Je výprask ve výchově už hodně retro?

1244
23.9.15 14:43

Je výprask ve výchově už hodně retro ?

Před časem sem viděl zajímavý dokument ČT - (je k dohledání na ivysilání). Jmenoval se bít či nebít. Vesměs to vyznělo pro bezvýpraskovou výchovu. (Aby bylo jasné - výpraskem nechápu to že rodič pleskne dítě přes zadek pokud třeba vleze do vozovky) ale pověstných „pětadvacet na holou“ - buď rukou nebo nějakým bicím nástrojem.(Tedy opakované údery na hýždě se zřejmým úmyslem způsobit bolest coby trest za nějaké provinění.) Kdysi se dokonce uvažovalo o „výpraskovém zákoně“ který by tělesné tresty na dětech zakázal. Tehdy se proti zvedla vlna odporu a nic takového do snad ani do sněmovny nešlo. V té době mi přišel podobný zákon také divný, ale když o tom uvažuji, tak výprask lze skutečně brát jako zbytečnou krutost, která v 95% případech nemá žádné opodstatnění a nemá oporu v realitě (pokud se proviníte v životě, nikdo vás za to nebude bít, budete sankcionováni jinak.). Beru to jako součást autoritářské výchovy - kdy rodič uplatňuje na dítě svou fyzickou převahu - a místo aby ho chránil, mu působí bolest. Myslím že s výjimkou velmi závažných případů (dítko začíná užívat návykové látky, dopouští se trestné činnosti, působí opakovaně veřejné pohoršení nebo vyrábí „společenské závazky v pubertě“)nemá výprask ve výchově co dělat. Byť samozřejmě generace před námi (a možná i naše) fyzicky tretány byly a je toho plná literatura (příkladem Školák Kája Mařík nebo Boříkovy příhody od Steklače či Kopyto a Mňouk od Švandrlíka - v těhle třech klasikách se to výprasky jenom hemží.) Osobně mi to s odstupem času přijde hooodně divné a spíše nepřijatelné. (Už tu byl i případ kdy se výprask dostal k soudu, když matka seřezala syna v afektu vařečkou tak že měl podlitiny - ale protože se prokázalo že šlo skutečně o ojedinelé osobní selhání dotyčné a syn matku miluje, nebyla nijak potrestána.). Myslím že dítě má být vedeno k tomu že se mají vymezovat hranice a pokud překročí pomyslný Rubikon, může být potrestáno „sekecem mazecem“. Ale soustavné fyzické trestání za jakýkoliv prohřešek a tím méně známky ve škole je podle mě naprosto zavrženíhodná, ba trestuhodná věc. A rodič který své dítě zbije bez zjevné příčiny by měl být uvrhnut do vazby na padesát hodin aby si uvědomil čeho se dopustil - a že společnost takového chování trpět nebude.

Přece jen fyzický trest má často dotyčného zlomit a ponížit - a to není dobré :(

Takže vadilo by vám kdyby bylo fyzické trestání dětí zakázáno zákonem? (Mezinárodní organizace ČR za toleranci fyzického trestání dětí už kritizovaly.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2249
23.9.15 14:49

I přesto, že jsem proti fyzickým trestům, jsem také proti zákonu. Zákazy nikdy nic neřeší. Zaprvé si myslím, že pak by to postihlo i lidi, kterří sem tam plácnou dítě po zadku ( a přiznám se, že i mi občas ujede ruka) a za druhé, by se to jenom přesunulo do trestů psychických.

Vnímám totiž špatně tresty jako takové. Pokud akutně zasáhnu a dám dítěti na zadek, není to trest. Pokud dítě něco provede a škodu musí nahradit (z kapesného) nebo odčinit (třeba něco vytřít, uklidit), není to trest. Ale pokud přijdu z třídních schůzek s tím, že syn něco před m+ěsícem provedl a já mu zakážu v důsledku toho televizi. Tak je to blbost, která z výchovného hlediska nemá žádný efekt.

Než zákony na zákaz něčeho, je lepší osvětová činnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5797
23.9.15 14:52

TVL - co to tu furt zakládáš za d témata?
nejdřív „Proč si ženy nechávají dělat silikony?“ pak „Stroj na výrobu dětí - sci-fi nebo budoucnost?“ a teď tohle „Je výprask ve výchově už hodně retro?“

nemáš něco normálního?

@admin - není to náhodou troll?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19200
23.9.15 14:55

Ano, vadilo by mi to. Je potom hrozně tenká hranice mezí tím dát jednu přes zadek a opravdu zbít.. těžko se bude něco dokazovat, jak to bylo či nebylo..
Nejsem zastáncem fyzických trestů, ale občas taky syn přes zadek dostane.. jakože „jednu výchovnou“. Sice se snažím vše řešit domluvou, filozoficky :) ale někdy prostě ujedu no..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
23.9.15 15:05

Když si to tak vezmu podle tvé polemiky, pokud se prohřeším já (něco ukradnu, zničím, někoho napadnu, ohrozím…) budu ponížena - vyšetřování policí, ostuda, peněžně sankciována nebo půjdu do vězení, což je opět ponížení, omezení atd. Takže jediný rozdíl mezi fyzickým trestem dítěte a tresty pro dospělé vidím v absenci fyzické bolesti u dospělého. Dítě nemusí řešit peněžní trest (zacálují rodiče), i kdyby se mu sebralo nebo omezilo kapesné, on z něj nežije, vždy o něj bude postaráno. Kolikrát ty děti ani necítí to provinění, když se jim řekne: Milánku, mě moc mrzí, žes to udělal, tohle se nesmí… Nevím, kdo má doma klidné rozumné děti nebo je flegmatický, ten asi tu potřebu nemá, já klidně přiznám, že mám 3 rarachy, jsou schopní ledasčeho a musí se jim pravidelně vytyčovat hranice, to ostatně každým dětem. Už jsme zažili situace, kdy to na výprask jednoduše bylo. Předcházely tomu domluvy, snaha o různá jiná řešení, ale byly to opakované úmyslné lumpárny. A stejně tak přiznám, že ten výprask pomohl. Jsou to ojedinělé situace, možná by je jiní dokázali vyřešit jinak a lépe, ale já v tu chvíli už nic jiného neuměla, děti dopředu věděly, že pokud pravidla poruší, dojde k tomu „nejhoršímu“. Mám dojem, že si to potřebovaly zkusit, zjistili, že toho schopna jsem a teď už v tom nejhorším stačí spíš pohrozit a dávají si větší pozor. Zákon považuji za zbytečný, za zdi domova nikdo nevidí a děti, které jsou opravdu týrány, to nezachrání. Naopak, začínám vídat hodně dětí, které nemají vytyčeny žádné hranice, rodiče spoléhají na školské instituce a to je špatně. Už před lety jsem se v Aglii divila, jak to, že z tak nevychovaných fracků vyrostou normální lidé, ale mám dojem, že dospělí tam docela dbají na hodnoty a dětem jdou aspoň příkladem. Zdaleka ne všichni, a tam, kde ani ten dobrý příklad není, se děti nemají čeho chytit a bývají problémoví i v dospělosti. Já prostě nemám nervy na to, abych děti nechala ničit naše věci, věci v mém okolí, dupat doma v paneláku, nezdravit sousedy, lhát… a spoléhat na to, že vidí mě, že já to nedělám a tak s tím snad jednoho dne také přestanou. Sousedé by mě nechali vystěhovat a já bych se hanbou propadla, prostě tady to tak nefunguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
_Kaczenkaa_
23.9.15 15:19

Za mě teda dát na zadek nic nevyřeší… Neříkám, že mi nikdy neruply nervy, ale spocitala bych to na prstech jedné ruky a ještě by mi zbylo…
V jedné knížce, věnující se psychologie dítěte jsem se docetla zajímavou myšlenku - že pokud je dítě fyzicky potrestáno je pro něj věc, za kterou bylo trestáno, smazaná, jakoby se nikdy nestala, protože ji vyvážil ten fyzický trest a tím pádem je velká pravděpodobnost že dítě tuto činnost opět zopakuje a začíná kolotoč… Myslím, že na tom něco bude… :think:

