Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
chceme si poridit vlastni bydleni, ale porad premyslim, jak to nejlepe zorganizovat: napred vybrat lokalitu, zjistit, jak je to tam s infrastrukturou, skolkami, uzemmim planem,dopravou, atd, a pak v okoli hledat byt, to se mi zdalo jako nejlepsi postup. Jenze obcas vidim na netu inzerat, ktery se mi libi, ale o lokalite nic nevim, a pak si rikam- pojedeme se tam podivat, budeme ho chtit a makler nam rekne, ze se musime do par dni rozhodnout. No a to mi vrta hlavou, jak si za dva tri dny zjsitim vsechno shora uvedene, to se podle me nestiha. Uz minimalne i to, ze kdyz je to mimo Prahu, tak se musime dojet podivat na msitni stavebni odbor na uzemni plan atd (neni vzdy na netu)…Zase chapu,ze nam nikdo nebude drzet byt tyden, nez my se rozhodnem a zjistime vsechny potrebne informace. Muzete mi prosim nekdo poradit , nebo sverit se s Vasimi zkusenostmi? Na co si dat pozor, jsem vycetla na netu, spis mi jde o tu casovou posloupnost. Manzel je cizinec, tak to bude asi spis vsechno na me. Diky!
my taky vybirame bydleni - v praze, uz jsme si i rezervovali byt - pekny, 5let stary 2kk, nadstandardne vybaveny ale ne nic extra, cena 3mil.. jen se nam pak zkomplikovala hypoteka, tak jsme ho museli pustit.. reknu ti, v nabidce byl tak min. 3-4 mesice (ted koukam je rezervovany)… takze ty casy, kdy jsi musela rict hned ano jsou davno pryc
naopak da se smlouvat..
Nikdo po tobe nebude chtit, aby si rekla hned, jen pak musis pocitat, ze ho treba vezme nekdo jiny, ale doba na rozhodovani je ciste jen na tobe.
Ja naopak ted byt prodavam a kdyz mi prijde nekdo na prohlidku, tak se jen podiva, zepta se co potrebuje vedet a vetsinou se teda uz ani neozve, jen par lidi dalo vedet, ze si vybrali neco jineho nebo ze jim tu neco nevyhovuje tak ze bohuzel.
Jinak spravne by mel mit makler okoli zmapovane a dokazat ti odpovedet na vse co potrebujes vedet. Jako napr. ty skolky a dalsi veci v okoli, proto jim platis pak provizi, aby si se nemusela o nic starat.
Jolynka píše:
Jinak spravne by mel mit makler okoli zmapovane a dokazat ti odpovedet na vse co potrebujes vedet. Jako napr. ty skolky a dalsi veci v okoli, proto jim platis pak provizi, aby si se nemusela o nic starat.
Kéž by to takto ve většině případů fungovalo ![]()
Jinak doba, kdy se člověk musel rozhodnout hned, je opravdu pryč.
Mít zmapované okolí, kde by chtěl člověk bydlet, je praktické, ale pokud se jedná o větší území, tak se to možná ani časově nevyplatí.
Ještě mě napadla jedna věc. Když už člověk bude mít vybrané a oficiality pozjišťované, tak bych tam poslala nějakou lehce se seznamující kamarádku na procházku (se psem nebo s dítětem), to se člověk kolikrát dozví praktických věcí (uznává, že často i ne zcela pravdivých drbů)
.
Ahoj! Tak my jsme kupovali byt na jaře. Měli jsme výhodu, že jsme věděli, v jakém městě chceme bydlet. Napřed jsme rok bydleli v podnájmu, a když jsme se rozhodli, že tam zůstaneme, začali jsme hledat byt. Už jsme za ten rok věděli, jak která čtvrť vypadá a kde rozhodně bydlet nechceme. Ale také jsme se aktivně vyptávali kolegů v práci, kteří to tady znají… Rozhodně pozor na extrémně levné lokality. Tsaky tady takové máme a jedná se většinou o větší sídliště s hodně lidma, kam se díky cenám bytů a podnájmů stěhují méně majetní spoluobčané.
Na internetu se nějkteré nabídky jevily jako super, ale pak při prohlídce se ukázalo, že třeba okolí je hodně rušné…
Hodně bytů se prodává v přízemí, ale to nám třeba nakonec u našeho bytu nepřišlo jako nevýhoda, takže jsme si pořídili byt ve zvýšeném přízemí a jsem spokojení. Ale je to možná tím, že v okolí je zástavba rodinných domků a celkově je okolí hodně klidné…
Jinak pozor na realitní kanceláře. Makléře si sice platíme (častěji je platí prodávající), ale v jejich zájmu je prodat danou nemovitost. My jsme trochu narazili, když jsme odmítli peníze (i zálohu) složit na účet realitky. Ale trvali jsme na advokátní úschově a byli jsme v klidu, že i kdyby se něco stalo realitce nebo to nedopadlo ze strany majitele, tak nepřijdeme o peníze. Běžně je advokátní úschova všech peněz standardní postup, ale my jsme si připadali jako nejvíc problémoví zákazníci dané realitky…
Dnes je bytů dostatek a moc se neprodává, takže nic neuspěchej a v klidu si rozmyslete, kde vlastně chcete bydlet. Až si vyhlídnete konkrétní nemovitost, vyplatí se ověřit si informace realitky a zjistit si něco i samostatně. I když třeba budete mít štěstí a všechno bude OK.
A taky počítejte s usmlouváním nějaké slevy. My jsme navrhli slevu a dostali jako první nabídku slevu 90000,–. Majitel už asi chtěl hodně prodat, protože by možná dal i větší slevu, ale my už jsme byli spokojení:-)))
Tak držím palce a omlouvám se za román…
presne tohle jsem chtela taky navrhnout, jit tam na chvili do podnajmu a pak hledat neco okolo.. my jsme v najmu a hrozne spokojeny, nejradsi bysme ten byt, ve kterem bydlime, no bohuzel ![]()
Ahoj,
moc dekuju za reakce a tipy.
Jolynko, makler toho asi vi hodne, ale ja po vsech tech kauzach s byty, o kterych slysim nebo ctu, mam k nim asi apriori neduveru a radsi si vsechno overim…
Sany, diky za Tve postrehy. No ja misto lehce seznamjuici se kamaradky posilam bud manzela anebo sebe.:-) Tak nejak jsme to delali vzdycky, kdyz jsme se jeli na nejake byty podivat,ze jsme odchytli nejake mistni a vyptavali se..:-)
Jancab, taky moc dekuju! Ten tip s uschovou penez u advokata jsem taky vycetla na internetu prave proto,ze pokud zkrachuje realitka, tak ten vklad neni pojisten, takze ja bych taky trvala na nezavisle advokatni uschovne, byt je to drazsi.
Jeste jsem nekde vycetla,ze je dobre dat si do smluvy, ze pokud majitel nevyklidi byt v urcitem casovem horizontu,ze mu budou naskakovat sankce.
Ja mam hlavne hruzu z tech uzemnich planu, i kdyz se v nem nakonec vyznas, tak ho za rok muzou zmenit a mas smulu.
Fialko, sama budu prodávat a kupovat, takže taky pořád sleduju trh, ptám se lidí, jak jsou spokojení. jsem ráda, když mě někdo pozve, já pak vyzvídám na dojmy, ptám se na věci, co mě zajímají o okolí, hluku, vzduchu, horku, službách a td. a postupně si dělám představu o růszných městských částech ve smyslu tam ano, tam ne. Jistota nebude asi nikde. My jsme koupili nádherný byt v naprosto klidné oblasti, je tu božsky. Má to jen jediný háček. Koupili jsme v březnu s tím, že klíče dostaneme 1. července, protože prodávají renovovali. Byli to slušní lidé, sice naknop, ale klaplo to, jenže… jenže v ten stejný den, co my dostali klíčky, otevřela v nepoužívaných nebytových prostorech nedaleko hospoda. Nemá tam být, nikdy bysme to bývali nezjistili, ale je tam a provozuje. Nám to ani moc nevadí, prakticky je neslyšíme, ale…
Jinak ti přeju hodně štěstí, taky jsem si vzala cizince a všechno si zařizuju sama.
My máme velice špatnou zkušenost s M&M Reality Holding. Za nás nemůžeme doporučit. Více se o tom, jak s námi bylo jako s jejich klienty zacházeno, dočtete zde:
http://ztdonline.cz/…-nikdy-vice/
Asi bych znovu nešla do spolupráce s RK a nebo pokud ano, velmi důkladně bych konzultovala s právníkem smlouvy.
Ahoj,
už nějakou dobu sháním byt a začínám z toho být trochu zoufalá. Z vlastní zkušenosti už vím, že kromě toho že by měl člověk mít už předem rozmyšlené, jaké má požadavky (dobrý článek o tom: http://www.home-institute.cz/…i-co-chcete/), tak je také dobré zjistit o bytu předem všechny informace po telefonu. Zjistit si vše co není jednoznačně jasné z inzerátů (často tam mají nepravdy, nesrovnalosti nebo vyloženě lži), mě se třeba stalo, že jsem přišla do nebytového prostoru v přízemí bez světla a v inzerátu o tom nebyla ani zmínka. Mě se také osvědčilo vyzbrojit se argumenty a vím, na co se ptát.
Ráda bych se zeptala, jak dlouho vám trvalo najít ten váš vysněný byt a dělaly jste také kompromisy nebo jste radši čekaly na ten pravý byt? ![]()
Byt jsme jako rodina sháněli 2,5 roku. celé to tedy nebylo jen o bytě, ale díky tomu, že jsme neměli na celé i peníze, zvažovala jsem a hledala nejlepší řešení, u které banky si půjčit. Bytů jsem viděla fakt hodně. Na prohlídky jsem sebou nebrala jen partnera, ale ještě někoho dalšího (známého, rodinného příslušníka..),prostě někoho dalšího, kterého se bydlení v bytě nebude týkat a to proto, že by mohl vidět nedostatky, které já třeba nevidim, třeba proto, že zrovna tenhle byt se mi líbí. U bytu, který se nám líbil, jsme si dali např. schůzku s předsedou družstva-soukromě, bez realitky a poptali se, jak to chodí. Před barákem prohodili pár slov s lidmi, co vycházeli z baráku. Tohle opravdu třeba realitka-makléř- neřeší, že budem mít problémové sousedy nebo že v byt nad námi se stále jen pronajímá studentům-to znamená pařby až do rána, hluk. neříkám, že nemáme známé a že se taky nenavštěvujeme, ale máme 2 děti a přes týden bych ráda, aby se vyspaly. Dobré je taky si zjistit, co se v baráku dělalo za úpravy (zateplení, plasťáky, výměna stoupaček..atd),aby jsi se nenastěhovala a hned jen neplatila. A mimo jiné, když jsem měla v ruce předběžnou smlouvu, dala jsem jí pročíst právníkovi. Za 1000,–mi tam našel pár nesrovnalostí, které se dali taky vyložit jinak. Třeba bych se jednou divila. A Ty hledej. Neuspěchej to. Na léto jsou byty levnější než na zimu.
A kompromis..záleží, co máš na mysli. Já měla podmínku byt poblíž přírody (za barákem máme les).Aby byt měl balkon a sklep a aby byl dům alespoň částečně zateplen, né byt v přízemí a ani poslední patro.
My jsme tri roky bydleli ve 2+kk a celou dobu jsme vedeli, ze se stejne budeme muset brzo prestehovat do vetsiho. Cele tri roky jsem sledovala nabidku bytu, nechodila jsem na prohlidky, ale projizdela jsem inzeraty, abych vedela, co se nabizi a v jakych cenach. No zjistila jsem, ze dokonaly byt v nasem meste a za nasich financnich moznosti proste neexistuje, takze jsme si stanovili tri zakladni podminky, pres ktere vlak nejede (lokalita, minimalni vymera a balkon/lodzie) a o tech ostatnich jsme byli ochotni diskutovat. Ted uz pul roku bydlime v novem, tri podminky mame splneny a v tech ostatnich jsme vlastne taky nemuseli moc delat kompromisy, mame znamou realitni maklerku, ktera nam dohodila dobrou nabidku, byla to nase druha prohlidka. Takze rychlovka
.