Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobry vecer vsem!Snad napisi vse strucne a jasne:D
Muj otec a strejda(jeho bratr),pochazi ze statku,ktery nase rodina vlastni asi 400let.Statek je vcelku zachovany,deda ho s babickou dobre udrzuji.Jedna se o velky dum,louky,pole,rybnicek..stodoly,lesy…No,je toho hodne.Statek stoji v krasne prirode,asi 1km od vesnice,na kterou je videt.Vse je tam opravdu jako v pohadce.Ve vesnici funguje skolka,skola,obchod,kulturak a telocvicka+par hospudek.A ted ten problem-od meho taty jsem ja a jeste moje sestra.Stryc ma take dve holky.Deda to cely zivot docela zle nesl,ze nema pokracovatele a dedice toho velkeho majetku a hospodarstvi.Cela rodina tam jezdime.Deda kdysi navrhl nejdrive memu tatovi,aby tam bydlel…Tata odmitl.Pak to deda navrhl strejdovi,ten tam tedy zil s tetou asi dva roky,ale pak prchli do mesta…Dale navrh padl na mou sestrenici,ktera to odmitla a dnes se deda ptal me.Mam maleho syna(5let),ktery zije tim,ze ma denne monterky a hospodari,no a deda se v nem samozrejmne vidi…Ptal se me,jestli bychom byli ochotni se tam pristehovat a ted nevim,jestli bych dokazala udelat takovy zivotni krok.Nejsem vdana,ale s pritelem zijeme v jedne domacnosti 10let+mame dve male deti.Jsme oba zvykly na konfort malomesta-kina,hospudky,aerobik,kamaradky,kavarny,maters.centrum…Proste takovy ten zivot,kde mate vse v jednom meste.Ovsem bydleni vyresene nemame a ani nepocitam,ze mit budeme.Bydlime v malem,starem domecku,ktery patri tchyni.Jde tam take o dedictvi,ale to je jeste na hooodne let…Takze zatim bydlime-rekla bych,ze v pohode,ale jakmile decka povyrostou,bude to horsi.A ja si rikam,dokazala bych zit s rodinou v pohadkove prirode,velkem dome,ale hodne od lidi a pritel by musel 30km dojizdet za svou praci.Meli bychom sve patro,ale babi s dedou jsou uz oba pred 80-tkou…Snad je to srozumitelne,ale vymenily by jste jakysi skoro konfort,za 100%jiny zivot na vesnici?Podotykam,ze vedle naseho statku je druhy statek,kde ziji nasi kamaradi stejneho veku,jako ja-soukrome podnikaji.Diky za reakce ![]()
haros píše: ..A ja si rikam,dokazala bych zit s rodinou v pohadkove prirode,velkem dome,ale hodne od lidi a pritel by musel 30km dojizdet za svou praci…
Zásadní otázka, na kterou si budeš muset bohužel odpovědět sama. Řekla bych, že je to hodně o nátuře…
Já jsem dítě velkoměsta. Lákalo by mě to na léto jako chalupa. Žít bych tam asi nemohla. Hospodařit rozhodně ne, na to jsem líná… ![]()
Tak zní to lákavě. Ale musíš zvážit, jestli tě bude bavit práce kolem statku a že možná se časem budeš muset starat o babi s dědou. Bude to asi dost náročné, ale jen ty sama víš, jaké jsi nátury ![]()
Zkus si představit, jestli ti ta lokalita bude poskytovat vše potřebné k životu třeba za deset, patnáct, dvacet let. Jak se tam bude žít dětem, až budou studovat ve městě… Pochybuju, že skončí základní školou. Jak se dostat v zimě k doktorovi… Jestli ti k naplnění kulturního rozhledu stačí navštívit Prahu nebo jiné město dvakrát ročně (třeba).
Za sebe říkám: internet je mocná čarodějka - a pro mě by byl rozhodující problém, kdyby tam nebyl ani signál mobilního internetu. Ale to asi nenasta
ne, že…
Tak to budeš muset opravdu rozlousknout sama. Napiš si pro a proti a uvidíš. Já bych tam nešla (jako rekreace ano, ale bydlet bych mimo civilizaci nedokázala), zato přítel by to bral všemi deseti. Nemá rád město, davy lidí, společenské akce, takže pro něj by to byl splněný sen.
Ono je to prave pro me velmi slozite a ani nevim,jestli zbytek rodinky bude chtit jit do takove zmeny-myslim tim tedy chlapa,decka jsou mala,jeste tomu nerozumi.Ja si sama za sebe dokazi predstavvit,ze bych byla hospodyne-vzdycky me to bavilo a bavi,ale samozrejmne me ten mestsky zivot taky bavi.Ale uvnitr duse jsem spise takova ta typicka zena v domacnosti,co ji doma vse bavi…Musim az bude prilezitost,optat se pritele,jak vse vidi…S peci o prarodice pocitam,ale jsem zdrav.sestra,takze me to nedesi…Jen pritel je ke svemu rod.mestu jaksi pripojeny pupecni snurou
DIKY ZA REAKCE!!! ![]()
jestli se jedná o tak rozlehlý majetek jak píšeš ,zapoměn na romantiku ,ženy hospodyně.Chce to udržovat a to se budete teda max.1 z vás vzdát své profese a „opravdu hospodařit“ .Nebo se tak můžete jen tvářit a až děda umře prodat to celý.
30km na dojíždění není tak moc, ale chce to mít spolehlivé auto (i v zimě) jak pro manžela, tak pro tebe, pokud budeš chtít žít dál s vymoženostmi, na jaké jsi zvyklá. S jedním autem budeš odkázaná na to, kdy ti ho manžel přenechá (předpokládám, že on bude mít auto k dispozici, aby jezdil do práce a ty jsi zatím doma) a můžeš zjistit, že ti ten život na samotě zas tak nevyhovuje a nebudeš mít šanci utéct ani na pokec s kamoškou.
Taky bych zvážila do budoucna, jak to bude s vyplacením dědiců.
Jinak už ostatní psali ostatní. ![]()
To je prave to…pritel je zivitel a nastesti dela v oboru,ze praci vzdy najde.Ja jsem neplanovane oteh.pred statnicema,takze jsem sice vystudovana,ale bez praxe a nastupky.Nyni jsem cca 5let doma s detmi.V prestehovani vidim to,ze bychom konecne meli neco sveho a i bych se mohla postarat o babi a dedu,ale bojim se vzdat naseho jiz zajeteho zivota.Deda mi dal nabidku,ted je na me,jak s ni nalozim.Pokud mu jednou reknu NE,jiz vice mi tuto sanci neda.Vse prodat,tak vim,ze budeme cela rodina asi hooodne za vodou,ale deda by tuto variantu neprezil-nas rod tam opravdu byl tak dlouho a on tim zije..Navic vidim jakousi sanci-ti sousede podnikaji v jezdectvi a velmi se jim dari,ale to je zase jiny pribeh.Tak jsme sama zvedava,kam me zivot nasmeruje..Byt to driv,kdyz jeste nebyly deti,bylo by to jine,ale ted proste nevim.Ja sama jsem z rodin.domu z vetsiho mesta a pritel z panelaku,ale i kdyz je kancelarskej,na ruce je velmi sikovny.
Asi bych opravdu promluvila s přítelem. Ten můj za prací dojížděl 3 roky taky 30km. Od jara dojíždí už jen 15km a taky se to dá. To chce hlavně auto, které vás nesežere za živa a bude makat i zimě
Možná tě přítel překvapí a řekne ti, že by se mu to líbilo. Určitě to musíte pořádně probrat. Pokud ti řekne, že do „pustiny“ nepůjde za žádnou cenu, tak je v podstatě rozhodnuto. Určitě ti pomůže se někam nasměrovat, když vůbec nevíš, jak se rozhodnout. Tak mu to řekni a můžete sbírat plusy a mínusy. A opravdu by byla škoda jít tam s tím, že až staříčci zemřou, že to prodáte. To by opravdu bylo lepší nechat tam jít toho, který by měl zájem to udržet pro další generaci.
Pokud bychom tam sli,samozrejmne naporad…Mne samotne nejak neprichazi v uvahu,aby to mel nekdo cizi…Ale jsme jen ctyri vnucky,dve v zahranici,jedna odmitla a ted co ja…Pritel tam chtel jit uz driv,ale to je asi tak 7 let zpet-nebyly deti a byly jine idealy.Ted mi prijde,ze hoodne zpohodlnel,ma tady svou hospudku,kamarady…a ten dvur a praci taky.Jen v 100× mensim meritku.Co se tyce dedictvi,to jsem s dedou neprobirala,ale smaozrejmne kdyz uz bychom tam zili my,chtela bych to mit psane na nas…a take by nastalo hooodne zmen pro zbytek rodiny,ale vse se da urcite nejak domluvit.Auto jedno tak nejak poradnejsi mame,druhe by se urco sehnalo.Je fakt,ze vesnice,kde ten zaklad je,je jen 1km od domu a mladych lidi je tam hodne,co vim.Musim se na vse vyptat dedy,jak a co vidi a bylo by a az bude prilezitost,vse hlavne probrat s drahou polovickou.Ted ale vim,ze pokud se to proda,uz nikdo nebude mit na koupi takoveho gigantu a hlavne,i ja sama si vazim,ze tam mame takove koreny a deda ma veskere stare listiny-je to nostalgicke,ale moc hezke… ![]()
haros, jak tě tak čtu, už si to tam maluješ ((-. tím bych chtěla říct, že ty na to připravená jsi. děcka jsou malý, takže základka by byla v pohodě. No a pak už by se vidělo co dál. dneska se člověk k pořádnému bydlení velmi špatně dostane a pro tebe a tvoje děti je to prostě investice do budoucna. Za mě? takovou šanci bych si utéct nenechala, protože vlastní střecha nad hlavou nezatížená hypo, tak to je dneska výhra v loterii. A píšeš, že tam jsou i mladý lidi, takže event. přátelé se tam sehnat dají, a do města se vrátit můžete vždycky, ale pokud děda dává nabídku jenom jednou, tak druhou už asi nedostanete.
Příspěvek upraven 09.10.10 v 22:27
Určitě hned, jak by jste se stěhovali, tak to nech na sebe přepsat. Ono je hezké, že to všichniv vědí, ale neumíš si představit v jaké supy se můžou změnit příbuzní, když jde o peníze. Toť vlastní zkušenost. Mamce byl slíben byt ve kterém žila babi. Mamka se o ní dlouhá léta starala zatímco teta a strýc žijou 200km daleko a v době, kdy babi zápasila s rakovinou je ani nenapadlo jí zavolat a optat se, jak se daří. Ale jak měli starostí, když babi zemřela, že chtějí vyplatit podíl z bytu. No, měli smolíka, protože se naštěstí stihla uzavřít alespoň smlouva o budoucí smlouvě (no, nevím proč tak složitě). To jen varování, aby jste pak neměli zbytečné trápení.
Ten majetek by se musel samozrejmne vyresit uplne za zivota prarodicu.Ono je to o to zajimavejsi,ze teta je hooodne na penize a vidi budoucnost tak,ze to zdedi strejda(jeji manzel) a budou neskutecne v baliku…Babi s dedou se totiz za cely zivot nikdy nezminili,co tam s tim jednou bude-zavet a tak.Odmitaji se o tom bavit,co bude se vsim po jejich smrti.Od dedy beru tento krok jako jakousi nabidku nam vse.Je moc zklamany,ze ma sam dva syny a ani jeden nepujde v jeho slepejich..Moje sestra je v zahranici a i kdyz se chteji vratit do CR,chteji zit uplne v jine casti CR.Ale pocitam,ze deda da sanci nam vsem-tudiz jestli ja odmitnu,pujde s nabidkou jeste za mou sestrou a sestrenici.Ovsem,beru to take tak,ze je to pro mou rodinu zivotni nabidka.Meli bychom strechu nad hlavou a dokud by byli i prarodice,myslim,ze by nam hodne financne pomohli-vi,ze jdeme z platu do platu a nemame proste na nejake nove budovani.Byt by byl velky,decka by mely sve pokoje,ja bych si splnila i to treti dite…zni to vsechno hezky,ale smaozrejmne odstehovani se z naseho dosavadniho ziti by byl tedy tresk.Asi pritele pozvu na vinko a vse bez deti probereme.Musime…Deda dava opravdu jen jednu jedinnou sanci…Dekuju vsem za reakce,diky za cas…jdu radeji spat,protoze toho mam plnou kebuli ![]()
Jé, no tak tohle byl před léty (a před dětmi) přesně můj sen! Teď mi vyhovuje město, blízko školka, škola, kroužky…ale vše je jen o zvyku, pokud je vůle, jde všechno
Děti by byly rozhodně nadšené!
30km na dojíždění není zas tak moc, vezmi si kolik lidí, bydlí třeba jen v okolí Prahy a dojíždí, možná na km to není tolik, ale časově rozhodně náročnější, v tomhle bych problém rozhodně neviděla, pokud to nebude vadit tvému příteli.
Důležité je vyřešit, jestli vám bydlení zůstane i po smrti prarodičů, budete tam opravovat, atd., tak ať strkáte peníze do svého. Píšeš, že jsou k tomu velké pozemky, takže dědictví by šlo asi řešit i jejich rozdělením, na vyplacení zbytku rodiny asi těžko budete mít…zkuste vymyslet nějaké řešení a předložit ho děděčkovi, teda aspoň s naším tátou je potřeba vždy diskutovat o konkrétních návrzích ![]()
Moc držím palce, abyste to vyřešili ke spokojenosti všech a jestli se rozhodnete pro, tak ať se vám tam krásně žije!