• Citovat
  • Upravit
5797
23.9.15 15:20

@zuzkasim
souhlas
děckám se musí vymezovat mantinely a ohýbat stromek, dokud je mladý

(a on stejně těmi svými diskusemi jen provokuje nebo je to jehovista)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1244
23.9.15 15:39

Ne, nejsem troll, jen mě prostě zajímají názory žen na tyhle věci, protože se to - týká žen. (Teda výchova dětí i mužů, samo. Pokud se ti to lovče krokodýlů nelíbí, tak to nečti. Danke Schön) O proměně výchovy jsem měl psát diplomku, ale pak to nedopadlo - šel jsem na jiný obor.)

Pozor - plesknutí dítěte přes zadek když něco provede - tzn. - „LUP! CO TO SAKRA DĚLÁŠ?“ NENÍ VÝPRASK! Takže to že i hodně tolerantnímu rodiči ujede ruka je pochopitelné…

Já si nejvíc z těch knížek pamatuju úryvek z Boříka (Tuším že Bohoušek a spol.) kde Bořík s klukama unesou šprta Bohouška do lesa. No a když se pak vrátí tak Bořík si klekne před rodičema a řekne si o výprask. Je to děsně patetická scéna - já si z toho pamatuju že to končí: „Prosím tě Bedřichu udělej to řekla máma a odvrátila tvář. Teď už rád pravil otec a velmi zručně mě ohnul přes koleno - a já řval a bulel a poprvé v životě jsem byl rád že jsem dostal vejprask.“ No a ještě je pikantní na tom to že Bořík si tam dopisuje s jednou holkou (která je dcera policisty nebo lesníka, já si to už nepamatuju a ta říká že sice měla taky průser, ale má štěstí že je holka, protože tu otec nezbije.)

Takže opravdu nemám na mysli zákon proti tomu aby rodič plesknul dítě přes zadek ale bití tak že „řve a bulí“.

I mě jako malýho, když jsem byl bit, tak babička s dědečkem poučovali že "Rodiče mě přece bít můžou, protože to je jejich svaté právo - a oni jako malí museli rodičům ještě za bití políbit ruku. Babička často vzpomíná že byla bitá i ve škole, ačkoliv do té chodila za První republiky, kdy se to už fakt nesmělo.

Já třeba fakt rád četl toho Káju Maříka, Kopyta a Mňouka nebo Boříky - ale s odstupem času to vnímám tak že se rodiče k dětem chovali děsně krutě. Káju ačkoliv je premiant a děsně bystré dítě pořád doma bijou prutem, kluci z Holešovic jsou mlácení za roztrhnutou bundu nebo za to že si čtou pod lavicí „brakovou literaturu“, to samý Kopyto a Mňouk a jejich kámoši ("Si pamatuju že sem ztratil svetr, ale už si nepamatuju jakou měl barvu, akorát si pamatuju na to že mě táta seřezal.). Prostě jako by v Česku byla děsně nízká tolerance k tomu bít (nebo chcete li to pregnantněji - řezat) děti - a to velice krutě.

Třeba sem měl rád Gabru a Málinku (které napsala Amálie Kutinová a Amálie Kutinová byla maminka Marie Kubátové - autorky Krkonošských pohádek.) a tam nic takového nebylo. Dtto samé děti z Bullerbynu. V těhle knížkách o tom že by rodiče děti bili nic není… Jasně, taky Gabra a Málinka nejsou tak silně katolické a byly to „dcérky“ z intelektuální rodiny (řídícího učitele ve Valmezu)takže tam asi byla jiná výchova. No a Bullerbyn je radostný dětství ve Švédsku před druhou světovou. Když o tom tak přemýšlím tak jsem vlastně asi čet dost depresivní knížky :(

A přiznejme si to - bít dítě prutem, vařečkou, řemenem či rákoskou NENÍ NORMÁLNÍ. Přesto to patřilo (či snad nedejbože patří?) k velmi tolerovaným jevům a nikdo se nad tím nepozastavoval…

Jehovista fakt nejsem :D

Příspěvek upraven 23.09.15 v 15:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19200
23.9.15 15:42

Jé Gabra a Málinka, ty byly boží :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
23.9.15 15:48

Zákon zakazující fyzickétresty by mi nevadil, k výchvě svých dětí je nepotřebuju. Výprask ani facku jsem dítěti nikdy nedala, úplně se mi to příčí. První dceru jsem někdy mezi 1,5-4rokem výjmečně plácla a nemělo to žádný efekt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
23.9.15 15:59

Tak Norsko a odebirani deti kvuli kazdemu prdu tu nechci. Ale 25 na holou nejakym tvrdym predmetem, to uz hy postihnutelne byt melo, i kdyby melo jit o jednorazovy exces. Jelita na zadku do vychovy nepatri a do slusne demokraticke spolecnosti taky ne.
Ale nevydavala bych se postihy cestou odebirani deti, ale povinnych sezeni u psychologa a konzultaci ve vychovnem centru. Teprve pak bych resila, pokud by rodic timto zpusobem nespolupracoval

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1244
23.9.15 16:00

Já jsem pochopil že moje generace je úplně jiná, když jsem seděl s kámoškou a ona mi ukazovala co koupila synovi na Vánoce (Star Wars) a já na to „Jéé, ty sem měl taky rád, ehm, co to říkám - furt mám“ a ona na to „Však já taky, né?“ To sem nezažil aby mí rodiče měli rádi tu samou věc co já a přišlo mi to super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2752
23.9.15 16:12

Myslím, že retro frčí :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ne dělám si legraci. Mám doma 3 letého kluka, snažím se ho vychovat dobře a tělesné tresty jako preferoval můj děda, že za každou prkotinu mámu ses strejdou zbil opravdu neuznávám :cert: a ty jeho keci typu - no jo, malej vám přeroste přes hlavu, být na mě, seřezal bych ho jako žito už nemůžu ani poslouchat :cert: :cert: :cert: za tu dobu jsme malýho pleskla na zadek cca 5×. Když domluva, vysvětlení typu nedělej to, nepomáhá, není k zbití. Nemyslím si, že by mělo být dítě za vše trestáno ale nikde jsou taky občas nějaké hranice a v takové situaci, škoda rány, která padne vedle. Naposledy dostal před půl rokem, když jsme šly se sousedkou domů a hodil na ní kamínek. Vysvětlila jsem mu, že se to nedělá, že to paní bolí a že se kameny na lidi ani zvířátka nehážou. Cupital si to před náma a za ani ne 5 minut vzal pořádný šutr a mrsk sousedce na hlavu - to byl mžik, tak to dostal teda, to jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.9.15 16:18

No podle tvých témat bych řekl, že tě mlátili málo. ;) :)
Jinak, jeď se podívat dolů na jih, fakt to stojí za to, tady se můžeme jen a jen dohadovat o nesmrtelnosti chrousta, to jenom abys věděl, že budoucnost bude jen a jen v násilí. Nějaká facka bude ve srovnání vlastnictví zbraní nic. Pokud se nenarodil nějaký malíř pokojů, tak Evropa ten zákon mít nikdy nebude. :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
23.9.15 16:20
@PetaP píše:
Ano, vadilo by mi to. Je potom hrozně tenká hranice mezí tím dát jednu přes zadek a opravdu zbít.. těžko se bude něco dokazovat, jak to bylo či nebylo..
:palec: naprostý souhlas…kdo by určil co je už bití a co jenom lehký trest. To by muselo být přesně stanoveno v zákoně: jedno plácnutí přes zadek v té a té situaci je v pořádku. Ale tak to tam nikdy nebude
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML