Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
dcera 5 let má dlouhodobě velké krční mandle (levou až k čepu uprostřed krku a pravou o trochu menší) Jsme po spále. Dostala poloviční dávku penicilínu v injekci. Během měsíce při spále mi zhubla o 2 kg a začala špatně jíst. Od té doby ji stále „Natahuje“ (tvrdí ona). Může to mít spojitost s těmi velkými mandlemi, popř. co byste mi doporučili - Zmenšit mandle ?? Popř. jakým způsobem se zákrok provádí pokud je tu maminka, která to s dítkem prošla? Děkuji
ahoj, taky to tak mám (v dětství jsem měla hodně angín) ale zmenšit mandle? to se snad ani nedělá, ne? fakt nevím… jediný co znám, je vytržení, ale to taky moc nedoporučují, pak je totiž člověk prý ještě náchylnější na onemocnění ![]()
Ahoj a moc lituji čím si procházíte, vím o čem mluvíš. Moje dcera měla neustále angíny a vždy když dostala další, tak tak přestala jíst , spát, mluvila jako když měla knedlík v krku už pernamentně . Měla tak velký mandle , že se dotýkali jedna druhé , bylo to hrozný. Až to došlo tak daleko,že malá nespala celé noci ,protože se bála usnout(nemohla dýchat) ona si myslela ,že má špatné sny , ale normálně se dusila ( což jsme nevěděli) . Pořád penicilínové injekce a pak i pendapony. Až nám paní doktorka doporučila vyndat mandle,bylo jí deset let a dělají to pod narkozou a za tři dny jí pustili domů. Dnes jí je 14 a libuje si , že je dobře , že je nemá.Od té doby není skoro nemocná , spíš lituji ,že jsem jí je nenechala vyndat dřív. Máme to rodové , já měla taky velké mandle a vyndali mi je ve 15 ,ale je lepší když jsou děti menší. Držím palečky .
No teda … Už také nemáme daleko k tomu, aby se jí dotýkali … V pátek s ní zajdu asi na Orl. Děkuji za radu.N.
Třeba ti doporučí něco jiného, ale pro nás to bylo vysvobození , od té doby má opravdu klid, angíny vůbec a antibiotika měla snad jednou od té doby. Z vlastní zkušenosti ti řeknu , že je to bylo dobré rozhodnutí. Jeden den jsme přijeli do nemocnice druhý den jí je pod narkozou uřízli asi za půl hoďky a večer dlabala jak nezavřená a to nesměla , ale u sestry si vydupala plnou misku piškotů. A určitě náchylnější nejsme , naopak nemáme pořád bacily v sobě. Ono se říká , že mandle jsou filtr,že zachytí nemoci první,ale když je dítě pořád nemocný, tak je lepší je vyndat. Přeji ti ,aby vše dobře dopadlo. ![]()
Ahoj, my jsme to s dcerou absolvovaly v srpnu. V 5 letech. Přestávala ve spánku dýchat(naštěstí se vždy nahodila sama!) a strašně chrápala. Šla jen na seříznutí a fakt super. Zlepšení bylo hned první noc,v nemocnici týden a bylo to potřeba. Chvíli trvalo než jí to přestalo bolet, asi 3 dny měla nurofen. Asi 2 měsíce zpět tu i byla podobná diskuze
Dana 79 píše:
Třeba ti doporučí něco jiného, ale pro nás to bylo vysvobození , od té doby má opravdu klid, angíny vůbec a antibiotika měla snad jednou od té doby. Z vlastní zkušenosti ti řeknu , že je to bylo dobré rozhodnutí. Jeden den jsme přijeli do nemocnice druhý den jí je pod narkozou uřízli asi za půl hoďky a večer dlabala jak nezavřená a to nesměla , ale u sestry si vydupala plnou misku piškotů. A určitě náchylnější nejsme , naopak nemáme pořád bacily v sobě. Ono se říká , že mandle jsou filtr,že zachytí nemoci první,ale když je dítě pořád nemocný, tak je lepší je vyndat. Přeji ti ,aby vše dobře dopadlo.
Děkuji !!!
pivecka píše:
Ahoj, my jsme to s dcerou absolvovaly v srpnu. V 5 letech. Přestávala ve spánku dýchat(naštěstí se vždy nahodila sama!) a strašně chrápala. Šla jen na seříznutí a fakt super. Zlepšení bylo hned první noc,v nemocnici týden a bylo to potřeba. Chvíli trvalo než jí to přestalo bolet, asi 3 dny měla nurofen. Asi 2 měsíce zpět tu i byla podobná diskuze
A jak to zvládala? Bylo to bez komplikací? Pokusím projít diskuze .. Děkuji …
Měla to bez komplikací, ale fakt ji to bolelo. Těch 5 dní to cítila, byla přešlá a to není žádná fňukna. Ale byl tak asi stejně starý chlapeček a druhý den byl úplně v pohodě a ten týden jim tam pak připadal dlouhý ![]()
..co rikate na to jak umrela ta holcicka po trhani krc.mandli?? nechci nikoho strasit, nas trapi nosni mandle. rada bych znala vas naroz. dik.
syn ma velke nosni mandle, na to, ze chodi do skolky je nemocny prumerne a slysi dobre.
No to je těžký, je to strašný, co se stalo, ale takové komplikace nastat můžou,není možné si je připouštět, zda někdo něco zanedbal v následné péči, my neposoudíme, dvouletá dcera je po odstranění nosní mandle a zmenšení krčních mandlí desátý den a zcela bez komplikací. Při propuštění nás sestra poučila o možnosti krvácení, volat rychlou při jakémkoliv náznaku krvácení a mluvila i o možnosti transfúze.
V noci strašně špatně dýchala a měla apnoe, teď teda spí skvěle, v tomto to pomohlo fantasticky, pokud jde o rýmy, to posoudím asi až na podzim.
S tou holčičkou je to hrozné … Také mne to vystrašilo. My raději zvolili homeopatika a je to o něco malinko lepší. Snad jak bude malá růst se to samo spraví ..
Ahoj, pokud sem ještě chodíš, mohla bych se zeptat jak Vám zabrala ta homeopatika na mandle, nebo jste nakonec řešili operací??Dcera by měla jít na odstranění nosních a a seříznutí krčních, a mám z toho hrozný strach. Předem děkuju za jakoukoli odpověď.
@stverinda Ahoj. sice reaguji na skoro rok starý příspěvek, ale snad nevadí. Jak doapdla dcera na trhání těch nosních a seříznutí krčních mandlí? Vše ok? Dcera má zvětšenou nosní mandli a teď se chystám k doktorce, protože jednu krční mandli má velkou až k tomu čepu uprostřed a vypadá to hrozně - bude mít 2 roky. A myslím, že kvůli tomu mi nechce ani kousat a polykat sousta, tak ji porad jidlo mixuji… díky za odpověď.
Ahoj, asi moc nepomůžu, já jsem se nakonec rozhodla, že dceři nechám odstranit jen nosní mandli, protože mě doktoři nepřesvědčili u těch krčních, že je to nutné. Byly jsme u třech orl doktorů, jeden tvrdil, ořezat vše co jen jde i když jsme si nestěžovaly na žádné problémy s krčnímy mandlemi, další doktorka v té samé ordinaci při kontrole, se ptala zda máme nějaké potíže a já řekla, že jen sem tam pochrupuje, tak řekla, že to rozhodně není důvod je ořezávat. Další doktorka naznala udělat obě najednou, aby se ještě ty krční nezvětšily, kdyby jsme nechaly vzít jen tu nosní(tu nosní jsem chtěla řešit kvůli nadměrné nemocnosti)Prostě víceméně jsem si z toho vzala, že samotné pochrupování není důvod, dcera problémy s polykáním nemá ani nemá spánkovou apnoe(zástavy dechu),ani nedýchá pusou, takže pro mě to nebyl důvod podstupovat takové riziko.
Jinak dcera má tu jednu mandli taky až skoro do středu a po odebrání nosní se ty krční nezvětšily. Pamatuju si, že mi dětská říkala, že do 4 let se s tím nic nedělá.
Takže zkušenost máme jen s tou nosní a to takovou, že jsme jeden den nastoupily, druhý den ráno dostala sirup na oblbnutí a pak jela na sál, byla tam cca 45 min, na dospáváku byla celkem v pohodě, neplakala, jednou zvracela, pak pozdji na pokoji trochu krvácela z nosu, dostala kapačku a ok, další den ráno jsme šly domů, to už říkala, že jí jen trošku škrábe v krku a lítala jak ďas.
Asi jsem ale moc nepomohla, každopádně držím palce ať vše dobře dopadne:-))