Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
k laring. jsem nedávno četla dát prcka k oknu - studený vzduch a co nejrychleji na pohotovost. U křecí neporadím.
Douvám, že ani jedno nezažijem - nezažijete.
Tak hlavně je dobré jim předcházet snížením teploty,zábaly,koupel,třeba i 37,5 stupnová voda pěkně zchladí horké tělíčko.A když už křeče příjdou,dát prcka na zem,nebo na postel,aby se nemělo o co uhodit,ublížit si.Mělo by ležet na boku,aby se nezadusilo slinami nebo případnými zvratky.
my s tím zkušenosti máme. rozhodně se snažit dítko zchladit: zábal, koupel atd. přesně tak - dát do polohy, aby se neuhodilo. o lécích nám nic neřekli - já vždy raději zavolám rychlou záchranou, aby se nic nepřihodlo. ale nezatěžuj se tím, pokud jste to zatím neměli. ať to tím nepřivoláš!!!
febrilni krece jsme videla u dcery ve dvou letech a uz bych to nechtela zazit. Cela se klepala v krecich a pritom omdlevala. Okamzite jsem volala zachranku a pani mi radila po telefonu co mam delat. Nakonec se z toho v nemocnici vyklubala angina. Od te doby mam v lednici rektarni diazepan, ale zatim jsem ho nepouzila.
Takze za me volat zachranku, oni ti poradi.
Jinak jak ji můžeš okamžitě pomoct? Pokud už bude v křeči, tak dát na bok a hlava, aby směřovala směrem dolů. Dále pak zavolat první pomoc. Doufám, že se vám to vyhne. ![]()
betyha…nezatěžovat se tím? Zakladatelka chce být informovaná, pokud by situace nastala, aby pak věděla co a jak. Přece nebude shánět inforamce, když dítě bude v křeči.
Když malej brácha měl laryngitidu, tak nám dali pro jistotu čípky, kdyby měl křeč. Tak jsme logicky na internetu hledali informace, jak přesně postupovat. Zda po užití čípku máme volat první pomoc atd a jak tu křeč poznáme, zda je tam nějaká prvotní fáze atd.
děkuju!!!
nemá nic,ani larin ani febrilky ale na febrilní křeče trpěl manžela bratr a na larin zase všechny děti mojí tety
raději dopředu vědět,znám se,pak začnu hysterčit a panikařit a to bych v takové situaci opravdu nerada! Samozřejmě nechci nic přivolat a modlím se aby se nám to vyhlo ale…právě to ale… ![]()
Díky holky za rady,ted zase budu o facku klidnější
krásný večer a ať je u všech všechno v klidu ![]()
zítra jdu pro něj
mmch. já sem ted po zubech a v pondělí jdu na vyseknutí osmičky takže oblbováky se budou hodit ![]()
Na laryngitidu rozvěsit vlhké prádlo, plíny, ručníky, zvlhčovač atd. po pokoji - ne na topení! vlhko musí být studené… přes den dávat něco na odkašlávání plus Calcium, večer na tlumení kašle, když přijde v noci záchvat, zabalit dítě do peřiny, otevřít okno dokořán (v létě mrazák) a sedět u něj tak dlouho, dokud nepřestane kašlat. Nejhorší jsou první dvě noci, já vždycky u malé seděla v posteli, ona o mě byl opřená a spala, prootže když si lehla, dostala okamžitě další záchvat. Pro jistotu, kdyby přišly křeče (nemyslím febrilní), mít v lékárničce nějaký čípek, nám dr napsala Rectodelt.
K febrilním křečím neporadím, já vždycky dávala Diazepam jako prevenci při horečce nad 38°, bála jsem se jich jak čert kříže.
Tady je taky dobrý odkaz http://www.lecit.eu/…a-u-kojence/
Je určitě lepší vědět dopředu jak postupovat.
My toto jednou podcenili a sháněli info v době akutní záchrany života psa. ![]()
Ahoj,já s tím mám zkušenost.Malá jak měla necelý rok tak jsem ji kojila a una začala vyvracet oči,zustala nehybná a přestávala dýchat.V ten moment mě hned napadlo co to je.Tak jsem zařvala na manžela at volá záchranku,a ti nám řekli at ji dáme k otevřenému oknu,a snažíme se ji zchladit.no pak se jaksi nadechla ale to už dojel doktor.Ale bylo to strašné.Pak ležela den na jipce a pak jsme byli ještě tři dny v nemocnici na pozorování,dělali jí sono hlavy ,kardiovyšetření atd.Jako od té doby ,když vím.že má teplotu a něco na ni leze ,dávám ten diazepam preventivně a srážím teplotu už když má něco přez sedmatřicet.Ono to může být bud když teplota hodně rychle stoupne nebo klesne.Takže čekat na to až bude mět víc než osmatřicet a pak to srazit taky není dobré.A mám doma i diazepam do zadečku ,ten se dává už při křečích.V létě jsem měla taky zážitek .Bylo ten den hrozné horko,celý den byla venku .Navečer jsme jeli na jednu akci,taková jakoby zábava.Bylo tam hodně lidí.Normálně tam běhala s děckama,řádila.no a tak jsem ji po sledovala aby se neztratila a kde je.Najednou jsem se podívala a ona ležela pod lavičkou,v takové divné poloze.Hned jsem vyběhla zaní a v momentě jsem věděla která bije.Vzala jsem ji na ruce,třepala se .tak jsem ji hned zchladila mokrým kapesníkem a snažila jsem se aby na mě mluvila.Samosebou jsem u sebe nic neměla,naštěstí tam byla známá ,jeli zrovna z dovolené a měla v autě teploměr a léky.No měla 38,8.tak hned paralen ,čípek .Pak ji to trochu kleslo,pozvracela se a bylo dobře.Ona když už to má ,tak potom zvrací.ale od té doby sebou všude vozím léky .Ten diazepam do zadečku mají povinně naši a tcháni doma.A nejhorší je,že ted je ve školce a mudr napsala do zprávy ,že jí tam mám dát pro učitelky paralen a diazepam .A říct jim ,kdyby měla teplotu co mají dělat.A učitelka řekla,že oni nemůžou dávat léky ,že by volali záchranku.takže ted v době chřipek a viroz,čekám ,kdy zavolají ,že malá je v nemocnici.
U febrilních křečí rozhodně neberte dítě do náruče - docela pak hrozí, že mu zapadne jazyk a bude se jím dusit. Když to přirovnám k epileptickému záchvatu, je to prostě „jen“ projev, který odezní i když projev je pro okolí drsný!
Dejte ditě na bok, pusinou aby směřovalo k podložce (jazyk a sliny jdou směrem ven z úst), volejte první pomoc a počkejte, až křeče přejdou.
více mrkněte na tady už odkazované: http://www.lecit.eu/…ilni-krece-/
Snažte se hlídat teplotu( o tom je na těch webovkách taky)..i když někdy mohou být nejdříve křeče a pak až „vylítne“ teplota..každopádně udržováním teploty „v rozumných mezích“ můžete febrilním křečím předejít (aspoň většinou)
Ahoj holky
Doufám že nás to mine ale vždy když má malá horečku ta mě to napadne co bych jako asi dělala. Je nějaká hnedpomoc,jako zábal nebo ochlazení těla nebo prostě něco takového?
Mám otázku (zatím jen tak,uf)-když děcko chytne febrilní křeče,jak jí můžu okamžitě pomoct? asi zavolat záchranku a všude jsem se dočetla že diazepam ale doma ho nemám…
omlouvám se že se asi blbě ptám ale fakt nás to nepotkalo a mám strach že když by tak nebudu vědět jak reagovat.
Kdyby někdo chtěl tak může i připsat podobné k laringitidě…
díky všem moc!