Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, nevím jestli se to tu řešilo, ale příští týden si jdu pro fenku bišonka a potřebovala bych poradit na co si mám dávat pozor při koupi. děkuji
Tak pokud je to pes s PP, tak dle mého je důležitý už výběr chovatele, projít si úspěchy a ocenění rodičů, případně jestli je v chovu nevyskytují nějaké vady (prarodiče, sourozenci rodičů, blízká příbuznost mezi předky apod…) Také záleží v jakém věku si štěňátko berete, pokud si někdo chce být jistý, že si bere opravdu,,povedené'' štěně, tak vím, že někdy si je lidi berou až v půl roce. Nevím, snad se tu najde nějaký zodpovědný chovatel, ideálně přímo bišonků a podrobně poradí =)
Ja bych urcite chtela videt prostredi, kde chovatel psy ma, sourozence, maminku stenatek. Podivala bych se na jejich zdravotni stav (oci, usi, zadek). A taky by asi stenatka nemela byt prilis vyplasena, ale to zas nevim jak u bisonku. Ale ja bych si plasana nevzala. Pak prukaz puvodu, mne se stalo, ze mi ho az posilali postou, ale byli to moji znami. Dal je asi dulezita smlouva - cena, informace o tobe a chovateli a podminky prodeje. Co tak vim, muzou si do smlouvy napsat, ze kdyby se jim neco nezdalo, pejska ti muzou odebrat (ale jak je to realne v zakone, to netusim). Jinak tam pisou, ze kdyby ses pejska zbavovala, tak primarne ho musis nabidnout chovateli, to mi prijde logicky, aby jejich odchovanci nekoncili po utulcich. Jinak moc neporadim, vzdy jsem byla u chovatelu, kteri meli psy doma a na zahrade a psum se fakt venovali, byly sympaticti ![]()
@luciaxxx prověřit chovatele, osobně je navštívit, vidět, kde zvíře vyrůstá. Nekupovat zvíře jen na inzerát (množírny z toho těží)… ideál je kupovat zvíře na doporučení.
Ano, to jsem zapomnela, jak rika @Bacaga, vady a geneticke vady. Zjistila bych si, jake geneticke vady se vyskytuji u bisonku, jak se testuji a jestli jsou na to rodice stenatka otestovani. Z toho se pak da samozrejme usuzovat, jestli to stenatka mohla podedit. A z ostatnich vad, to bych si precetla standard plemene, podivala bych se na vystavni uspechy rodicu stenatek a idealne bych chtela videt posudky z vystav nebo bonitacni list (nevim jestli se u bisonku dela bonitace, jak znam
). Ale z bonitacniho listu rodicu by slo poznat, jestli maj rodice vsechny zuby, jestli nejsou prerostli apod.
Hlavne pokud to ma byt pes s PP, tak prukaz puvodu musi byt vystaven FCI, ne zadnou jinou kynologickou organizaci ![]()
Záleží i na tom, zda to bude mazlík nebo na chov. Pokud by jste chtěli zkusit výstavní kariéru, tak bych si klidně vyhledala někoho, kdo se v bišoncích vyzná a vzala ho sebou, aby poradil.
Jinak asi taková klasika je: kontrola očí, uší, nosu a zadečku, zda nejsou špinavé či s nějakým výtokem, prohlédnout srst, zda tam nejsou černé tečky (bleší trus), zhodnotit celkové chování (krčí se netečně v koutě? Je apatické? Nezvykle bojácné?)
Pak prostředí… jsou zde známky, že ta štěňata tam skutečně vyrůstají (hračky, případně misky s vodou apod.)? Aby štěňata nebyla odchovávána „ve sklepě“ a do bytu se nenosila jen pro případné zájemce (příklad).
Pro mě by třeba bylo varující, kdybych věděla, že chovatel často inzeruje štěňata, případně nabízí i štěňata bez PP, chová více módních plemen apod.
