Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Den den, dnes měl syn tohle ve stolici, mate s tím nějaký zkušenosti?
edit adminom - zmazaná fotka
Fuj smaž to nebo varuj jsi prase
krev může být z čehokoliv třeba z tuhého bobku
Reakce na nějakou potravinu, nemusí to být jen na BKM. U dcery to bývalo sem tam po dietní chybě. Určitě to řeš s Dr a dej dítěti dietu.
Nevím z čeho ale musím reagovat. Proč se do ní hned tak pouštíte…
fajn, není to asi úplně hezký ale nazvat jí prasetem mi přijde trochu moc. Nevěděla, chtěla se zeptat a dala k tomu foto…to se toho stalo. Normální pokakaná plenka a vy z toho děláte zas problém. ![]()
Ano, zkušenosti bohaté. U nás to byla alergie na kravskou bílkovinu (pozor! Neplést si mléčnou bílkovinu s laktózou).
Krev a hlen ve stolici je projevem zánětu střev. Ten může být virový, bakteriální (potvrdí / vyloučí stěry) nebo alergická reakce na nějakou složku potravy.
Plenu (nebo foto) ideálně ukázat lékaři a řešit s ním.
@ka2ka píše:
Fuj smaž to nebo varuj jsi prase
krev může být z čehokoliv třeba z tuhého bobku
Vidíš tam někde tuhý bobek?? ![]()
@ArumLily0 píše:
Nevím z čeho ale musím reagovat. Proč se do ní hned tak pouštíte…fajn, není to asi úplně hezký ale nazvat jí prasetem mi přijde trochu moc. Nevěděla, chtěla se zeptat a dala k tomu foto…to se toho stalo. Normální pokakaná plenka a vy z toho děláte zas problém.
Normální člověk to řeší s pediatrem a nedává fotky stolice na net. Jak kdyby to nestačilo popsat slovem když už.
@Whitedog protože mě tohle štve…
@JancaS84 Jasně. Sama jsem psala ať to řeší s doktorkou. Asi se prostě bojí a chtěla se zeptat aby se prostě uklidnila než půjde k doktorovi.
Aby trochu věděla na čem je… Jo, popíše to slovy a půlka si už bude myslet kdoví kolik krve tam bylo…
@Whitedog píše:
@SaraDanecekAno, zkušenosti bohaté. U nás to byla alergie na kravskou bílkovinu (pozor! Neplést si mléčnou bílkovinu s laktózou).
Krev a hlen ve stolici je projevem zánětu střev. Ten může být virový, bakteriální (potvrdí / vyloučí stěry) nebo alergická reakce na nějakou složku potravy.
Plenu (nebo foto) ideálně ukázat lékaři a řešit s ním.
Vidíš tam někde tuhý bobek??
stačí kousek který nešel vytlačit
Radím zítra ráno zavolat k doktorce, popsat co se děje a plenku dát do pytlíku a na balkon, na terasu nebo za okno. Doktorka s největší pravděpodobností udělá testy na zvýšené hladiny Kalprotektinu ve stolici a odešle vzorek stolice do laboratoře na přítomnost bakterií. Mohlo by sice jít jen o prasklou žilku ale vzhledem k tmavé barvě nálezu jde spíš o krev z horní části trávícího ústrojí. Možný je střevní zánět, nebo potravinová alergie. U střevního zánětu u takto malého dítěte, bych tipovala spíš na bakteriální příčinu nebo podrážděný tračník, protože ostatní záněty jako Crohnova choroba nebo Ulcerózní kolitida se vyskytují spíš až kolem puberty a to ještě většinou u lidí s nějakými rodinými dispozicemi. U malých dětí jen vzácně.
U naší malé jsme měli také nějaké nálezy krve ve stolici ale zatím testy všechny negativní. U nás v rodině máme bohužel výskyt Crohnovi choroby takže s podobnými nálezy taky s obavami běháme do laboratoře. Nicméně radím zachovat klidnou hlavu, protože s největší pravděpodobností nepůjde o nic vážného ale vyšetření udělat pro každý případ a zbytečně nečekat. Budete klidnější a pokud půjde o bakteriální střevní zánět ( u čehož by ale nejspíš byl doprovodný jev průjem ) začne se s léčbou včas.
Prosím tě vyhledej doktora, nedávno jsem ti radila s horečkama, teď řešíš krev ve stolici, to není ok. ![]()
Ahoj holky, trochu jsem se teď vyděsila a potřebovala bych poradit, nejlíp uklidnit… Malá (14m) dlouho tlačila, očividně jí to nešlo, až vytlačila takovou hroudu, celkem tuhou, a na ní byla krev
chudák…
Jak to mám teď řešit? Jako říkám si, že to asi bylo tím jak byl bobek tuhej a velkej - to by asi bylo možný, že? No ale co když ne…
Malá měla po narození abkm a speciální mléko cca 4 měsíce, ale pak jsme přešli na normální UM a někdy od 9m baští denně jogurt, často sýr, od roka občas smetanu v jídle atd a problém nebyl ![]()
U syna se z miminkovske abkm stala IL a celiakie. Projevovalo se to pravé tím, že se potíže postupne začaly vracet.Ale to samozřejmě nemusí být váš případ, to by bylo priznaku postupně víc a víc. Pokud je to takto eindorszove, tak to bude fakt jen tuhý bobkem. Dávej pozor na stravu, dostatek tekutin a pohybu.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, trochu jsem se teď vyděsila a potřebovala bych poradit, nejlíp uklidnit… Malá (14m) dlouho tlačila, očividně jí to nešlo, až vytlačila takovou hroudu, celkem tuhou, a na ní byla krevchudák…
Jak to mám teď řešit? Jako říkám si, že to asi bylo tím jak byl bobek tuhej a velkej - to by asi bylo možný, že? No ale co když ne…
Malá měla po narození abkm a speciální mléko cca 4 měsíce, ale pak jsme přešli na normální UM a někdy od 9m baští denně jogurt, často sýr, od roka občas smetanu v jídle atd a problém nebyl
Nemá trhlinku na konečníku? Je to pak bolestivé a chtělo by to kdyžtak předejít zácpě, zkusit dávat Lactulosu.