Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Chtěla jsem se zeptat na radu, chtěla bych pořídit velmi dobré kamarádce králíčka, a vůbec nevím, jak na to. Jde o to, že jí opustil přítel po dlouhodobém vztahu, zůstala v bytě sama, a určitě by jí pomohl tvoreček, se kterým se může mazlit a vzít na klín večer u televize. Napadla mě kočka, které miluje, ale pracuje střídavé směny a má i dvanáctihodinové, a to by nešlo. To by tam ta kočka byla celý den sama. Proto mně napadla varianta králíčka. Ale absolutně o tom nic nevím - četla jsem, že je lepší ho koupit od chovatele a ne ve zverimexu, nevím vůbec jakého, jestli se dá ochočit tak, aby to byl opravdu mazlíček, jaké potřeby k němu dokoupit - samozřejmě klec, podestýlku, krmení atd. Chtěla bych jí ho koupit k vánocům. Kotě - kočka mi přijde složitější i náročnější i co se týká pořizovací ceny ne kočky jako takové, ale těch doplnků ( pelíšek, škrabadlo, miska na kočkolit, přepravka )Já mám psy, tak jsem se nikdy nezajímala o chov kočky a hlodavců a co to obnáší. Děkuji
@lenulik já bych takhle zvířátko nekupovala, když ho kamarádka bude chtít, koupí si ho sama..
Králíček taky bude celý den sám a bude smutnit ![]()
Navíc když jí daruješ králíčka, tak si k němu těžko bude moci pořídit tu milovanou kočku, výjimky existují, ale většinou se kočka a králík nemají úplně moc rádi…
Náš králík býval normálně přes den sám, oni jsou noční tvorové, takže přes den si vždycky někam zalezou a nechtějí být rušeni. Náš králík je na volno jako pejsek, jen přes noc bývá v kleci. Ovšem králíci jsou společenští tvorové, takže být sám 12 hdin nevím, jak by zvládl, náš býval doma sám tak těch osm. Ale zvyknou si. Náš už je starší a je rád, že má chvilku klid.
Jinak ke králíkovi určitě pořídit klec dostatečně velkou, to je asi největší investice. Pokud chcete vědět, jak bude králík velký, tak určitě koupit u chovatele. Ve zverimexech to často neví. Ale i ve zverimexu se dá koupit krásný králíček.
Jinak se dvakrát ročně očkují, drápky atd…čistí se sami.
My s králíkem teda ven nechodíme a ani nám to doktor nedoporučil, aby žral venku trávu. Doma dostává granule, seno, vodu, ovoce, zeleninu, pamlsky.
Primlouvam se za to abys ji ho nekupovala. Po Vanocich je vsude plno nechtenych zviratek. Kup ji na mazleni plysoveho medvidka a výběr s jakym živým tvorem chce sdilet domov nech na ni.
Příspěvek upraven 29.11.14 v 20:16
Zvíře bych určitě nekupovala. Králíček bude taky chudák, když bude přes půl dne sám a navíc zavřený v kleci. Kočka aspoň může volně běhat po bytě, ale i tak by i ona byla dost sama. Takže za mě zvíře ne.
@lenulik kocka z utulku je za 50 korun… a cely den bude v pohode.
Ja mam dva kralicky, urcite je lepsi je mit v paru, jinak se nudi.
@lenulik Králíka máme doma a je to společenské zvíře. Potřebuje u sebe někoho mít, jinak bude smutný. Radši bych jej v tomto případě nekupovala, aby se sám netrapil.
Jinak, já jej mám ze zverimexu. Dá se říct, že mi hned padl do oka. Je moc hodný. Ale u králíků je to o výchově, o z jak se o něj člověk stará a věnuje se mu.
Z výbavy potřebuje klec (nějakou větší ať si tam může hopsat), domek, napáječku, misku na krmení, krmení, seno, mrkev nebo jablíčko na první den
, podestýlku a ideálně i záchod - jsou čistotní a rychle se na něj naučí chodit.
A to je v základu vše
. Zbytel si pak dokoupí sama. Ale jak pisi, podle mne by se sám doma trápil.
Co vyrobit nějaký „dárkový certifikát“…
Toto lejstro dovoluje obdarovanému vybrat libovolného zvířecího mazlíčka s příslušenstvím v celkové hodnotě XXX,–Kč
Nebo tak něco ![]()
Zvíře bych nekupovala. Max. domluvit návštěvu u chovatele třeba ![]()
Kocour spi na starem polstari, tentuje do misky za stovku. Prenosku prodavali v utulku za 160. Oproti tomu klec na morce byla pekna palka, preci jen ho clovek nemuze soupnout do klicky na kanara.
Za sebe hlasuju pro kocku, prijde mi levnejsi a jako bonus nejde po kabelech (jak morce tak kdysi kralik na ne meli fakt spadeno). Vycistit kocici zachod mi prijde taky jednodussi nez vycistit klec.
Ale zvire bych si netroufla dat, vzdycky je tu riziko, ze te obdarovany posle kamsi a zvire ti zustane na krku ![]()
Díky za názory. Ty denní 12 hod směny má tak jednou v týdnu a pak má i třeba 3 dny volno, tak by byl déle sám jen občas. Miluje sice i terarijní zvířata, ale to mi připadá už náročnější. Chová žebrovníky, je schopná u nich sedět a pozorovat je i hodinu. Klec na králíčka bych pořídila na inzerát, nemusí být nová.
@lenulik Určitě bych dospělému člověku nekupovala zvířátko jako dárek.
Teď jsem o prázdninách hlídala zakrslého králíka kamarádce 3 týdny a bylo to strašné. Dostala jsem ho v kleci, byl z toho bordel po celém pokoji (seno). Několikrát mě ten králík poškrábal a dokonce mi i kousnul. A to mají králíka za velké peníze s rodokmenem. Prý škrábe a kouše i je. Vždycky se to zvíře charakterově nepovede a věř, že je to pak danajský dar
. Věřím, že kdyby chtěla kamarádka králíka, tak si ho koupí. Radši jí pozvi někam mezi lidi na večeři
.
@Pipet píše:
Co vyrobit nějaký „dárkový certifikát“…
Toto lejstro dovoluje obdarovanému vybrat libovolného zvířecího mazlíčka s příslušenstvím v celkové hodnotě XXX,–Kč
Nebo tak něcoZvíře bych nekupovala. Max. domluvit návštěvu u chovatele třeba
Já jsem takto dostala králíka - přítel (nyní již manžel) mi vyrobil dárkový certifikát na výběr králíka dle vlastního výběru
A bylo to takto lepší než kdyby mi dal rovnou zvíře.
@lenulik Zvíře je vždy ošemetné, nemusí si k němu vytvořit vztah a pak to zvíře odnese. Co takhle třeba nějaký víkendový relaxační víkend? Pro tebe a pro ni, třeba by jí to pomohlo dát se aspoň trochu do pohody.
K tomu králíkovi mne ještě napadlo, že je to závazek až na deset let. To je potřeba také zvážit. Kdekoliv jet na delší dobu znamená, vyřešit králíka. Neradi cestují, takže brát jej s sebou není zrovna šetrné. Králík se pak trápí…