Kravské mléko od 9. měsíce
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Kravské mléko od 9 měsíce
Ahoj maminky,
jaký máte názor na zavádění kravského mléka od 9 měsíce. Na Maminkám. cz je článek, že Světová zdravotnická organizace doporučuje postupné zavádění mléka již mezi 9 - 12 měsícem. Přitom čeští pediatři doporučují až po 12 měsíci, někteří dokonce po druhém i třetím roce věku dítěte. Tak nevím, zda to není od českých pediatrů spíš loby výrobců umělého mléka cpát nám jejich drahé výrobky. Pokusím se vložit odkaz
http://www.maminkam.cz/…-vyzivy-deti
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Jo, teď se vůbec zase všechno zavádí co nejdřív. Asi to teda nevadí
Článek si určitě přečtu, díky za odkaz.
No a k těm českým pediatrům - já nevím no, vůbec by mě to nepřekvapilo, kdyby to bylo kvůli propagaci UM. Jako takové mléko od ukončeného třetího roku, to už mi přijde taková nehorázná blbost…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já teda na pití dávám sunar, ale zrovna třeba dneska jsem malé dělala domácí pribináček - uvaří se puding z mléka a přidá se tvaroh. Malé to šmakuje a v takovém množství si myslím nevadí. Na pití bych nedávala.. Náš pediatr doporučuje mléko kozí, ale malé to teda nejede
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Arome pes tak tady se ti sejde 1000 různých názorů. já osobně kojila, takže jsem neviděla důvod, proč dávat jiné mléko. pokud bych nekojila tak bych v rozumné míře (max. 1× týdně kysaný výrobek) dala.
edit: a tvarohu bych se teda vyhla obloukem. to nedávám ani v 19 měsících
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A teď si představte, že taky byly doby, kdy Sunar neexistoval. A hádejte, co dostávali novorozenci, když nešlo kojit. ![]()
- Citovat
- Upravit
@paola white já tedy tvaroh také nedávám, jen matyldu, občas..ale vlastně nevím, proč se nedoporučuje? napovíte? děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@RadkaCh píše:
A teď si představte, že taky byly doby, kdy Sunar neexistoval. A hádejte, co dostávali novorozenci, když nešlo kojit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@monuline napovím
tvaroh je totiž koncentrovaná kravská bílkovina.
když se dělá tvaroh tak se nechá zkysnout mléko s kulturou (nebo živé) a pak se cedí. to zcezené je syrovátka, který obsahuje jen malé množství bílkoviny a to zkyslé tvaroh. takže tam zůstane ta bílkovina koncentrovaná a zatěžuje ledviny. ono ani dospělým se nedoporučuje konzumovat tvaroh častěji než 1-2 týdně
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To je pravda, že se dnes vše zavádí mnohem dříve (např. lepek). Mléčné výrobky beru, to říkají lékaři i tady, že jogurty od 7 měsíce. Proč se nemá dávat tvaroh? Dříve se právě šlehaný tvaroh dětem doporučoval. Ale teď mi jde spíš o to mléko na pití. Jako náhrada mateřského mléka, to určitě ne, to se píše i v tom článku. Ale umělá mléka jsou stejně vyráběna z kravského, jen tam jsou přidány vitamíny. To kozí mě zaujalo, dá se normálně koupit v obchodech? Nikdy jsem se po tom nepídila, tak vůbec netuším.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@paola white já to tedy nejím vůbec, mně se z toho totiž už jako malé dělalo špatně
tak děkuji za osvětu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@RadkaCh píše:
A teď si představte, že taky byly doby, kdy Sunar neexistoval. A hádejte, co dostávali novorozenci, když nešlo kojit.
mléko, ale kozí
to je totiž v našich podmínkách mnohem běžnější. složení se podobá mateřskému mléku mnohem více než kravské. má méně bílkovin. bohužel trend moderní doby velí odklánět se od věcí, které byly přirozené.
koza dá cca 1,5-4 litry mléka zatímco kráva 8-10 litrů. krávy jsou navíc odolnější než kozy. navíc zpracování kravského masa je mnohem výtěžnější než kozího.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já myslím, že dřív se spíš miminkům dávalo kozí mléko. Kozu měl doma každý, krávu už málokdo. Ono to kozí je pro dítě mnohem lépe stravitelné, než kravské. Jako je jasné, že kravské mléko nemá pro novorozence ideální složení. Ale pro dítě starší jednoho, nebo dvou let, to fakt nevidím problém. Taky mi občas připadá, že z toho dělají pomalu jed ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My jsme byli na roční kontrole a doktorka říkala, že kravské ještě neééé
. Ale už jsem dělala z kravského krupici. Ale víc nic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No právě, člověk bere, že věda jde dopředu a je víc informací. Jen mi tak trochu připadá, že ani ti vědci neví občas která bije. Prvně se říká, alergující potraviny zavádět po roce, teď mnohem dříve. Dřív se tvrdilo tvaroh na růst kostí, dnes že zatěžuje ledviny. Jinak děkuji za vysvětlení, dávat do roka tvaroh pro jistotu nebudu. Ale v tom případě i maso je zátěž na ledviny, přitom ho mimčo potřebuje. Asi opravdu člověk to musí vzít vlastním citem a rozumem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nu dobrá, to už je věc celkem individuální. Nicméně znám dost lidí, včetně sama sebe od cca 4 týdnů života, kteří vrostli na kravském mléce. My jsme doma tu krávu totiž měli. A světe, div se, já žiju
![]()
- Citovat
- Upravit