Koupit druhý byt?

Anonymní
2.8.21 06:04

Koupit druhý byt?

Zdravím,

potřebovala bych poradit/přečíst si názor druhých na naši situaci.

Bydlíme ve velkém městě. Máme byt 3+1 o 62 m2. Pokoje nejsou největší - ložnice 10,5 m2, obývák 17 m2, dětský pokoj 13,5 m2. Máme 2 děti (holka, kluk), kterým je 13 a 10 let. Byt jsme kupovali na hypotéku, momentálně zbývá doplatit 1,5 mil., současná hodnota bytu bude 3,8 - 4 mil.

Naskytla se nám příležitost koupit větší byt jen o dva vchody dál. Šlo by sice také o 3+1, ale o rozloze 76 m2 (ložnice 13,5 m2, obývák 20 m2, dětský pokoj necelých 21 m2). Kuchyň, koupelna a chodba je v obou bytech stejné.

Byt stojí 3,9 mil. + bychom si mohli vzít 400 tisíc navíc na základní rekonstrukci, takže celkem 4,3 mil.

Půjčovali bychom si 100 % (ČMSS), ručili bychom jak tím novým, tak současným bytem (takže by na něm byly 2 zástavy).

Je nám 40. Já jsem státní zaměstnanec, manžel pracuje u soukromé firmy. Naše příjmy jsou 65 tisíc, ale poslední rok měl manžel tolik práce a přesčasů (zaměstnanec), že dáme dohromady i 75 tisíc. Měsíční výdaje (všechno od hypotéky po pojistky, jídlo, tel.,…) máme 28 tisíc. Na účtu naspořených 350 000,– (mohlo být mnohem víc, ale před třemi lety jsme kupovali kvůli mé práci nové auto a doplatilo se letos).

A teď je otázka, jestli do toho vůbec jít. Máme 3 možnosti:

1. Mít dva byty na hypotéku (splátky hypo by byly 6 500,– + 15 000,–), ale ten menší/starší byt pronajímat, ceny za pronájem podobného bytu jako je ten náš se pohybují kolem 13 -14 tisíc + služby.
Této variantě je nejvíce nakloněn manžel, já z ní popravdě moc nadšená nejsem. Když zde občas čtu, jaký je problém dostat neplatící lidi z bytu…
Pokud bychom na tuto variantu přistoupili, záleželo by, zda budeme byt pronajímat, nebo ne.
Při pronájmu - naše příjmy 75 tisíc (65 + 10 pronájem - budu se držet při zdi)
výdaje cca 50 tisíc
Bez pronájmu - příjmy 65, výdaje 50-55.

2. Koupit větší byt a ten starší prodat.

3. Nic nekupovat a nechat to tak, jak to je.

V první chvíli jsem byla celkem nadšená, že bychom mohli mít dva byty a do budoucna tak pomoci dětem a přilepšit si k důchodu, ale teď začínám mít obavy, jestli to není bláznovství. Ale finanční poradkyně nám říkala, že pokud se rozhodneme byt koupit a mít dva, nemáme prakticky co ztratit - že kdyby nedejbože bylo třeba, vždycky můžeme ten starý prodat.
Nevím. Co byste nám prosím poradili?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11851
2.8.21 06:32

Řekla bych že je to super příležitost, a po přesunutí se do nového většího bytu bych ten starší pronajímala..ve větsim městě by neměl být problém sehnat nájemníky např z řad studentů… Nájemní smlouvu bych teda nechala sepsat právníkem aby bylo vše jak má být… ten starší byt muzete vždycky prodat když byste se dostali do nějaké tísně…případně děti budou mít dostupnější cestu k vlastnímu bydlení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
2.8.21 06:45

Já bych spíše menší být prodala a dětem založila do budoucna spíše nějaké spoření.. aby dostali peníze třeba až dostuduji a budou mít už jasno v tom, co chteji..o jeden byt navíc by se mohli handrkovat…také se pak mohou zařídit lépe podle svého a co když budou mít taky deti a bude jim to malé.. Spíš bych jim nějaké peníze z prodeje vložila na spoříčí účet…ale to je samozřejmě jen můj nazor…Je pravda, ze ten pronajem je trošku ošidnej. Nevíš v jakým stavu ten byt podnajemnici nechají..v jakém stavu dobrovolně odejdou, až budete nedejbože později potřebovat prodat…Nechala bych si v záloze byt, jen kdybych se stěhovala do baráku..pak bych dětem nechala barák a šla na stará kolena zpět do bytu :lol: Ale s barákem se dá pořád pracovat..přistavis nebo tak..s bytem moc nehnes… :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
2.8.21 07:11

Urcite koupit vetsi byt, kde je nejspis vetsi moznost doprat dospivajicim detem vice soukromi. Mensi byt si ponechat a pronajimat. Je to sance na pasivni prijem v duchodu, ktery se urcite bude hodit. Ceny nemovitosti porad stoupaji. Penize na uctu, kdyz to s nimi neumite, tak jen ztraceji hodnotu. Vzdat se pasivniho prijmu jen kvuli hypotetickym problemum s najemniky :nevim:. Taky jsme bydleli v najmu 5 let. Normalne platili. Byt neznicili, tak jako vetsina normalnich lidi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
2.8.21 07:19

Taky bych šla do koupě druhého bytu a pronajímání toho menšího. Sice nejste žádní Onasisové, ale zas takové bláznovství mi to nepřijde, zvlášť v případě, že se vám podaří sehnat stabilní nájemníky (případně firmu, co se správou nájemních bytů zabývá). Do budoucna na tom určitě vyděláte a kdyby něco, jeden z bytů můžete bez problémů prodat. Teď je poptávka vysoká, byty jdou na dračku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2276
2.8.21 07:27

Ja bych novy byt koupila a ten starsi pronajala. Je to super investice do budoucna, protoze az tady jednou nebudete, tak kazde dite dostane jeden byt :)

My mame dum 120m2 a chteli jsme taky koupit vetsi a tento pronajimat, ale nez jsme to stacili zrealizovat, tak se ceny strasne zvedly a my na dalsi hypoteku na dum kousek od Prahy nedosahnem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
2.8.21 07:29

Taky bych koupila větší, a pronajímala menší. Ono vesměs opravdu nemáte co ztratit, kdyby náhodou, tak se ten starší byt prodá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.8.21 07:30

Zatím děkuji všem za reakce. Máte pravdu v tom, že pokud seženeme slušné nájemníky, mělo by to být vše v pohodě. Tak snad budeme mít štěstí

• Citovat
  • Upravit
985
2.8.21 07:40

Urcite starsi byt pronajimat. To je idealni. Jinak s temi najemniky, jen je treba to vyselektovat. My bydleli taky vzdy v najmech a problemy s nami zadne nebyly. Platili jsme nacas, nic nezdemolovali, sousedi si nestezovali. Urcite bych se toho nebala. Ted jsme se odstehovali z naseho posledniho najmu a majitel uz teda 4 mesice hleda nove najemniky. Proste selektuje a vybira si.
Jinak znami udelali presne tuhle variantu. Vzali vetsi byt, rucili starsim bytem a navysili hypo, najemniky maji skvele a jsou bez starosti.
Jdete do toho. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24902
2.8.21 07:45

Je škoda se menšího bytu zbavovat..
zároveň v těch krcálcích nyní fakt nemáte ani prostor k hnutí, ten současný pokojík je pro děti už vážně za hranicí pohodlného bydlení..
nemovitosti budou jen růst..
sice platit dvě hypošky nebude legrace, ale i tak bych se přestěhovala s rodinou do většího a menší pronajala za co nejvýhodnějších podmínek (já třeba našla mladý spolehlivý zaměstnaný pár, který chce za pět let stavět a to je zrovna doba, kdy se mi byt bude hodit pro mé děti, platí spolehlivě a vše je OK)…
nájemní smlouvu vždy prodlužuj po roce (nedávat na dýl), ošéfuj si co je to za lidi (nechť předloží z pošty výpis z evidence exekucí a pracovní smlouvu - pokud odmítnou, tak mi nestojí za schůzku..)..
bude se vám žít mnohem lépe a pohodlněji a děti budou mít každý svou slušně velkou část pokoje, už jen kvůli nim bych do toho šla :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1349
2.8.21 08:16

Určite pokud koupíš být tak ten stáry neprodavej ale maximálně pronajimej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
199
2.8.21 08:21

Doporucuji koupit vetsi byt a mensi pronajimat, jste v produktivnim veku, muzete si to dovolit a ceny nemovitosti jen porostou, takze se vam investice urcite zhodnoti lepe, jak sporeni.
Najemniky urco sezenete, i ty spolehlive, da se to osetrit a jsou i slusni (pod)najemnici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3460
2.8.21 08:24

Určitě koupit větší byt a menší pronajímat. Klidně i za méně než si predstavujete, ale se solidními nájemníky. Všichni nejsou vandalové. Někteří se o byt starají a udržují. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
2.8.21 08:29
@Berkyova píše:
Já bych spíše menší být prodala a dětem založila do budoucna spíše nějaké spoření.. aby dostali peníze třeba až dostuduji a budou mít už jasno v tom, co chteji..o jeden byt navíc by se mohli handrkovat…také se pak mohou zařídit lépe podle svého a co když budou mít taky deti a bude jim to malé.. Spíš bych jim nějaké peníze z prodeje vložila na spoříčí účet…ale to je samozřejmě jen můj nazor…Je pravda, ze ten pronajem je trošku ošidnej. Nevíš v jakým stavu ten byt podnajemnici nechají..v jakém stavu dobrovolně odejdou, až budete nedejbože později potřebovat prodat…Nechala bych si v záloze byt, jen kdybych se stěhovala do baráku..pak bych dětem nechala barák a šla na stará kolena zpět do bytu :lol: Ale s barákem se dá pořád pracovat..přistavis nebo tak..s bytem moc nehnes… :mavam:

Prodat byt, který se pravděpodobně bude znodnocovat + výnos z nájmu, a dát peníze na spořící účet, kde se rok co rok znehodnocují, je jako vyhodit pár milionů oknem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6119
2.8.21 09:04
@Berkyova píše:
Já bych spíše menší být prodala a dětem založila do budoucna spíše nějaké spoření.. aby dostali peníze třeba až dostuduji a budou mít už jasno v tom, co chteji..o jeden byt navíc by se mohli handrkovat…také se pak mohou zařídit lépe podle svého a co když budou mít taky deti a bude jim to malé.. Spíš bych jim nějaké peníze z prodeje vložila na spoříčí účet…ale to je samozřejmě jen můj nazor…Je pravda, ze ten pronajem je trošku ošidnej. Nevíš v jakým stavu ten byt podnajemnici nechají..v jakém stavu dobrovolně odejdou, až budete nedejbože později potřebovat prodat…Nechala bych si v záloze byt, jen kdybych se stěhovala do baráku..pak bych dětem nechala barák a šla na stará kolena zpět do bytu :lol: Ale s barákem se dá pořád pracovat..přistavis nebo tak..s bytem moc nehnes… :mavam:

Hodnoty nemovitostí pořád rostou, byt by navíc průběžně skrz nájem vynášel. Úrok na spořícím účtu nepokryje ani inflaci. Vyměnit dětem byt za peníze na spořáku, kde budou několik let jenom ležet, je opravdu hodně špatný nápad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel