nakrmil manželova něm. ovčáka kouskem usušeného chleba a nechce jít domů.
Vlasy mu vážně nesmrdí, má je hezky pružné, prostě normální. Jen vám nemůžu poslat mailem jejich vzorek. Stále přemýšlím, co by se stalo, kdybych mu je začala pravidelně mýt. Jestli by na to pokožka zareagovala tak, že by se skutečně mastit začaly. Já mám vlasy po pás a musím je mýt skoro denně, manžel je na 3 milimetry a taky je u něj nezbytné mýt si hlavu téměř denně. Jen to naše dítě vážně nechápu. Vzhled jeho vlásků se skutečně nijak neliší od vlásků jiných dětí, ale takhle vás nepřesvědčím. Mohu jej zkusit vyfotit - jen tak se můžete přesvědčit, ale asi si nepřičichnete........
Ahoj holky,
chtela bych jen rict, ze s Johnsonem opatrne!!! Prestoze ho pouzivaji ve spouste porodnic, muze u dost deti vyvolavat alergicke reakce!
Kubik z nej mel ve 3m zanet zvukovodu!
Jinak my ted pouzivame sampon Nivea for kids, je na telicko i na vlasky, moc krasne voni a dokonce je s teplomerem pro urceni spravne teploty
Koupeme denne, vlasky myju, kdyz mi prijde, ze to je potreba - 2-3 den jen vodou a cca 1× tydne samponem. Jo a ani ten sampon nepouzivame denne, pry to neni zdrave - takze u nas prijchazi na radu asi 2× tydne…
Mejte se fajn a pozdravujte mimisky!
Eliska a Jakub (temer 7m
)
Ahoj všechny mamči,
ještě jednou se vracím k naší Haničce, co si strašně nerada myje vlásky. Naše Hanča teď v pondělí byla hrdinka, vlezla jsem si s ní do velké vany, zaklonila ji hlavičku a pak jsem opatrně omyla vlásky Johnsonem. Sice trochu brečela, ale jen tak aby nevyšla ze cviku, vůbec ji nevadilo, že má na hlavě šampon. Jsem zvědavá, jak to bude příští týden pokračovat, ještě to nechci zakřiknout. Ale sprchy se bojíme od samého začátku, jen si občas chytneme pramínky a to je všechno. Ale na koupališti v létě jsme byly ve vodě jako doma. Snad se to zase vrátí k normálu. To budu moc ráda. Pokud by to dál nešlo, culíčky u nás asi nebudou aktuální, ale mytí a koupání se nevyhneme. Zdraví Danule. ![]()
Ahoj, já sice osobní zkušenosti nemám, malé bude 8 m a zatím je v pohodě (někdy koupeme, někdy sprchujeme podle času a nálady malé). Vlásky (zatím jich moc nemá) myjeme podle potřeby cca 2× týdně a to pouze vodou. Na Johnsona bych byla také opatrná znám pár dětí co se po něm osypali. V porodnici nám také radili koupat tak 2-3× týdně a vlásky podle potřeby. Možná se jen někdy dostal Haničce šampon do očí nebo voda do oušek a teď si to pamatuje. Kamarádka měla se synem něco podobného. Nějakou dobu koupání vynechala a jen sprchovala a hlavičku otírala žínkou. Zkus na nějakou dobu vynechat šampon a třeba to zase bude lepší a do vaničky dát jen málo vody. Držíme palečky ať je Hanička zase ve vodě spokojená
Lucka a Peťula (skoro 8m)