Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Němý Bobeš píše:
Pak to byla Eliska, pětiletá nebo šestiletá (v útulku sami nevěděli) jezevčí slečna, o kterou se její rodina moc nestarala, a občas do útulku sama utekla, protože tam dostala najíst. Té trvalo ukázání bříška asi deset minut, a je to mazel neskutečný. Loni měla výhřez plotýnky (bohužel celkem běžné u jezevčíků), takže k adopčnímu poplatku 500 Kč to bylo dalších 50000 Kč za operaci a rehabilitaci, ale to se může stát i psovi s PP.
A tohle je přesně důvod, proč pes s PP stojí to, co stojí. Je to i o tom, že spousta lidí přepočítává na peníze a bude se přeci jen lépe starat o psa, co ho něco stál než o psa, co byl zadara (upřímně řečeno, v útulku nebývají psi od majetných lidí). Další věc je ta, že dobrý chovatel vám vysvětlí že pořizovací náklady na psa je úplně to nejmenší, co vás pes bude za jeho život stát. A taky u plemen se zdravotními predispozicemi vás poučí jak se k psu chovat aby se předešlo zbytečným zdravotním komplikacím (jako třeba neučit jezevčíka na gauč aby si při seskoku nepoškodil páteř, nebo německou dogu nekrmit levným krmivem, aby neměla torzi žaludku,…), samozřejmě že všemu zabránit nejde, ale jde o to, že u dobrého chovatele s PP si platíte nejen za štěně, ale za čas, který věnuje výběru rodičů štěněte, výcviku rodičů, zdravotní testy (já třeba kvůli dědičné vadě dělala čubě genetiku a pes jí měl taky) a taky za chovatelský servis. Já když prodávala naše dvě štěňata, tak jsem první půl rok strávila dobrých 20 hodin na telefonátech s novými majiteli, abych jim poradila, pomohla vybrat krmivo a podobně. Naše štěňata šla do dobrých rodin, ve kterých ale neměli s pejsky zkušenosti. A každý kdo chtěl moje štěně (a že jsem vybírala ze stovek zájemců) mi musel vyplnit dlouhý formulář a napsat motivační dopis, abych viděla že to, čemu jsem dopomohla na svět, bude v dobrých rukou a že jim bude záležet na tom, aby se pejsek měl dobře a v případě, že by se o něj už nemohli starat, aby se vrátil zpátky ke mě. Třeba u „silných“ plemen (pitbull, bandog,…) je cena nastavená hodně vysoko právě kvůli tomu aby odradila pozéry, co chtějí takového psa jen kvůli zvýšení svého ega a o psa se nebudou řádně starat. Třeba kamarád ze cvičáku celý život pracuje s bandogy a nikdy za skvělé štěně neplatil plnou cenu, protože ho chovatelé znají z akcí a soutěží a vědí jak se je psům chová a že je perfektně zvládá, takže když on prohlásí, že shání další štěně, tak má většinou pár telefonátů od chovatelů co mají v plánu vrh aby se rozmyslel jestli bude chtít psa z plánovaného spojení.
@Heivka upřímně, máš v lecčems pravdu, ale formulář by se mi vyplnit nechtělo.
@g.sandova Tak bys naše štěně nedostala
pro nás bylo velmi důležité aby se pes stal součástí rodiny protože je to plemeno, které nutně potřebuje blízký kontakt s člověkem aby bylo spokojené a bohužel vím, že spousta lidí větší psy (cca 20-30kg) z užší domácnosti vyčleňují. Já když jsem chtěla naší fenku, tak jsem taky psala dost rozsáhlý „liebesbrief“ proč chci zrovna tohle plemeno a pomohlo to, protože jsem zaujala natolik, že místo abych čekala 3-5 let než se najde štěně toho našeho plemene jsem čekala asi 3 týdny, protože se náhodou uvolnilo štěně z vrhu, kde původní budoucí majitelka dostala nabídku práce v zahraničí a štěně si už nemohla vzít. ![]()
@Heivka ja ale vždycky píšu dopis, i když jen tak píšu chovkám, od kterých bych eventuálně chtela stěně. No a s některými se spojim na Facebooku a vidíme vzájemně.