Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A jaký problém je nechat ho aby za tebou dolezl na ten záchod? On ještě nechápe, že se vrátíš, tak je pochopitelný, že křičí…
@Anonymní píše:
Ahoj mozna me odsoudite ale zacina mi lest na nervy vztekani 8 mesicniho miminka napr. jedeme v aute potrebujem natankovat tak se zastavi a mu se to nelibi a zacne se vztekat neni to plac ze by mu neco bylo to ne jenom proste krici a vzteka se nevydrzi chvili v klidu vzteka se pokazde kdyz se mu nevyhovi nevydrzi sam v ohradce kdyz jdu na chvilku na balkon nebo wc vzdycky mu rikam „maminka za chvilku prijde jenom si musi zajit na zachod ty mas plinku do ktere curas. maminka ji nema“ ja vim ze tomu nerozumim ale rikam mu to s klidem smeju se na nej a pohladim ho… odejdu.. ten moment rev.. mozna jsme na nej ze zacatku byli prilis jak se rika „tututunununu“
S tim se smir je nam skoro rok a jeto furt stejne napriklad dneska jsem uz ko
Je to normální a přejde to..jak jinak ti má dát najevo svou nelibost? Mluvit neumí tak křičí.. jemu se nelíbí že jdeš pryč, nelíbí se mu že auto stojí, tak se ozve - normální reakce..nevím co bys chtěla? Aby to v osmi měsících chápalo? Umělo si rozumově zdůvodnit, že potřebuješ př na wc nebo tankovat? Takto malé dítě reaguje na momentální libost x nelibost a jinak než brekem to neumí…
Je to normální. Přejde to.
@j.a.n.i1 Já nevím, ale ne každý potřebuje být při vykonávání potřeby obstoupen dětmi
Myslím, že za 2 minuty nepřítomnosti matky dítě nijakou ujmu mít nebude.
Zvykej si, bude hůř
u nás to nepřešlo a to jemu skoro 3,5, navíc se statečně přidává další v pořadí, takže tak ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj mozna me odsoudite ale zacina mi lest na nervy vztekani 8 mesicniho miminka napr. jedeme v aute potrebujem natankovat tak se zastavi a mu se to nelibi a zacne se vztekat neni to plac ze by mu neco bylo to ne jenom proste krici a vzteka se nevydrzi chvili v klidu vzteka se pokazde kdyz se mu nevyhovi nevydrzi sam v ohradce kdyz jdu na chvilku na balkon nebo wc vzdycky mu rikam „maminka za chvilku prijde jenom si musi zajit na zachod ty mas plinku do ktere curas. maminka ji nema“ ja vim ze tomu nerozumim ale rikam mu to s klidem smeju se na nej a pohladim ho… odejdu.. ten moment rev.. mozna jsme na nej ze zacatku byli prilis jak se rika „tututunununu“
Začala mu asi separační úzkost. Jsi hlavní jistota v jeho životě. On neví, že odcházíš jen na záchod, on se bojí, že od něj odcházíš navždy. Vezmi ho s sebou nebo se obrň proti řevu, v tomhle věku je naprosto přirozený. Jinak moje dvouleťačka se mnou chodí na záchod pořád. Zlepší se to, až s ním bude trochu lepší domluva a hlavně až bude schopen se sám lépe hýbat. Pak ale začne zase vzdorovat, takže si vlastně moc nepomůžeš…
Dite ma vstipeno, ze jeho preziti zavisi na tom, ze se neztrati matce. Nekterym detem tyto instknkty vyhasnou, jine je maji silne.
Snaz se odchazet, kdyz je dite zaujate hrou, kdyz si pred nej stoupnes, upoutas jeho plnou pozornost a pak zmizis, tak je jasny, ze rve.
Ale zase to tolik neprozivej, tak si holt dve tri minutky porve, pak prijdes, pomazlis, dite se nauci, ze maminka se vrati.
Nejsem zastancem brani deti na zachod, moje deti se toto naucily respektovat, zaroven i ony vyzaduji predevsim na kakani soukromi.
Až bude mluvit a při zastavení u pumpy začne provolávat „Proč už zase stojímééé, já chci jééééét“ - budeš spokojenější? ![]()
V tomhle věku je celkem běžná separační úzkost - bez mámy se prostě řve. Já se vždycky sanžila miminu co nejvíc vyhovět, hodně jsem chovala, když to potřebovalo. Ale na záchod jsem chodila sama, tu chvíli to prostě muselo vydržet ![]()
Vítej v klubu, Tvé mimco je zcela normalni
já mela/stále mám ufnukanka kterému se nelibi ale naprosto nic - teda skoro. Já nechci je její nejčastější slovní spojení. Je to náročne na psychiku ale takhle to prostě je, Nektere děti jsou po naturelu pohodari a nektere „vysiraci“.
Normálka, bude hůř
Třeba až začne chodit a dojde si všude za tebou.
@smutnalucy píše:
Vítej v klubu, Tvé mimco je zcela normalnijá mela/stále mám ufnukanka kterému se nelibi ale naprosto nic - teda skoro. Já nechci je její nejčastější slovní spojení. Je to náročne na psychiku ale takhle to prostě je, Nektere děti jsou po naturelu pohodari a nektere „vysiraci“.
Maly 9 mesicu taky krici, vzteka se prijde mi to k jeho veku normalni. V aute musi jedine spat, jinak je to utrpeni. Kdxz jdu na zachod nebo potrebuju udelat neco bez jeho asistence, dam do ohradky a pujcim „zakazanou vec“, stary mobil, ovladac
,chvilku ho to zabavi..