Křest - jsem proti!

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
16291
26.2.12 18:58

Nevím jak teď, ale dřív to bylo možné i bez souhlasu rodičů. Má matka je křtěná díky tomu, že babička odjela s dědou někam na výlet a nechala dítko hlídat tetám. Když se vrátila, měla dcerunku pokřtěnou .)

• načítám...
8097
26.2.12 19:22

ano, při křtu se ptá kněz věříte v Boha… atd.. dáváš tam souhlas ale to se ptá při svatbě taky tak nechápu proč se zakladatelka vdávala v kostele a dala ke všemu souhlas a teď jí Křest přijde proti srsti. V tom případě ses neměla vdávat v kostele a teď jsi nemusela řešit takovýhle věci. Prostě bys nenechala pokřtít. Chyba byla přistoupit na svatbu v kostele.

• načítám...
25127
26.2.12 19:34
IlkaV píše:
ano, při křtu se ptá kněz věříte v Boha… atd.. dáváš tam souhlas ale to se ptá při svatbě taky tak nechápu proč se zakladatelka vdávala v kostele a dala ke všemu souhlas a teď jí Křest přijde proti srsti. V tom případě ses neměla vdávat v kostele a teď jsi nemusela řešit takovýhle věci. Prostě bys nenechala pokřtít. Chyba byla přistoupit na svatbu v kostele.

Tak tak, myslím si to samé.

• načítám...
Anonymní
26.2.12 19:39

Ahoj tak my něco podobného řešili také.
Manžel ateista, můj táta silně věřící (nicméně nás do ničeho nemanipulovat, nechal to na nás, ale věděla jsem, že by si to moc přál). Já sama věřím, ale nic pro to nedělám… Svatbu jsem měli občaskou - Manžel nechtěl slibovat něco někomu, v koho nevěří. O křtu jsme se dohodli my dva, že pokřtíme. Já slibovala, že povedu dítě k víře, manžel souhlasně mlčel. Sám farář nám řekl, že pokud nebudem chtít my dva, tak dítě nepokřtí, že je lepší to nechat na něm ať se pokřtí samo po 18 letech. Myslím, že je to na domluvě hlavně mezi vámi dvěma.
Pravda je, že manžel chtěl pokřtít dceru hlavně po poradě se svým tátou.
Ten manžela pokřtít nenechal. Manželův děda to těžce nesl (také silně věřící). On toho litoval a říkal to manželovi. Ten se teda rozhodl pro křest hlavně kvůli mému tátovi, protože věděl, že je to pro něj důležité.

Sama moc nechápu, proč tě vydírají, že ho pokřtí bez tebe. To je šílený. Pokud by byli co k čemu, nechali by tě rozhodnout a pokud by jsi i přesto nechtěla, tak to nechat na dítěti. Záleží na přístupu. Po takovémhle výlevu bych dítě na JUST nenechala pokřtít. Rozhodně to zvaž.

• Upravit
5532
26.2.12 19:54
meravigliosa píše:
tterka píše:
Anonymní píše:
Len sa nezblázni…

Deťom polejú hlavu vodou, svokra bude spokojná a hotovo…

len mám pocit, že Tvoje ego by asi utrpelo ranu… :roll: :roll: :roll: :roll:
A proč anonymně??? :cert: :zed: :cert:
pretože o politike a náboženstve diskutujem nerada a keď už ,tak radšej anonymne. A je tu tá možnosť, vyjadriť sa anonymne, tak prečo Ti to prekáža?? To každému, kto píše anonymne posielaš čertov??

Možnost anonymity je tady z určitých důvodů, do kterých tvé urážení zakladatelky rozhodně nepatří.
A ne, většinou lidi k čertům neposílám. Ale šíleně mi vadí urážky, které se schovávají za anonym…

Zakladatelka má na křest svůj názor a nikdo nemá právo ji do toho nutit. A už vůbec nemá právo ji urážet a plácat něco o egu. Toto s egem nemá vůbec nic společného.
Obzvlášť, když ani její manžel není vírou nějak moc zasažen.
Tchýně je věřící a nechala pokřít své děti, ale nemá právo na to, aby do toho nutila i svou snachu. Já osobně jsem zastánce toho, aby si dítě samo určilo, zda chce být křťené nebo ne - až z toho bude mít rozum.
Zakladatelka ustoupila se svatbou, teďka ustoupí se křtem a za pár let ji tchýně bude nutit, aby s prckem chodila každou neděli do kostela…

• načítám...
6926
26.2.12 20:43

Nečtu odpovědi…
Jen přidám svůj názor.
Mám pocit, že tady NEJDE JEN O KŘEST, ale o to, že jsi si nevyjasnila před svatbou ZÁSADNÍ věc - víru. :nevim:

Postup „aby byl klid v rodině, chodila jsem na přípravu na svatbu“ mi přijde naprosto nepochopitelný. Víš že jsi si brala věřícího člověka, přitom jsi proti víře plná zášti.

Pro mě je to jako by si vegeteriántka vzala chlapa co miluje maso a pak mu vyčítala, že ho jí. 8o

• načítám...
1203
26.2.12 20:50
Davdan píše:
Pro mě je to jako by si vegeteriántka vzala chlapa co miluje maso a pak mu vyčítala, že ho jí. 8o

zdá se mi, že ta analogie trochu pokulhává- chlap ať si jí co chce, jde o to, co budou jíst děti ;)

• načítám...
9018
26.2.12 20:55

Řešila jsem stejný problém. V září. Nechtěla jsem. Důvody nebudu rozepisovat. První dítě máme pokřtěné jedním milým farářem, který měl lidský přístup. Bohužel zemřel. Dlouho jsme s manželem diskutovali. Manžela miluji. Jsme spolu 15 let.
Nakonec jsem si dala podmínky. Nebudu chodit na ponaučení, stavěli se na zadní a nakonec to šlo. A taky jsem si vybrala kmotru. A stanovila jsem, že nebude žádná hostina. Po křtu jede každý domů.
Nikdo nemá právo tě do toho tlačit. Tím myslím okolí, rodinu. Já si do toho nenechala rodiči manžela mluvit. Není to jejich věc.

• načítám...
6926
26.2.12 20:56
Irčina píše:
Davdan píše:
Pro mě je to jako by si vegeteriántka vzala chlapa co miluje maso a pak mu vyčítala, že ho jí. 8o
zdá se mi, že ta analogie trochu pokulhává- chlap ať si jí co chce, jde o to, co budou jíst děti ;)

Myslím, že časem by byl problém i to, co jí chlap - bráno dle celkového postoje k víře…
Ale máš pravdu - co budou jíst děti je lepší přirovnání.

• načítám...
9018
26.2.12 20:59

Mě se nikdo při křtu, ani jednom, neptal, zda věřím v Boha. Věděli, že nejsem pokřtěná. Vždyť to mají uvedeno v papírech. :nevim: Přece nebudu lhát.

• načítám...
44193
26.2.12 20:59

Nečetla jsem diskuzi, nějak se mi do toho nechce.
Taky jsem chodila jednu dobu s praktikujícím katolíkem, ale vztah jsem záhy ukončila, protože jsem dá se říct „pokřtěný ateista“, prostě jsem křtěná, ale nevzala jsem to vše tak za své. A vše, co to obnáší, by pro mě byla velká oběť - svatba v kostele, chození do kostela v neděli nebo aspoň tolerování, to, že by tak chtěl vychovávat společné děti - k víře, a mnoho dalších „drobností“..
Jsem ráda, že jsem toto ukončila.

Ale k Tobě - Ty jsi toto vše podstoupila, a tím jsi „nechtěně“ dala najevo, že se vším souhlasíš, přijímáš jeho víru a zavazuješ se vychovávat společné děti k víře. To je církevní pravidlo. Pokud jsi to udělala „pro klid duše“, tak to nepovažuju za správný krok a budeš se jen trápit..

Toto jste si měli vyjasnit před svatbou. TAky jsi nemusela nic podstupovat, ale manžel mohl žádat povolení od biskupa vzít si nekatolíka. Ale i tím se zavazuješ, že nebudeš bránit manželovi vychovávat společné děti k víře.

• načítám...
44193
26.2.12 21:02
martext píše:
tterka píše:
Anonymní píše:
Len sa nezblázni…

Deťom polejú hlavu vodou, svokra bude spokojná a hotovo…

len mám pocit, že Tvoje ego by asi utrpelo ranu… :roll: :roll: :roll: :roll:
A proč anonymně??? :cert: :zed: :cert:

taky by me to zajimalo, asi aby jsme nevedeli o koho jde, to by jeji ego asi utrpelo ranu…

ale nechci se tady dohadovat, jen jsem se ptala jestli to jde bez souhlasu matky a je mi jedno, jestli si nekdo mysli, ze mi jde „jen“ o to aby sem si obhajila sve. ..

Co mám já informace, tak bez souhlasu matky to ve Tvém případě bohužel půjde.
Protože tím, že jsi toto vše podstoupila,vdala se v kostele, přípravy, jsi „nechtěně“ víru přijala za svou a svolila jsi, že děti budou pokřtěné a vychovány k víře..

• načítám...
2499
26.2.12 21:05

Víra - nevíra. Martext by si sama pro sebe měla udělat jasno, proč křest dětí odmítá. Protože: Když žena svého muže miluje, vyhoví jeho přání a naopak. Tady však dochází ke konfliktu. A zdá se, že dost závažnému. Proto si myslím, že za tím vším je hlubší problém a ten tam zůstane, ať se bude nakonec křtít, anebo nebude. Tím tématem „křest“ ten problém vyplavává a je možné ho uchopit.

• načítám...
kockodanka
26.2.12 21:30

Jeste jsem necetla celou diskusi, ale moc nechapu, proc jsi tak proti? Pro tveho muze a jeho rodinu je to vec zcela zasadni, pro tebe je zasadni jen ten pocit, ze jim nechces ustoupit. Jako pro ateistku je pro tebe krest prece jen politi hlavy vodou, nemusis u toho snad ani byt (mozna zalezi jak kde, nevim, jestli to plati vsude). Ale pro ne je proste dost stresujici myslenka, ze dite neni po duchovni strance „zaopatreno“.

Ja nejsem krestanka, chlapovi je to fuk, pro tchyni je krest dost podstatny. Pokrtit dite dame, jestli se k tomu dokopeme (kdyby to zaridil nekdo za mne, uz se stalo). Nevim, proc bych mela mit namitky.

• Upravit
kockodanka
26.2.12 21:36

Mmch tohle je mozna trochu mimo tema, ale posledni dobou me dost stve netolerance k nabozenstvi. Jasne ze je tam spousta dogmat, ale spousta lidi si z toho bere jen neco. Vira dodava cloveku nadeji a nechapu proc se proti tomu certit. A uz vubec nechapu, ze si vezmes vericiho, vis, jak to u nich v rodine chodi, a nejsi schopna / ochotna to tolerovat. Prece krest neznamena hned chozeni do kostela kazdou nedeli a reci o tom, ze Darwin kecal ;)

• Upravit

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný