Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Markit.Hl píše:nikita066 píše:Héééj ženská
kostel je sv. Martina a to jsem zavrhla, kámoška mi písla Vít. Jak se Vám líbí Sebastian Vít???????![]()
kdyby se mi Vít nelíbil a nehodil se ke křestnímu i příjmení, takt i ho to no..... nenavrhnu
![]()
Máji nám řekli že jo ![]()
nám řekl že pokud budeme chtít i druhé jméno tak máme říct, takže je to jen na tobě jestli ho dáš nebo ne, není to poviné
nikita066 píše:Markit.Hl píše:nikita066 píše:Héééj ženská
kostel je sv. Martina a to jsem zavrhla, kámoška mi písla Vít. Jak se Vám líbí Sebastian Vít???????![]()
kdyby se mi Vít nelíbil a nehodil se ke křestnímu i příjmení, takt i ho to no..... nenavrhnu
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
pozdě, někdo tě předběhl, ale toho neznáš
Máji nám řekli že jo
Drrržko
ukecaná
![]()
My měli křest a za celou dobu obřadu kněz používal k oslovení pouze synovo křestní jméno…po kmotrovi nezmínil ani jednou…byl pokřtěn normálně jako Jakub…tak to fakt nevím…jestli se používá i druhé jméno,když ho stejně dítě během života nepoužívá…možná je fakt, že se to druhé jméno dává až při tom biřmování
![]()
Ale pokud trváte na druhém jménu tak k tomu Sebastienovi bych volila asi jméno nějakého světce…samozřejmě použitelné pokud byste ho pak chtěli fakt používat ![]()
Nás se kněz ptal, jaké bude jeho celé jméno a při křtu ho tak normálně dvojitě jmenoval - Tomáš Josef.
Mimochodem, NIKI, jak moc šílená jména mají prarodiče? Můj kmotr byl Klement, čili jak mě pokřtili?? Správně - Marie Klementina. Nepoužívám to, jen v nicku ![]()
Niki mi si museli vybrat druhé jméno a to podle svaté/ho a nejlépe co má nejblíž k datumu narození kvůli ochraně, mám kdyžtak doma od kněze kalendář se svatými jmény kdyby si chtěla vědět jaký svatý kdy má ten svůj den ![]()
a na matrice jsem se ptala a vložení druhého jména je čistě na tobě, ale pokud ho vložíš musí ho pak používat, my ho Madlence asi vkládat budeme, ale před výměnou pasu páč pak musí mít všude uvedeny ty jména dvě, zatím je má uvedeny jen u dětské lékařky.
Holky, to se fakt musí někde uvádět křestní jméno?
Já neznám nikoho, kdo by měl svoje křestní jméno uvedený kdekoliv jinde než v křestním listě…
A to znám pokřtěných lidí hodně… ![]()
kate02 píše:
Holky, to se fakt musí někde uvádět křestní jméno?Já neznám nikoho, kdo by měl svoje křestní jméno uvedený kdekoliv jinde než v křestním listě…
A to znám pokřtěných lidí hodně…
Nemusí. Je to čistě na tobě, jak s tím naložíš. Pokud ho nemáš v matrice. Ale naprostá většina lidí má jen křestní list, takže používání druhého jména je čistě dobrovolné. Já znám v okolí tři lidi, kteří používají druhé jméno jako iniciálu, např. Josef P. Novák.
MaryClementine píše:kate02 píše:Nemusí. Je to čistě na tobě, jak s tím naložíš. Pokud ho nemáš v matrice. Ale naprostá většina lidí má jen křestní list, takže používání druhého jména je čistě dobrovolné. Já znám v okolí tři lidi, kteří používají druhé jméno jako iniciálu, např. Josef P. Novák.
Holky, to se fakt musí někde uvádět křestní jméno?Já neznám nikoho, kdo by měl svoje křestní jméno uvedený kdekoliv jinde než v křestním listě…
A to znám pokřtěných lidí hodně…
Já teď na to právě koukala, můj manžel třeba ani pořádně neví, jaký křestní jméno má
Zná jen biřmovací, co si vybíral sám ![]()
MaryClementine píše:
Nás se kněz ptal, jaké bude jeho celé jméno a při křtu ho tak normálně dvojitě jmenoval - Tomáš Josef.Mimochodem, NIKI, jak moc šílená jména mají prarodiče? Můj kmotr byl Klement, čili jak mě pokřtili?? Správně - Marie Klementina. Nepoužívám to, jen v nicku
Sebastian Eduard S.
Sebastian Oldřch S.
no nějak asi ne
SEbastian Vít S. se mi líbí víc.
Medulko Luci jaké je svaté jméno prosím 1.1. nebo 18.6?
U křtu si můžeš dát jmen, kolik chceš - to není matrika. Třeba 10, když ti to nebude trapné, mě by bylo. A nebo nechat jen jedno. Nikam se to neuvádí, do žádného civilního dokladu, jen do křestního listu. Další jména jsou jen jména světců, které dítěti vybíráš jako přímluvce. Tedy pokud už dítě jedno jméno má, správný postup výběru dalšího jména by byl ten, že si otevřeš nějaký životopis svatých a vybereš jméno toho světce, který tě nějak oslovil svým životem či činy.
Křest je náboženský obřad, ne jen příležitost udělat rodinné mecheche a hezké fotky. Není ani určen k tomu, aby dítě dostalo nějaké další jméno.
Osobně si myslím, že pokud rodina věřící není, a tedy při křtu bude stejně vědomně lhát o svém odhodlání dítě ve víře vést, je lepší, když dítě někřtí. V případě konverze si pak dítě alespoň samo užije pěkný křest v dospělosti. Taky neuvažuji, že bych dala syna jen tak z plezíru obřezat, protože se u toho dá hezky pochlastat …
Naopak druhé jméno zapsané na matrice vůbec nemusí souviset se křtem a používat se musí všude. V matrice mohou být jména jen 2 a nesmí být stejné a nesmí je mít druhé žijící dítě v rodině.
Pudloslavo tady neřeším víru jako takovou a věřící jsem, kdyby tě to zajímalo a dneska jsem v kostele taky byla neboj
a nějaký alkohol tam bude taky, pěkně oblečení budem mít taky, moc se mi to líbí, ale vím že o tom to není. Druhé jméno chci, ale na matriku to asi nazapíšu a to asi vše k tvému příspěvku ![]()
Jo a obřezávat, to se u nás nenosí, a o tom jsem ani neuvažovala.
Jo a když to vezmu kolem a kolem tak když to tak vezmeš, tak třeba svatba je taky jen o chlastu a nebo když to vezmeš z druhé strany, tak je to a něčem hlubším, záleží na pohled věci. A tu taky nikdo neodsuzuje, nebo snad ano?
Niki
1.1. je Matka Boží, Panna Maria
jinak klučičí nejbližší jméno je
27.12. sv.Jan
29.12. sv.Tomáš Becket
31.12. sv.Silvestr I.
2.1. sv.Basil Veliký a Řehoř Naziánský
5.1. sv. Eduard
18.6. je Řehoř Barbarigo
jiné klučičí nejbližší jméno je
13.6. sv.Antonín z Padovy
15.6. sv.Vít
16.6. sv.Benon (Zbyněk)
jsou tam eventuelně další, ale myslím, že by se ti asi nelíbili ![]()
niki jestli jsi praktikující věřící nějaké normální církve, tak mi prijde zvlastni vybirat jmeno podle toho, aby bylo líbivé. první jméno jasně, tímn se oslovuje, ale další jména už by fakt měla mít spíš smysl než formu. Můj názor. proti čepičkám nic nemám, je to slavnost.