Dívala jsem se na na registr, jak dlouho mají tu CHS, ale jedna věc mě zaráží, paní mi říkala, že pp ještě ty štěnata nebudou mít vystavene, že ty mi dodá, myslíte, že je blbe, ji říct, že ji dám polovinu a druhou, až dostanu ten průkaz původu? přece jen se jedná o dost vysokou cenu, pro mě.
Tak nekdy se to stane, ze chovatel nechava PP vystavit pozdeji a posle je budoucim majitelum pozdeji postou. Je mozne zavolat poradci chovu a proverit, ze dana fena byla opravdu nakryta danym psem, vrh je zapsany v plemenne knize a tudiz PP bude opravdu vystaven. Jinak zaloha zalezi na domluve, mnozi chovatele to tak delaji.
@luciaxxx Platit polovinu štěněte při odběru opravdu normální není
Pokud chovatelce nevěříte (i když, pokud jí máte důvod nevěřit, jste si jistá, že kupujete štěně od správné osoby? Nebo jste jen až moc nedůvěřivá?) můžete si samozřejmě ověřit na ČMKU, zda tam mají přihlášku konkrétního vrhu. Ono vyřízení PP trvá někdy 2 měsíce, někdy i půl roku, záleží na rychlosti konkrétní osoby na ČMKU…
Příspěvek upraven 15.05.15 v 13:00
@Katchi To se nestane někdy, to je prostě normální… Já minulý rok dostávala PP štěnd z čmku skoro 5 měsíců, než mi došla trpělivost a dojela si pro ně do prahy sama… Aby štěně dostalo PP, musí chovatel poslat podklady k vrhu do určitého data, např. do 8 týdnů štěňat…
@luciaxxx nám PP posílali taky poštou, problém nebyl u chovatele, ale u v organizaci, která PP vystavovala a v 8 týdnech je ještě neměla hotové. Můžete si klidně počkat, až bude mít PP a vzít si štěně až potom, slušný chovatel jistě počká. Kamarádka třeba s tímto problémy neměla-vždy prodávala už s PP vystaveným.
My sjme platili psa při převzetí a PP přišel doporučeně. Zkuste si najít stránky bišonků, třeba na FB a poptat se tam-mají-li dobré jméno, pak bych se asi nebála, ale navrhnout to můžete. KOneckonců taky to nedostanete hned kompletní ![]()
@loves tak ja mam zatim kolem sebe lidi, kteri vetsinou dostali papiry se stenetem
ale hlavne se pohybuji v prostredi chovatelu, kterym ja osobne verim, takze tam bych cekani na papiry vubec neresila
ale to uz je OT…
V době odběru budou už štěnda načipovaná a nahlášená poradci chovu-lze si to tam zkontrolovat, že je evidují. celkem chápu, že má někdo obavy, jedná se tady o dost peněz-u bišonka jistě kolem 15 tisíc, člověk chce mít jistotu
Bylo by opravdu ideální, kdyby v těch 8 týdnech měla PP vystavený, kupující by byli klidnější ![]()
Příspěvek upraven 15.05.15 v 13:09
Pokud si člověk vybírá štěně, je jedině dobře, když si pořídí štěně s PP. Jedině tak si kupuje štěně konkrétního plemene. Mělo by se vybírat z takové CHS, kde se vám líbí jak jejich psi, tak třeba jejich odchovy. Klidně je možnost přijet se na psy podívat i jen tak, i když ještě nemají štěňátka… Obyčejně vám kvalitní chovatel poskytuje chovatelský servis a spoustu rad, které jsou doslova k nezaplacení. Při prodeji štěněte obyčejně nachystá i kupní smlouvu…
na co si dát pozor? na prostředí, ve kterém psi vyrůstají. Na jejich kondici - čistota celková, očka, ouška, zadeček… všimněte si povahy štěňátek i. Zda nejsou ubátá atd… Myslím, že i laik snadno pozná, zda jsou psi v dané domácnosti členové rodiny, nebo zanedbaná zvířata… Pokud se vám líbí chovatel, pejskové i prostředí, pak je vše v pořádku:)