Je výprask ve výchově už hodně retro?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2249
23.9.15 21:34

Káju Maříka jsem dřív milovala, ale když jsem ho četla teď, co mám děti, tak bych nejradši seřezala ty rodiče.

@Dundee2 Možná že je tolik šikany a jiných nešvarů proto, že se změnila celkové společnost, ale přístup učitelů k dětem a vůbec celková výchova minimálně.

Moje máma učila na učilišti, kde se běžně chodily děti zatýkat rovnou do tříd. Byla to fakt síla. Máma používala respektující přístup, s děckama o všem mluvila, neřvala po nich a děcka ji milovaly a zobaly z ruky. Učitelé, kteří po děckách akorát řvali a trestali je dosáhli akorát toho, že děcka dělaly naschvály.

A další věc je ta, že nejvíc šikanují děti, které zažívají doma autoritativní výchovu (a to neznamená samozřejmě jen fyzické bití).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
23.9.15 22:19

@alviola Musím nesouhlasit. Nešikanují děti, které zažívají doma autoritativní výchovu, nejvíc šikanují děti, které mají nějaký problém samy se sebou, dost často chybí jeden z rodičů, dítě nemá dostatek pozornosti, lásky, není si jisto samo sebou a proto má potřebu si dokazovat, že je „lepší“ jak ostatní, že si pozornost zaslouží. Šikanováním si řeší svůj komplex. Jestli máš možnost s takovými dětmi pracovat, projdi si rodinnou anamnézu, dost se tam toho najde.

Celková výchova se docela mění, přístup učitelů též, ale nejsem si jistá, jestli k lepšímu. Co považuji za důležité, před dětmi na učitele (a veškeré lidi kolem) nenadávat. Sama si všímám, když o sousedce drbně něco náhodou prohodíme doma, děti to okamžitě přejímají, rády si ještě přisadí. Ony se učí nápodobou, takže to, co slyší doma, opakují. Samozřejmě je někdy těžké udržet se, když člověk vidí, že se učitel spetl, na druhou stranu doma slyšíme pouze pohled našeho dítěte, když se zeptáme druhé strany, můžeme tu samou příhodu slyšet úplně jinak. Věřím, že tvoje maminka byla dobrým pedagogem, kolikrát je i rozdíl, jestli jde o hlavní předmět či doplňkový, někomu je prostě osobnostně dáno, ale takových je poskrovnu. Není reálné očekávat, že každý učitel může být takový, za každého takového však dík. Ti ostatní se s tím musí nějak poprat a žáci s nimi. Každý žák také není ukázkový:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5797
24.9.15 08:30

@IdealMan tvůj příspěvek v 17:55 je dost mimo realitu.
Rodič není stroj, ale člověk, takže ať chcete nebo nechcete bude dítěti předávat svoje priority, názory a postoje. Koneckonců tím i to dítě chrání neb už ví jak v daném režimu (státu) atd. přežít.

Kdyby stát měl řídit výchovu dětí - tak o tom desateru ani neuslyší. Viz naši politici - to je pěkný vzor inverze desatera. včetně 11. přikázání (tzv. Kalouskovo přikázání): neprokážeš :lol:

Já vychovávám dvě děti, ale podle tvé vize bych to rozhodně dělat neměl.

A plně souhlasím s tím, že stát nemá do spousty věcí co kecat.
To jestli máš mít např. helmu na hlavě (kolo, lyže apod.) má v první řadě být svobodnou vůlí dospělého jedince (a v případě dětí rodiče), dále pak možná pojišťovny ale ne státu.
Stát ať se stará o armádu, policii, mezinárodní vztahy. ale v osobní rovině života nemá co dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5797
24.9.15 08:35

@alviola
s tím co píšeš souhlasím v tom smyslu se je tu změna společnosti. Je. Naprosto zmizely autority. Učitel není autorita, policajt není autorita (navíc ta naše parodie na „pomáhat a chránit“ nemlže být považována za nic jiného než bandu buzerantů), politik není autorita, státníci tu nejsou, rodič také není autorita.

s tímto bodem „nejvíc šikanují děti, které zažívají doma autoritativní výchovu“ dost nesouhlasím - dříve byla mnohem přísnější výchova (vč. fyzických trestů i ve škole) a šikany tolik nebylo. ty děti co šikanují jsou převážně děti bez disciplíny, bez mantinelů, bez výchovy - takoví „rozcapení“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
24.9.15 08:51

@Dundee2 na druhou stranu bylo v minulosti ve školách toho násilí na dětech a strachu až moc. Já jsem na základku chodila od roku 91, to se děti už nemlátily. Přítel mi vykládal zážitky z vesnické základky. Co mi povídal, tak to byla vyloženě šikana od některých učitelů. To by v dnešní době už neprošlo. V minulosti byl prostě druhý extrém, ale že by nebylo tolik šikany? To si spíš nemyslím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5797
24.9.15 09:00
@belladonna píše:
@Dundee2 na druhou stranu bylo v minulosti ve školách toho násilí na dětech a strachu až moc. Já jsem na základku chodila od roku 91, to se děti už nemlátily. Přítel mi vykládal zážitky z vesnické základky. Co mi povídal, tak to byla vyloženě šikana od některých učitelů. To by v dnešní době už neprošlo. V minulosti byl prostě druhý extrém, ale že by nebylo tolik šikany? To si spíš nemyslím.

tak já jsem o něco starší ročník - začal jsem do základky chodit v roce 78 a to už se taky moc fyzicky netrestalo. Ale někteří učitelé ještě ano. A musím říci, že jsme kolikrát byli raději za pohlavek neb dostat pravítkem přes záda (učitelka ve 2tř.) než poznámku a doma to řešit s rodiči :roll: :roll: :roll:

A největší „parchant“ mezi námi - rozmazlenej jedináček (ve třídě jediný, neb jinak všichni měli sourozence) občas (tak 2× do roka) dostal od naší třídní. A musím říci, že všichni jsme viděli, že dostává málo. Doma ho potrestat nedokázali. A jako jediný z naší třídy skončil v kriminále.

Když vezmu spolužáky ze základky - jací byli, jak byli trestáni a kam to dotáhli, tak je tu shoda mezi tím, že kdo byl přísněji vychováván to v životě dotáhl dále. (ne všichni, ale u rozhodné většiny to platí) a ten kdo měl hodně mírnou výchovu nemá ani maturitu, věčně na pracáku nebo dělá za minimální mzdu.

když se podívám na bývalé spolužáky - tak tam to rozhodně platí. takže své komentáře čerpán i z této zkušenosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
24.9.15 09:14

@Dundee2 No vidíš, já se 77 narodila a přesto se na základce dělo to, že se dostávalo pravítkem nebo ukazovátkem přes natažené ruce a nebo přes zadek, přičemž se člověk musel ještě potupně ohnout o lavici :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5797
24.9.15 09:31

@Amys a poznamenalo tě to nějak negativně? bych si tipl že ne ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
24.9.15 09:48
@Dundee2 píše:
@Amys a poznamenalo tě to nějak negativně? bych si tipl že ne ;)

Víc mi asi vadily ty černý puntíky na nástěnce. Ale jinak zas tak moc né, protože já byla hodná holka :mrgreen: Já dostala asi jednou a to mi bylo fakt hodně trapně. Naštěstí to bylo „jen“ v družině a v době, kdy tam nebylo moc dětí. Protože tady nejde o tu fyzickou bolest, ale o ponížení a to je špatně. No prostě bych to nehnala do extrému ani jedním, ani druhýnm směrem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1244
24.9.15 11:01

Já se vychoval sám. Oproti svým rodičům jsem hodnotově i názorově přesně na opačném konci spektra. Takže jestli zákon hlásí že všichni budou mít helmu, tak ji mít budou. Stát má právo a moc vyžadovat po občanech věci které jsou pro veřejné blaho a bezpečnost. Dítě které má helmu, má větší šanci přežít bez zranění či dokonce smrti pád z kola, lyží, snow či skateboardu. Tedy takový zákon je jednoznačně plus. Stát nepříjde o budoucího voliče a daňového poplatníka, či nemusí platit drahou léčbu nebo zabrání vzniku invalidy, jemuž by musel vyplácet invalidní důchod. Stát má jako jednu z funkcí ochranu občanů, protože v jeho zájmu je mít zdravé a spokojené daňové poplatníky a voliče. A tím že omezí autoritu rodičů (která je někdy prostě zhoubná, protože být dobrým rodičem je výhoda, nikoliv samozřejmost.)A 95% procent lidí nakonec pozná že rodiče se ve všem mýlili, takže jejich výchova byla stejně nanic.

Háže dítě talíř na zem? Fajn, nedostane najíst, když si rozbilo misku.
Argument že dítě nechce dělat domácí úkoly a nemá na základce ambice je naprosto úchylná. Základka je POVINNOST a v praktickém životě - tedy v dalším vzdělání - nehraje téměř žádnou roli. Kdo má vlohy pro vzdělání, bude se vzdělávat dál, kdo je nemá, bude dělník, ona i i dělnická profese, dělá li se dobře má něco do sebe a často nese více peněz než VŠ. Takový schopný řezník, kuchař nebo zedník si často vydělají víc než VŠ.

Můj ideál výchovy je zaplatit dětem od mala internátní školu, kde se o ně postarají z hlediska vzdělání i výchovy. V ideálním případě z nich v osmnácti budou mladí lidé schopni obstát ve vrcholném managmentu a politice, se znalostí několika světových jazyků. Akorát to je fakt HODNĚ drahé - a protože na to nemám, tak se nesnažím o to mít ani dítka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
24.9.15 11:40

@Dundee2 no, tak to je hodně odvážné tvrzení. Kolem mě kamarádky dostávaly pravidelně nařezáno, i se sourozenci, litovala jsem je. Já fyzické tresty naštěstí nezažila. A ani jedna to nedotáhla nějak daleko.
Máme oba rozdílné vlastní statistiky. Asi je těžké z toho něco usuzovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1244
24.9.15 11:59

Pokud už někdo dostane výprask, mělo by to být mezi ním a trestajícím. Já bych i věřil že pro některé lidi to bylo „vysvobození“ - dostali nářez, tím to je smazáno, OK. Žádný zarach, žádný dlouhý nadávání… Ale dostat výprask před všemi ve třídě, je fakt dost děsivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5100
24.9.15 12:05

Kamarádka má velmi zlobivého a drzého 12letého kluka.Ze školy je poslali k psychologovi.Kluk udělal scénu i tam. Psycholog ho nechal na chodbě a řekl rodičům:"ten by měl být řezanej řemenem. Jeho léčebná metoda-zabrala :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5797
24.9.15 12:42

@IdealMan
v pohledu státu se tady zásadně neshodneme:
„Stát má právo a moc vyžadovat po občanech věci které jsou pro veřejné blaho a bezpečnost.“ Veřejné blaho, bezpečnost a pořádek není o tom, zda si vezmu helmu nebo ne. V případě helmy apod. se jedná o blaho osobní, nikoli veřejné.
Asi bychom si měli definovat o jakém státě mluvíte. Mluvíte-li o diktátorské světě, kdy stát rozhoduje za občany a o občanech - tak pak máte pravdu - hurá povolejme Stalina, Pol-pota, Hitlera a jiné (popř. autoritářské krále před osvícenstvím). V demokratické a svobodné společnosti stát nesmí rozhodovat o osobní svobodě, osobních prioritách atd.

A pro informaci: stát důchody a zdravotnictví neplatí - platí si je občané prostřednictvím daní (které u nás nesmyslně nazýváme pojištěním) a pak nepřímých daní. To, že stát jakoby platí za nepracující občany je jen o přerozdělení peněz, který sebere těm, co je vydělají. Takže do důsledku - každý z daňových poplatníků je ten, kdo to zaplatí z daní a tedy on by měl být tím, kdo rozhodne jaká jsou pravidla. Nikoli úředník na ministerstvu.

Stát žádné vlastní peníze nemá. Má jen ty co nám ukradne z našich peněženek! To, že tiskne státovky neznamená, že má nějaké peníze. (nemluvím o státech, kde např. ropa je státním vlastnictvím a jejich prodejem stát skutečně platí lidem jisté služby - toto není případ ani jednoho státu v Evropě (blíží se tomu jen Norsko)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5797
24.9.15 12:43
@Marcam píše:
Kamarádka má velmi zlobivého a drzého 12letého kluka.Ze školy je poslali k psychologovi.Kluk udělal scénu i tam. Psycholog ho nechal na chodbě a řekl rodičům:"ten by měl být řezanej řemenem. Jeho léčebná metoda-zabrala :think:
:palec: :palec: :palec: :palec:

taky neříkám řezat furt, ale někdy je to fakt potřeba

já jsme své děti fyzicky ztrestal asi jen jednou, max. 2× - ale už jen existence skutečně reálné hrozby dneska funguje dokonale

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí