Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky,
chtěla bych navštívit kamarádku a její novorozeňátko, ale moje dcerka zrovna prodělala šestou nemoc. Říkám si, jestli náhodou nemůžu přenést tuto nemoc na to malinkaté děťátko?
Co si o tom myslíte?
Díky za názory! ![]()
Reni, my měli šestou nemoc v létě. Byli jsme v té době s dalšíma dvěma dětma na chalupě. Málá měla vysoké horečky, tak jsme ji zbalili a jeli směr domů. Paní doktorka nám doporučila zůstat odděleně dokud neklesnou ty teploty. Jakmile se malá osypala, přestala být infekční. Takže jestli máte šestou nemoc kompletně prodělanou, myslím, že strach mít nemusíš. Ale pro svůj klid zavolej vaší paní doktorce a máš jistotu.
ja bych to neriskovala osobne…a to nejsem zadna cita…ale preci jen je to novorozenec…
já bych nejela k novorozenci ani s odřeným kolenem
ale jakmile se dítě osype tak už není infekční tudíž je to v pohodě a jinak co si myslím že vím tak 6.nemoc se přenáší na dítě právě dospělákem,pusinkama,oblizování dudlíku,lžičky… nepředpokládám že bys novorozeně olizovala
ale raději možná počkej na konec šestinedělí. ![]()
Tak jsem si na naše dětské zavolala - nemusím se prý vůbec bát, že bych miminko nakazila. Musela bych být akutně nemocná a to u této nemoci nehrozí ![]()