Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, máte nějakou zkušenost s podáváním kozího mléka batoleti s ABKM? Myslím jak na vaření, tak jogurty, sýry a tak?
Zajímá mě jakýkoliv váš postřeh ![]()
ahojky kozi mleko je doporucovano,my ho taky meli,do te doby nez malemu zjistily chudokrevnost,prej kozi mleko podporuje chudokrevnost,tak nam ho zakazala doktroka,a to jsem si kvuli tomu poridila domu kozu:)nicmene dealm z neho jogurty i syry,je to mmnamka ale samotne bych ho nepila,straslive mne smrdi,zkus nejakou biofarmmu na netu,s moznosti online objednavky:)
Zkušenosti nemám, ale co vím, tak kozí se naopak jako náhražka kravského moc nedoporučuje, protože jsou si ty mléčné bílkoviny hodně podobné a tudíž i kozí mléko je pak alergenem.
Tzn. asi pokud chceš, tak jedině vyzkoušet a uvidíš, jestli to prckovi bude vyhovovat.
Jinak co se chudokrevnosti týče, slyšela jsem spíš opak, že kozí mléko pomáhá při anemii viz třeba http://www.novinky.cz/…evnosti.html
nebo
http://www.minifarma.estranky.cz/…rodukty.html
Ahoj. Rada bych se s vami podelila o mou zkusenost s abkm. Ve 4 mesicich po prikrmeni sunarem krev a hlen ve stolici. Nasledne do roka bezmlecna dieta u me ja kojila. Behem teto doby jsem zkousela i nutrilon alergy care. Vzdy po 1 odmerce hleny a kysele zapachajici. Dostali jsme neocate. V roce zmova zkouska alergy csre a opet hleny. No a na radu me kamaradky take s abkm jdem zkusila kozi mleko. Jeji dite meli take a kozi byli naprosto v poradku. A svete div se. Po tydnu pomaleho zavadeni koziho jogurtu vse naprpsto v poradku. Ted davam 1 kozi jogurt denne kozi mleko do kase zn nase mleko goldim a vse naprosto bez problemu!!! Je pravda ze malemu je uz rok ale ta kamaradka ktera mi to poradila mela miminko pul rocni a take netoleroval ani alergy care a kozi kojenecke mleko uplne bez problemu. Navic je opravdu chutne. Tak ze tohle je ma zkusenost a jsem moc stastna ze momentalne jime tvarohy syry atd vse kozi. Kravske jeste zkouset nejakou dobu nebudu.
![]()
Nám BKM zjistili nedávno a ptala jsem se dr, že mi kamarádka nabízí kozí mléko a dr vyvedla z míry, že tam ten alergen je taky.
Mám dítě od mala alergické na kravské mléko. Vždy po vypití krev ve stolici. Nekojila jsem, měl jako náhradu nutrilon alergy care, to jedinné nic nedělalo. Zkusila jsem i jiná živočišná mléka-kozí, ovčí, kobylí (nejvíc podobné lidskému mateřskému). Vždy byl chvíli klid a pak se zas krev objevila. Tak jsem začala nejdříve kupovat a pak vyrábět rostlinná mléka sama. Vyjde to levněji. Vyrostl v chlapáka, nic ze stašení pí alergoložky o tom, že mu roslinný nebudou stačit se nestalo. Dneska, ve 12 letech si občas dá bílý jogurt a konečně nevadí. Tehdy nemohl nic, ani žádné výrobky z živočišných mlík. Jestli můžu poradit, jestli máš třeba fb, jdi do skupiny mezi vegany nebo alespoń vegetariány a naučit se s jejich pomocí vařit jídla, která obsahují vápník-tak jsem to udělala já, protože s alergoložkou vůbec nebyla řeč. Pak jsem i změnila Dr. a ten současný nám jen fandí. Děti opravdu mléko nepotřebují, ty živiny najdeš i v zelenině. Jinak prosím tě, hodně vápníku je např. v makovém mléku…
Na noc namoč mák-pytlík na třeba 1 litr/litr a půl (jedno, jestli celý nebo mletý),ráno bud hoď do mixéru nebo mixuj ponorným, slej přes plátno nebo hadrovou plenu. Čím méně vody dáš, tím je to smetanovější a husčí. A je to. Scezený mák nedráždí žlučník, někomu vadí i na slinivku. Dá se dát do buchet a nebo vyhodit. Hotové mléko osladím medem nebo namočenými vypeckovanými datlemi(ty hodně sladí),přihoď k tomu sezóní ovoce a je to. Mám vyzkoušeno i s dětmi, které nic zdravého do pusy nevezmou a s mými dětmi tohle pijí jako jahodový nebo banánový kokteil a nepoznají nic.