Křest - jméno, oblečení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13335
22.5.11 21:13

jsem klasický křesťan, a jsem prostě taková, že vše musí být praktické, funkční,mít význam a být hezké - musí se mi líbit a mám to uplně ve všem, jak ve víře, tak v běžném životě a vztahu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1026
23.5.11 13:32

Mě zaujalo, že se tu dvakrát objevilo jméno Eduard, jako jméno dědečka a také jméno patrona světce. Podle mě to něco napovídá a Sebastian Eduard vůbec nezní špatně :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2426
6.7.11 10:04

ahojky,též chci nehcat pokřít naši princezničku v srpnu.
už byl křest?
 jitka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Liduska lili
7.10.11 22:17

My jsme také věřící a jméno pro dceru jsme dali při narození ANNA a druhé jméno jsme nedali myslim si, že Anna je už svaté a je to silná patronka je to babička Ježiše Krista. Ale já mám dvě jména a křtila jsem se před 3mi lety a mám křestni je Ludmila a patronku jsem si dala sv. Annu jakou má moje dcera. Mám ji moc ráda myslim tu partonku. A Vít je nadherne jmeno chceme ho dat popřipadě synovi jako křestni i jako patrona. My si spiše vybíráme sv. jména a pak si sami při biřmování urči své dospěle patrony. Tak to třeba řešime my. Ale jsou krásné jmena a nejsou k tomu svati patroni, tak proč nedat hezke svate i při křtu.

• Citovat
  • Upravit
1437
24.6.15 12:37

Holky jak je to se jménem, pokud chci nechat jen to jedno, které mají i v rodném listě. Musí to být jméno po nějakém svatém? Nebo ne? Nechci uvádět jméno dítěte, tak dám příklad. Dcera se jmenuje např. Ella, mohu ji pokřtít jako Ellu, i když žádná taková svatá není, nebo ji musím pokřtít jako Elišku? Díky za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9659
24.6.15 13:57

@lemanka dítě má své jméno a přidává se křestní (jedno nebo více). Našla jsem sv. Ellu. Podívaj se do vyhledávače…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1437
24.6.15 14:06

@Eveelin To s tou Ellou byl jen příklad, netušila jsem, že nějaká je :D. Holky se jmenují jinak, ale mají právě jméno odvozené od jména, které svaté je(např. se jmenují Naďa a Táňa a svaté budou jenom Naděžda a Taťána a já nevím, jestli je lze pokřtít jako Naďu a Táňu, nebo Naděždu a Taťánu). Druhé jméno vím, že se přidává, ale nemusí. Sama mám také jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9659
24.6.15 14:11

@lemanka tady jsou obecné informace: http://catholica.cz/?a=10

Domluv se s knězem, který bude křtít děti ;)

Příspěvek upraven 24.06.15 v 14:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5730
24.6.15 14:12

A není to jedno? Mě třeba přijde hezké dát dítěti ještě jméno po kmotře. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
24.6.15 19:02
@lemanka píše:
Holky jak je to se jménem, pokud chci nechat jen to jedno, které mají i v rodném listě. Musí to být jméno po nějakém svatém? Nebo ne? Nechci uvádět jméno dítěte, tak dám příklad. Dcera se jmenuje např. Ella, mohu ji pokřtít jako Ellu, i když žádná taková svatá není, nebo ji musím pokřtít jako Elišku? Díky za odpověď.

Neni to nutne, nemusi mit svateho primluvce. Muzete ji pokrtit s jejim obcanskym jmenem, ikdyz zadny takovy svaty neni (treba Paris, nebo Petilekta). Je to spis tradice, takova predstava, ze ten svaty za ni bude v nebi orodovat. Jestli bude verici a bude zit timto zpusobem spirituality, muze si pripadne nejaky svaty naflakat k birmovacimu jmenu, neresila bych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová