Koupě auta, prodejce nepřiznal bouračku

Anonymní
19.1.14 20:28

Koupě auta, prodejce nepřiznal bouračku

Prosím o zachování anonymity. Jsem zklamaná, smutná a nepotřebuji, aby se mě vyptávalo ještě příbuzenstvo. Děkuji :kytka:

Minulý týden jsem si koupila ojeté auto od soukromého prodejce. Auto stálo skoro půl milionu a šetřila jsem na něj několik let. Je skoro nové, málo najeto, na první pohled ve výborném stavu. Když jsem si ho byla prohlédnout, byl tam se mnou i kamarád, který do aut dělá. Majitel auto vyvezl ven z garáže, nechal nás ho projet, celé prohlédnout… Opravdu vypadalo, že je vše v pořádku. Na otázku, zda auto bylo bourané, mi bylo odpovězeno, že auto bourané nikdy nebylo, že je v perfektním stavu, a že s ním určitě budu spokojená :?.

Auto jsem koupila, dovezla domů, zaparkovala v garáži a jala se kochání novým krasavcem. Nu, a na co jsem nenarazila :zed:. Vyměněný zadní bok, pravděpodobně byla poškozená i zadní náprava - minimálně kolo… Navíc někde teče i olej, což na ulici při prohlídce nebylo vidět, protože je na spodku auta dekl a bez pořádného světla si toho člověk nevšimne, ač kamarád pod auto lezl.

Přes víkend jsem s tím najezdila přes 800 km, jízdní vlastnosti auta jsou dobré, nepoznala jsem žádný problém, náprava byla v pohodě i na tankodromu D1.
Zítra vezu auto do servisu, aby ho důkladně zkontrolovali a řekli, co a jak.
Manžel žbrble, že se bojí, že to bude dělat neplechu. Já se samozřejmě bojím také, ale na druhou stranu to je vysněné auto. A hlavně, bývalý majitel je arogantní boháč, se kterým fakt nemám nervy na hádky o vrácení peněz :zed:
Auto je stále psané na něj, zítra jsem měla dávat plnou moc jeho sekretářce, aby to odhlásila a přehlásila na mě. To jsem rozhodnutá zatím nedělat, dokud nebudu vědět, co s autem dál…

Jenže, když mi v servisu řeknou, že to bude třeba poruchové, nebo že je špatně opravené a bude to chtít další investice, tak si ho samozřejmě nechci nechat. Měla bych potom nárok na vrácení peněz od bývalého majitele? Jak bych měla postupovat? On bude teď týden v zahraničí, takže zatím o ničem nemá ani tušení. Samozřejmě mu to zítra řekne jeho sekretářka a myslím, že on to vůbec nebude chtít řešit. Ve smlouvě máme napsáno, jen že stav vozu odpovídá jeho stáří :think: :think: :think:

Máte někdo zkušenost nebo radu, jak postupovat, když prodejce zatají informaci? Co když zapře, že mi říkal, že to bourané nebylo? Navíc on byl už druhý majitel. Prvním „prý“ byla jeho dcera, ale to může i nemusí být pravda :think:. A on má ještě mercedes, který mu přirostl k srdci více a tohle mu překáželo v garáží :zed: :think:
Mám strach, že auto bude poruchové a hromada peněz v háji. Manžel mě asi zabije, jestli v tom bude nějaký háček. Sice byl z auta také nadšený, ale teď jeho nadšení opadlo :,(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7376
19.1.14 20:37

Omg, co to bylo za auto? Minimálně chrysler ne? Že ojeté za půl mega… Zašla bych za právníkem pro radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2120
19.1.14 20:38

Nasla jsem tohle…snad pomuze :-)
Možnost zákonného odstoupení je dána i např. v případě nároků plynoucích z odpovědnosti za vady prodávajícím u kupní smlouvy
Jako vždy rozlišujeme, zda kupní smlouvu uzavíral spotřebitel s podnikatelem, dvě nepodnikající osoby nebo dva podnikatelé. Jestliže smlouvu uzavřeli mezi sebou dva nepodnikatelé, dopadají na jejich smluvní vztah obecná ustanovení občanského zákoníku o kupní smlouvě, na jejichž základě je prodávající povinen kupujícího při sjednávání kupní smlouvy upozornit na vady věci, o nichž ví. Jestliže dodatečně vyjde najevo vada, na kterou prodávající kupujícího neupozornil, má kupující právo na přiměřenou slevu ze sjednané ceny odpovídající povaze a rozsahu vady, jde-li však o vadu, která činí věc neupotřebitelnou, má mimoto právo od smlouvy odstoupit. Toto právo má kupující i tehdy, jestliže jej prodávající ujistil, že věc má určité vlastnosti, zejména vlastnosti kupujícím vymíněné, anebo že nemá žádné vady, a toto ujištění se ukáže poté nepravdivým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5463

Já osobně bych si tedy za půl milionu koupila nové nikoliv ojetinu, do který nikdo nevidí.
Ale myslím si, že máš nárok na vrácení peněz, pokud vím jde kupní smlouva zrušit do 6 měsíců. Aspoň tak to bylo, když tchýně prodávala pozemek tak držela 6 měsíců peníze, kdyby si to kupec náhodou rozmyslel a chtěl odstoupit od smlouvy. Určitě bych se pak poradila s právníkem pokud by prodejce dělal problémy. Důležité je také zpráva ze servisu, kde ti to potvrdí nebo vyvrátí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15811

Myslím, že můžeš odstoupit od smlouvy za skryté vady/vadu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.1.14 20:39

@MarieOVMUC Na tom asi moc nesejde, ale je to třílitrový VW Touareg, ty jsou drahý…

• Citovat
  • Upravit
6578
19.1.14 20:42

Ojeté auto za půl milionu? 8o Jsou super nová auta do této ceny. Proč si kupovat něco, do čeho nikdy přesně nevidíš?
Jinak si myslím, že můžeš odstoupit od smlouvy z důvodu zatajení skutečností. :think: Asi by to chtělo si skutečnosti, na které přijdou v servisu nechat sepsat a potvrdit razítkem. Ať máš něco v ruce. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.1.14 20:42

@Ivuša.Nen Nj, jenže co když bude tvrdit třeba, že jsem se na bouračku neptala, že jsme o tom nemluvili? To bude tvrzení proti tvrzení…
Nebo ze sebe může dělat blbce a tvrdit, že o bouračce nic neví :think:
No, uvidím jaký bude verdikt servisu a potom se asi raději obrátím na právníka :?

• Citovat
  • Upravit
15811
19.1.14 20:43

A kolik to auto má najeto?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.1.14 20:46
@lovesmile píše:
Ojeté auto za půl milionu? 8o Jsou super nová auta do této ceny. Proč si kupovat něco, do čeho nikdy přesně nevidíš?
Jinak si myslím, že můžeš odstoupit od smlouvy z důvodu zatajení skutečností. :think: Asi by to chtělo si skutečnosti, na které přijdou v servisu nechat sepsat a potvrdit razítkem. Ať máš něco v ruce. :think:

Potřebuji kvůli práci velké silné auto. Nové vyjde cca na milion. Proto ojeté. Navíc vozím děti, hodně jezdíme na dlouhé štreky, všude samé bouračky, kamiony - chci mít pořádné bezpečné auto, protože mám zkušenost s tím, že tady na tom to odnesou jen plechy, ale „jinak je vše v pořádku“…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.1.14 20:47
@pvmr píše:
A kolik to auto má najeto?

Necelých 60 tisíc

• Citovat
  • Upravit
15811
19.1.14 20:50
A jak jste přišli na to, že je bourané?
@Anonymní píše:
Necelých 60 tisíc
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6578
19.1.14 20:51
@Anonymní píše:
Potřebuji kvůli práci velké silné auto. Nové vyjde cca na milion. Proto ojeté. Navíc vozím děti, hodně jezdíme na dlouhé štreky, všude samé bouračky, kamiony - chci mít pořádné bezpečné auto, protože mám zkušenost s tím, že tady na tom to odnesou jen plechy, ale „jinak je vše v pořádku“…

Jako nejbezpečnější auta se většinou uvádějí Volva. Taky máme Volvo a v tomhle případě co uvádíš, bych teda ani nekupovala nové auto, ale maximálně tak 2 roky zajeté auto. No ale tam taky nevidíš do toho, co se s ním kdy dělo. :think:

Příspěvek upraven 19.01.14 v 20:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.1.14 20:52

Je to vidět, když se otevře kufr. Jeden bok je originál nabodovaný, druhý je celý přivařený. Když se podívám ze spod auta, tak je vidět, že je to tam napasované jinak a při pořádném světle je vidět i nepatrný rozdíl v laku, celé napojení :?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.1.14 20:54
@lovesmile píše:
Jako nejbezpečnější auta se většinou uvádějí Volva. Taky máme Volvo a v tomhle případě co uvádíš, bych teda ani nekupovala nové auto, ale maximálně tak 2 roky zajeté auto. No ale tam taky nevidíš do toho, co se s ním kdy dělo. :think:

Tohle je tříleté, takže skoro nové. Na Volva jsme koukali, ale Touareg je prostě našeho srdce šampion :lol: :srdce: a už s nimi máme nějaké zkušenosti, takže jsme šli do auta, které známe, jen novější typ…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová