Koupit druhý byt?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2558
2.8.21 15:05
@Lucy75 píše:
absolutně nesouhlasím
sdílela jsi v dětství pokoj se sourozencem? Já ANo a mé děti také
a je extrémně podstatný rozdíl, zda ten pokoj má 13m2 nebo 21m2!!
to je úplně jiný svět, prostor, možnost zařízení, příp. rozdělení zón…

na chalupě holky mají třeba pokojík jen 12m2 a kromě dvou postelí, 1 stolku a 1 skříně se tam opravdu NIC nevleze a když si chtějí pozvat kámošku, tak se přestavuje půl pokoje, aby se dalo rozdělat rozkládací křeslo!! nedá se tam pořádně pohnout, otočit, navíc kam dát pořádně své věci apod.

• kdežto 21m2 je velikost obýváku, naprosto jiné možnosti..
v bytě je prostě poznat každých pár m2 a ne že NE

Právě že sdílela a i větší pokoj byl pro nás pořád „malej“ když si jeden z nás chtěl někoho pozvat, druhej musel být pryč - minimálně v obýváku a bylo úplně jedno jestli je tam jen postel a skříň nebo nějaký prostor navíc, když už bych chtěla byt který by řešil prostor, tak bych hledala 4+1 a ne stejný počet pokojů s pár metry navíc… ale jak píšu, pokud na to mají finance a možnosti, tak ten byt navíc se vždycky hodí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.8.21 15:23

Neváhej a berte to. Menší pronajímat. Také jsme to tak teď řešili. Máme dům, hypo 500tis, hodnota 2,5-3mil a brali jsme si byt na hypo cca 2m zpátky za 2,1mil (+ 200tis rekonstrukce z našich peněz). Byt budeme pronajímat. O 2m později se byt o patro níž prodal za 3,2mil před rekonstrukcí :D obdobné byty 2+1 tu pod 2,5mil již koupit nejdou.

Příjmy 35tis oba
za dům hypo + poplatky cca 12tis (hypo 5tis)
vycházíme v pohodě
hotovost ještě cca 400tis.

Na stáří ho prodáme, můj plán je za 17let, až mi bude 50let (manžel 56let) a pak nazdar celoúvazková práce a budeme si užívat. Za 17let počítám, že už bude splacená i hypo na byt (jak částkou za pronájem, tak i díky tomu, že se vrátím do práce po md a budeme „šetřit“ tím, že splatíme hypo). Na nějaký spoření nevěřím, zlato nechci. Dle mě jsou nemovitosti jediná věc, která má dlouhodobě smysl. A nejsem zas tak naivní, abych věřila, že se dožiju víc jak 70let ve stavu vhodném k cestování. Vždyť podle kalkulačky bych v 70letech teprve do důchodu měla jít :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: a vzhledem ke zdravotním komplikacím co jsou v naší rodině po 50, tak později už nacestuju prd.

anonym nebo prosím smazat

• Citovat
  • Upravit
8302
2.8.21 16:05
@Anonymní píše:
Zdravím,

potřebovala bych poradit/přečíst si názor druhých na naši situaci.

Bydlíme ve velkém městě. Máme byt 3+1 o 62 m2. Pokoje nejsou největší - ložnice 10,5 m2, obývák 17 m2, dětský pokoj 13,5 m2. Máme 2 děti (holka, kluk), kterým je 13 a 10 let. Byt jsme kupovali na hypotéku, momentálně zbývá doplatit 1,5 mil., současná hodnota bytu bude 3,8 - 4 mil.

Naskytla se nám příležitost koupit větší byt jen o dva vchody dál. Šlo by sice také o 3+1, ale o rozloze 76 m2 (ložnice 13,5 m2, obývák 20 m2, dětský pokoj necelých 21 m2). Kuchyň, koupelna a chodba je v obou bytech stejné.

Byt stojí 3,9 mil. + bychom si mohli vzít 400 tisíc navíc na základní rekonstrukci, takže celkem 4,3 mil.

Půjčovali bychom si 100 % (ČMSS), ručili bychom jak tím novým, tak současným bytem (takže by na něm byly 2 zástavy).

Je nám 40. Já jsem státní zaměstnanec, manžel pracuje u soukromé firmy. Naše příjmy jsou 65 tisíc, ale poslední rok měl manžel tolik práce a přesčasů (zaměstnanec), že dáme dohromady i 75 tisíc. Měsíční výdaje (všechno od hypotéky po pojistky, jídlo, tel.,…) máme 28 tisíc. Na účtu naspořených 350 000,– (mohlo být mnohem víc, ale před třemi lety jsme kupovali kvůli mé práci nové auto a doplatilo se letos).

A teď je otázka, jestli do toho vůbec jít. Máme 3 možnosti:

1. Mít dva byty na hypotéku (splátky hypo by byly 6 500,– + 15 000,–), ale ten menší/starší byt pronajímat, ceny za pronájem podobného bytu jako je ten náš se pohybují kolem 13 -14 tisíc + služby.
Této variantě je nejvíce nakloněn manžel, já z ní popravdě moc nadšená nejsem. Když zde občas čtu, jaký je problém dostat neplatící lidi z bytu…
Pokud bychom na tuto variantu přistoupili, záleželo by, zda budeme byt pronajímat, nebo ne.
Při pronájmu - naše příjmy 75 tisíc (65 + 10 pronájem - budu se držet při zdi)
výdaje cca 50 tisíc
Bez pronájmu - příjmy 65, výdaje 50-55.

2. Koupit větší byt a ten starší prodat.

3. Nic nekupovat a nechat to tak, jak to je.

V první chvíli jsem byla celkem nadšená, že bychom mohli mít dva byty a do budoucna tak pomoci dětem a přilepšit si k důchodu, ale teď začínám mít obavy, jestli to není bláznovství. Ale finanční poradkyně nám říkala, že pokud se rozhodneme byt koupit a mít dva, nemáme prakticky co ztratit - že kdyby nedejbože bylo třeba, vždycky můžeme ten starý prodat.
Nevím. Co byste nám prosím poradili?

2.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10260
2.8.21 16:12

Pokud se Vám lokalita líbí, tak bych to považoval za dobrou možnost.
Co se týká pronajímání bytu, jedná se o byty v osobním vlastnictví? U družstevního se podnajímá (je lehčí smlouvu ukončit), nevýhodou zas mohou být pravidla družstva (schválení podnájemníků, zpoplatnění, nebo dokonce omezení na % podnajatýh bytů v domě).
Berte to jako příležitost mít větší prostor a při rekonstrukci udělat vše tak, s čím jste spokojeni, a opravit, co byste rádi udělali jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1091
2.8.21 23:00

Milion sem, milion tam. Dneska je extrémně zadlužený celý svět, tak proč by si průměrná česká rodina nemohla vzít dvě hypotéky za 4 mega ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.8.21 19:55

Jít do hypotéky?

Řešíme podobnou situaci. Mám v osobním vlastnictví byt v hodnotě cca 7.100.000,– Je to 2+kk, asi 60 m2. Je na něm zůstatek hypotéky zhruba 2.300.000,–.
V současné době ten byt pronajímám, pro nás dva a mimino je malý (potřebujeme dvě oddělené kanceláře), takže si pronajímáme krásný byt se zahradou téměř v centru Prahy za cca 26.000,– měsíčně (čistý nájem).

Do budoucna bych chtěla, abychom něco koupili (přece jen, nájem není jistota), ale aby to vyhovovalo našim potřebám (alespoň 5+1, potřebujeme obývák, ložnici, dětský pokoj a dvě pracovny, oba podnikáme z domova. Já jsem schopna se uskromnit do ložnice, ale partner už tam pracovat nemůže, to bychom se pobili, takže minimálně 4+1), tak musíme počítat alespoň s nějakými 14.000.000, což je aktuální cena nových domků 4+1 ve Vysokém Újezdě. Což by znamenalo dvě auta, oba sice pracujeme z domova, ale já pracovně jezdím po celé ČR a muž musí nepravidelně (na písknutí) do kanceláře. Dvě auta sice máme, ale moje je staré 10 let a výhledově za cca dva roky chci koupit nové (rozpočet je cca milion a úvěr si brát nechci) a mužovo je pětadvacet let stará pojízdná rakev, která prostě musí pryč. Takže koupíme nové auto a mé „staré” si nechá partner. To bychom měli.

Nicméně zpět k problému s bytem. Na mem stávajícím bytě jsou minimálně cca 4 miliony, které lze využít jako zástavu. Při koupi nemovitosti v ceně 14.000.000 bychom tak teoreticky (pokud banka ocení obě nemovitosti reálně, což by měla, obojí jsou novostavby) bychom nepotřebovali vlastní prostředky. (Druhá varianta je nekupovat auto a použit ten můj milion na koupi domu a snížit tak splátku. Mám k dispozici rezervu ve výši dalšího cca 1,3 milionu, ale na tu sahat nehodlám v žádném případě). Muž nějakou rezervu má, ale zatím kolem ní statečně mlží, ostatně toto jsou pouze předběžné úvahy a možná mi to skrečuje chlap, který se zatím tváří, že by rád se mnou něco koupil, ale zatím v denním poklusu nebyl čas si sednout a pořádně to probrat.

Jenže: splátka hypotéky by byla plus mínus 60.000 měsíčně na 30 let (a na těch 30 let to taky nemusíme dostat, je nám oběma přes 40)… a to mne prostě děsí. Já jsem teď na mateřské, moje příjmy jsou plus mínus 50.000 až 60.000 čistého měsíčně (před mateřskou byly cca dvojnásobné - příjem z pronájmu nepočítám, ten požere hypotéka, měsíčně jsem asi 5.000 v plusu, ale to šetřím na rekonstrukci), partnerovy příjmy jsou asi zhruba stejné jako moje nyní. Aktuálně bydlíme v něčem, co se kvalitou bydlení velmi blíží tomu, co bychom chtěli koupit, ale za méně než polovinu…

Svůj byt v žádném případě neprodám, brát se nechceme. Z Prahy (a nějakého rozumného okolí) se hnout nechceme, máme tu oba zázemí a (už dost staré) rodiče, o které je nutno se postarat.

Jít nebo nejít do hypotéky? Jsme oba OSVČ, tudíž příjmy „nejisté,” byť oba máme profese (každý jinou), jež jsou považovány za velmi stabilní a v mém případě velmi bonitní a důvěryhodnou, korona se nás například nijak nedotkla…

Má smysl tohle téma nějak zásadně rozvíjet, nebo je to úplná blbost a mám na to zapomenout? TVL, já asi začnu sázet Sportku 😀

• Citovat
  • Upravit
afd
140
11.8.21 10:49
@Anonymní píše:
Neváhej a berte to. Menší pronajímat. Také jsme to tak teď řešili. Máme dům, hypo 500tis, hodnota 2,5-3mil a brali jsme si byt na hypo cca 2m zpátky za 2,1mil (+ 200tis rekonstrukce z našich peněz). Byt budeme pronajímat. O 2m později se byt o patro níž prodal za 3,2mil před rekonstrukcí :D obdobné byty 2+1 tu pod 2,5mil již koupit nejdou.

Příjmy 35tis oba
za dům hypo + poplatky cca 12tis (hypo 5tis)
vycházíme v pohodě
hotovost ještě cca 400tis.

Na stáří ho prodáme, můj plán je za 17let, až mi bude 50let (manžel 56let) a pak nazdar celoúvazková práce a budeme si užívat. Za 17let počítám, že už bude splacená i hypo na byt (jak částkou za pronájem, tak i díky tomu, že se vrátím do práce po md a budeme „šetřit“ tím, že splatíme hypo). Na nějaký spoření nevěřím, zlato nechci. Dle mě jsou nemovitosti jediná věc, která má dlouhodobě smysl. A nejsem zas tak naivní, abych věřila, že se dožiju víc jak 70let ve stavu vhodném k cestování. Vždyť podle kalkulačky bych v 70letech teprve do důchodu měla jít :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: a vzhledem ke zdravotním komplikacím co jsou v naší rodině po 50, tak později už nacestuju prd.

anonym nebo prosím smazat

Chtela bych to vychazeni v pohode videt. 35.000 vydame jenom za jidlo (2 osoby + stredni pes), benzin a poplatky za dve nemovitosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
cernaselma
13.8.21 02:17
@SlečnaDahlia píše:
Hodnoty nemovitostí pořád rostou, byt by navíc průběžně skrz nájem vynášel. Úrok na spořícím účtu nepokryje ani inflaci. Vyměnit dětem byt za peníze na spořáku, kde budou několik let jenom ležet, je opravdu hodně špatný nápad.

Presne tak, taky jsem si rikala, ze takto „radit“ muze snad nekdo zcela financne negramotny. :roll:

• Citovat
  • Upravit
6119
13.8.21 07:45
@afd píše:
Chtela bych to vychazeni v pohode videt. 35.000 vydame jenom za jidlo (2 osoby + stredni pes), benzin a poplatky za dve nemovitosti.

No, tak to je ale váš problém. Máme na měsíc víc než těch 35 tisíc, ale jídlo pro tři lidi + krmení pro dvě kočky, benzin a poplatky (za jednu nemovitost) nás na 35 tisíc nevyjdou ani náhodou a přemýšlím, jaká by musela být ta druhá nemovitost, abychom se i s poplatky za ni dostali na těch 35 tisíc měsíčně. Takže jo, z toho jsou lidi opravdu schopni úplně v pohodě žít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel