Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nejlepsi na prestavani koureni je poradne tehu nevolnosti…:) ja tak nekourila tri mesice a ted uz zacinat nebudu. Hodne mi pomaha predstava, ze ten kour jde primo k mimiskovi.. Brrr
Tak proste nekourim…
je fakt ze sem rada ze sem otehotnela a ted pro predstave ze bych mimco mohla tim kourem zabit je silena predstava.znam lidi co kourili a maj zdravi deti.
terusko,me taky bylo blbe ![]()
Taky jsem kouřila, ale nepravidelně; někdy to byla 1 (nebo žádná) cigareta, někdy skoro třicet, to když jsem šla posedět do hospody ![]()
Přestala jsem ten samý den, kdy mi těhotenství potvrdil gynekolog
Ale to neznamená, že mě občas nepřepadne nehorázná chuť na cígo
Zkrátka se smiř s tím, že nic jiného než pevná vůle asi nepomůže!
me to obcas taky prepadne chut,ale zase kdyz si uvedomim ze mam v sobe toho mrnouska tak me to zase prestane
Já jsem tedy taky hodně kouřila, kolem krabičky denně. S kouřením se stále peru, je to složitější o to, že mi nebylo vůbec zle a že manžel taky kouří. Hodně jsem to omezila a teď chci přestat úplně, snad se to podaří ![]()
Já jsem byla taky dost silná kuřačka tak 20 denně a když se někam šlo tak klidně i 40. Nikdy mi nešlo přestat , ale jakmile jsem měla v ruce pozitivní test tak jsem hned utíkala pro jistotu tu načatou krabičku cigaret vyhodit do popelnice, aby mně to náhodou nelákalo. Myslím si, že představa toho dusícího se miminka v bříchu je dost silná motivace, a přestat kouřit je jedna z prvních věcí, které jsem pro toho malého mohla udělat.
A kvůli mému těhotenství přestal kouřit i manžel a dokonce i moje sestra (ta tvrdila, že nechce chodit k miminku smradlavá od kouře) a to byla věčná odvykačka a nikdy jí to nešlo.
Teď už to budou 3 roky a nikdo z nás znovu nezačal.
TAk držím všem těhulkám palce ať to vydrží a nemusí mít zbytečně špatné svědomí před mimískem v bříšku
Marhulka (nepřihlášená omlouvám se)
Já nevím, ale argumenty, že jsem kuřačka ale dítko bylo krásné zdravé neberu. Nevím holky kde berete tu jistotu, že dítě si sebou nenese zárodek na budoucí problémy s plícemi, astmatem, alergiemi a co já vím co ještě…
Já jsem přestala kouřit před 3 lety, když jsem začala jen uvažovat, že bych dítě chtěla. Prostě jsem se rozhodla prakticky z minuty na minutu, típla cigaretu v půlce, zahodila všechny cigarety které jsem doma, v autě a v práci měla a od té doby si nezapálila i když chuť občas byla šílená. Je to jen a jen o silné vůli a zvážení toho co je správné pro mně a pro dítě…
Jen tak me napadlo - existuji homeopatika a akupunktura, je to (krome psychotherapie) to jedine, o cem vim, ze se pouziva na odvykani v tehotenstvi.
K tomu „ja znam kuracky se zdravymi detmi“ : Ja mam v okruhu dve kamaradky, ktere v tehotenstvi kourily. Jedne se dite narodilo ve 29. a druhe ve 35. tydnu. Obe v dusledku insuficientni placenty - typicke pro koureni. Obe deti jsou velmi casto nemocne. Obe holky pochazeji z kurackych rodin, a „nahodou“ maji obe sourozence, ktery zemrel na nahle umrti kojence. Pridame-li k tomu podstatne zvysene riziko rakoviny, jiz zminene astma a alergie, mam pocit, ze ta cigareta uz pak nemuze chutnat…
Tak pevnou vuli!!!
ahoj, ja som bola extremne silna kuracka. Substituce nedoporucujem, moze to miminku uskodit. Ja som prestala tak (je to trochu drsne, ale fungovalo to u mna) ze som si v case ked som chcela siahnut po cigu predstavila, ze ho idem dat do ust svojmu miminku (ono ked si zapalis, tak to ma ten samy efekt, ako keby si to urobila)…mam celkom zivu predstavivost a tak zodpovednost vzdycky vyhrala. Manza je kurak a nie je to lahke, ale kvoli babatku sa ti to musi podarit. Ono za nase zlozvyky nemoze…
Ahoj holky, co se týče kouření, tak můj názor je pokud to zvládneš, tak přestat kouřit, pokud né tak omezit na nejnutnější minimum.
Když jsem se o tom bavila s doktorem - nekouřím cigarety, nesnáším je, ale jsem příležitostná kuřačka vodních dýmek a to hlavně z psychického důvodu, protože mi to pomáhalo při depresích, ale to je vedlejší - tak mi doktor řekl jednu věc: Pokud můžete přestaňte hned a úplně. Snažte se ze všech sil, ale pokud ucítíte, že to vaše tělo nemůže snést, tzn pocítíte silné abstinenční příznaky jako třes, silnou nervozitu, hlavně v oblasti žaludku - tak si zakuřte, tím způsobem, že si z té cigarety-dýmky třeba jen potáhnete, nepotřebujete ji vykouřit celou - příznaky tím povolí a zas nekuřte co to jen jde.
Je to z toho důvodu, že v těch prvních měsících je dítě daleko citlivější na stav těla a veškeré křeče můžou způsobit potrat. A když to takhle člověk začne praktikovat, tak je pro něj jednodušší se dostat do stavu kdy zvládne nekouřit vůbec. Ale podmínka je, že člověk se musí CELOU DOBU SNAŽIT PŘESTAT KOUŘIT ÚPLNĚ! Ono ani dlouhodobě užívané léčivo vám v těhotenství nevy:,–(í okamžitě a je to právě z tohoto důvodu.
Co se týče mě: fandím všem maminkám, co přestaly úplně a drží se. Fandím všem, co se aspoň o to snaží, ale né zcela se jim to daří! Ale ty co to neřeší a říkají si, že když se narodilo jiné kuřačce zdravé dítě tak i mi se narodí…bych nejradši prohnala studenou sprchou!
Ale jinak proč jsem vlastně chtěla napsat
V předchozím článku jsem četla o homeopatice a akupunktuře.
Co se týče homeopatiky - tak je to hodně o tom co člověk začne užívat, když jsem se bavila s homeopatkou (o všeobecné léčbě) tak řekla, že není problém vybrat homeopatika pro těhotné, ale problém je, že homeopatikum na dlouhodobé problémy působí, až tak za tři měsíce, což je pro těhotné hrozně moc dlouho.
Co se týče akupunktury, tak jsem na ni chodila předchozí dva roky - kvůli psychice - a ta pomáhá výborně!!! Akorát bohužel v těhotenství se tělová akupunktura nesmí. Jen ta na ucho a to ještě omezeně. Takže na tohle bacha, potřebujete mít specializovanou terapeutku, která ví co si v těhotenství může dovolit a co už je nebezpečné. Přece jen se u toho dráždí nervová zakončení - a některé body jsou opravdu hodně citlivé a vyvolávají silné reakce v těle.
Jinak ad deti kuracek: moje matka cele tehotenstvi kourila (pry asi kolem deseti cigaret denne) a kupodivu JSEM zdrava. Mela jsem naprosto normalni porodni vahu a pojmy astma a alergie znam jenom z ucebnic. Tim nechci nikoho nabadat ke koureni behem radostneho ocekavani ani nikdy jindy; ja jsem s tim ostatne, jak uz bylo zmineno, sekla hned po potvrzeni tehotenstvi. Je to dost nechutny zlozvyk a zacina mi vadit, jak strasne to smrdi, coz jsem predtim necitila ![]()
Matce jsem to ale nekolikrat omlatila o hlavu, kdyz jsem ji chtela pozlobit. Podle nejnovejsich vyzkumu jsem mohla byt inteligentnejsi a vyssi (a ja si rikala, proc porad nemuzu dokoncit vysokou skolu a jeste jsem prdola
)
Přestat kouřit je těžké, to rozhodně. V těhitenství se žádné přípravky nedoporučují, já jdyž chtěla přestat před těhotenstvím tak sem si koupila žvýkačky s nikotinem, v příbalovémnletáku se psalo že je těhotné nesmí, může to způsobit potrat, kdyby je požilo dítě tak i smrt. Jinak co se týká kouření, ja kouřila ješte docela dlouho co jsem věděla že jsem těhitná, někdy víc někdy míň
vyčítala jsem si to dost, ale nešlo mi přestat, prostě sem si ráno řekla že si nezapálim a stejně sem si nakonec cígo dala. Hrozně jsem to řešila, četla všemožný články, dělala různé rituáli (rozloučení s cigaretou atd.) hrizně se na odvykání připravovala. Nic nepomohlo. Až jednoho dne sem se nasr.la a řekla si dist, přestala jsem to hrotit a prostě si nezapálila. Je to o tom „poprat se se svým mozkem“, nevzdávat to, proste si nezapálit. Když sem dostala chuť šla jsem něco dělat, opravdu ta chuť během chvilky přejde. Prvních pár dní bylo hrozných ale zvládla jsem to. Ale i teď mi to chybí, to se musím přiznat, je to proste závislost a zlozvyk. Pomůže vážně především silná vůle, a prostě si nezapálit, JDE TO!!! Nevěř kecům že těhotná by neměla přestávat úplně, že absťák by mohl uškodit miminku, inkdyby měl absťák nějáký vliv na plod, tak určitě ne tak špatný jako cigareta. Já sice už nekouřím ale tu dobu co už jsem věděla že jsem těhotná a přesto kouřila si nikdy neodpustím. Teď doufám že to na prckovi nenechá následky, těhotenství naštěstí proběhlo v pořádku, teď už jen čekám na ten svůj, vlastně náš den. Jde přestat, a nejlepšínje přestat ze dne na den, myšlenkama se odpoutat. Protože kdyžnbudeš jen omezovat tak na to budeš furt myslet, kolik sis dala nebo nedala a to je špatbě. Držim palce
Taky jsem kouřila a přestala že dne na den… Chuť byla, ale zodpovědnost za mimiska byla větší, za celé tehu jsem si zatím nedala ani jednu cigaretu. Takže to jde… Přestávát postupně, kvůli abstaku je nesmysl, ale některým se to hold hodí do krámu… A taky mě iritují řeči typu „kouřila jsem 20cigaret denně a porodila jsem zdravou dceru“. To že se dítě narodí bez zevních potíží neznamená, že nemůže mít později potíže jako například astma, poruchy učení apod které se mohou projevit a po letech…
@Staworowski přesne tak. Selským rozumem dokáže každý usoudit że „absťák“ určitě neuškodí plodu tak jako cigarety
ale ono to zní líp když si kuřačka může říct, že není dobré úplně přastat, ale tím si jen obhajují své špatné chování. A s tím že někdo kouřil a miminku nic neni - ne každý kuřáknumře na rakovinu, přesto všichni víme že kouření škodí anrakovinu může způsobit.