2,5letý syn je zlý na ostatní

28
21.9.15 14:10

2,5 letý syn je zlý na ostatní

Ahoj, mám problém se synem. Je mu 2,5 roku a právě prožíváme období nástupu do školky, ráno říká, že tam nechce ale pak už je v pohodě. Nevím jestli to souvisí, ale začal se chovat hrozně ke všem v okolí (babička, děda, teta někdy i otec). Neustále je vyhazuje, nesmějí se koukat na jeho hračky, mluvit na něj, někdy je i plácne. Nevím co s tím, když mu dám na zadek vzteká se a je ještě horší okamžitě začne ať jdou pryč že je nemá rád. Když jme sami je zlatej občas se taky vzteká, ale nic tragického. Jen, ale někoho potkáme už řve že chce domu nebo ať jdou pryč, popřípadě dělá, že je nevidí a nebaví se. Poradíte mi jak mám reagovat. Pokouším se mu vysvětlovat, že ho má babička popř. někdo jiný ráda, že je na ni zlý, že ji to mrzí atd. nevím co stím. Moc děkuju za pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
323
21.9.15 14:15

Hlavně mu přestaň dávat na zadek, tím nic nevyřešíš a jen to zhoršíš. Ve školce je to pro něj těžké, jestli je najmladší tak mu ostatní můžou brát hračky, je tam sám, nikdo se ho nezastane. Náš je to samé, taky říká, že tam nechce, ale pak v pohodě, ale je mi jasný, že je to pro něj hrozně těžký tam být sám a sám se o sebe starat a hlavně se sám bránit těm silnějším. Tak ho za to doma ještě netrestej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3832
21.9.15 14:21

Malej to dělá taky. všechny vyhazuje, pořád říká beš! a plácne je, je hodně vzteklý, třeba nesmím zpívat, to ho úplně rozčílí, hodně začal bouchat děti..ale jsou mu 2 a do školky nechodí, taky moc nevím, co ním, domluva ani křik nepomáhají

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.9.15 14:34

Ahoj, moje mala, taky dva a pul roku, to dela take. Ale vzdy je u ni na cerne listině jen jeden clen z rodiny. Ted je to prave moje mamka, nese to hodne spatne, baruska ji jen vidi a hned ji vyhazuje. Ja zakrocim jen, když zacna sahat po nasili. (Barunka nejde pro facku moc daleko, nevim cim to je, nekdy ji da i me, zacnu ji dokola vysvetlovat, ze se to nedela a to fyzicke trestani odmitam, nepraktikuji ho, snazim se domlouvat). Jinak ji samozrejme rikam, že ji ma babicka ráda, ale ona mi jen odveti, ze babicku nechce. Tak to dal neresim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4990
21.9.15 14:38

Syn 2 roky to dělá taky, ale my mu teda neustupujeme. Scény kvůli tomu, že ho má zakrýt máma a ne táta nebo kdo mu podá jablko zarazím hned v zárodku. Buď to chce a pak mu musí být fuk, kdo mu poslouží, nebo má smůlu. Totéž když poroučí, kdo si vedle něho může sednout nebo jestli se můžeme s mužem držet za ruku. Prostě mu řeknu, že o tom on nerozhoduje, nikoho nebude vyhazovat ani nikomu poroučet a chováme se podle sebe. On se vyvzteká a je klid. Někdy mu to teda trvá dlouho a je pak potřeba na něho hodně huknout. Lekne se a zapomene, proč se vlastně durdí.
U nás to začalo, když jsem nastoupila do práce. A to ho hlídá tatínek a babička, které miluje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249
21.9.15 14:51

Naši kluci si tím prošli taky, někdy to bylo výraznější, někdy méně. Křik ani bití nepomůže. Pokud se jednalo o ně, tak jsem jim vyhověla. Třeba když malý nechtěl, abych si zpívala v autě s rádiem, nebo nechtěl, abych seděla vedle něj. Prostě tam, kde mě jejich požadavky nijak neomezovaly, jsem vyhověla. Já přece taky nemám někdy na někoho náladu. Ovšem tam, kde vyhovět nešlo nebo by mě to omezilo (jako třeba že mám odejít z kuchyně a já jsem zrovna myla nádobí), tak jsem mu vysvětlila, protč to neudělám podle něj a hotovo. Vztekali se pořádně.
Takže klid, na nic netlačit, vysvětlovat, vysvětlovat, vysvětlovat a hlavně mu ještě více projevovat lásku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
21.9.15 15:22

Myslim, ze to se skolkou nema co delat. Nas to taky zkousel (nastesti teda bez nasili) a je treba hned v pocatku upozornit, ze toto teda ne!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
21.9.15 15:23

@alviola jak u nas, akorat ja teda nevyhovim az tak, ze to utnu, ale reknu, ze se tedy napriklad muzu ztisit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
21.9.15 16:04

To není školkou. Tohle je normální vývojové období. Oni v tomhle věku zkouší, co co můžou. Fascinuje je vlastní vliv, to že můžou o něčem rozhodovat. Není na tom nic divného, problém je, když se jim ustupuje. To si pak člověk zadělává na průšvih. Myslete na to, že svoboda dítěte končí tam, kde začíná svoboda někoho jiného. Nechte ho rozhodovat o jeho věcech, ale už ne o ostatních. Třeba si může vybrat, jestli pojede kočárem, nebo půjde pěšky, ale už nemůže určovat, kdo ten kočár potlačí. Může si vybrat, jestli chce na svačinu hruštičku nebo jablíčko, ale nebude říkat tatínkovi, co bude jíst on. Může si vybrat místo u stolu (pokud už tam někdo nesedí), ale nebude říkat, kdo bude sedět vedle něj,… A všechno mu to takhle vysvětlit. Většinou jim stačí nevyhovět, oni se vyvztekají a velmi rychle je to období přejde. Čím víc se jim ustupuje, tak tím déle většinou tohle období trvá. A největší problém je, když se skáče, jak oni pískají. Ono je důležité, aby v tomhle období zažili pocit, že není vždy po jejich. Pokud to teď nepoznají, tak budou očekávat, že jim budou ustupovat úplně všichni. A to si pište, že na to ostatní (hlavně děti ve školce) nebudou zvědaví. A to je pak reakce dítěte, co tenhle pocit nezná, většinou taková, že začne ostatní děti mlátit. Takže hlavně nedělejte to, že když řekne, že má někdo odejít, tak že ten dotyčný odejde. To je cesta do pekel. Když si ho nebudete všímat, tak toho pravděpodobně dřív nebo později nechá. Jo a myslete na to, že vy mu odpustíte všechno, ale okolí na malé usurpátory zvědavé nebude. S těma se nikdo nemazlí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
21.9.15 16:36
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3832
22.9.15 12:16

@Kakachna moc pěkně napsané

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
24.9.15 13:37

Tam je těch momentů víc - jedno je to, co psala @Kakachna, moc hezky to vyjádřila. A druhý to, že dítě tohodle věku je tvorem těla, ne hlavy. Oni se neuměj vyjádřit jinak, tak používaj fyzickou sílu, proto třeba někoho bouchnou - je v tom ta zlost a touha po tom tu situaci ovládnout tak, jak ono chce (třeba nechci ti půjčit hračku, ale neumim si to zařídit slovně plus ty mě nerespektuješ, tak použiju sílu). Je to období, kdy se dítě profilue, získává představu o tom, jakou má ve světě moc a jakej má vliv na sebe a ostatní. Za mě určitě je dobrý ho učit jiný metody - slovní, aby se vymezilo. Určitě mu nevyhovovat ve všem, zároveň ho neoblbovat - když vám by někdo řekl Prosim, nezpívej, tak taky většinou opravdu přestanete… vše má hranice, i omezení se. Nebrala bych to zjednodušeně tak, že ono si vyskakuje a já se nenechám manipulovat. Brala bych ho jako dospělýho - spolupracujeme, aby nám oběma bylo co nejlíp. A kde můžu a chci, tam ustoupim… zároveň když něco hodně chci a potřebuju a jemu tim neškodim, tak se neomezovat…
V tomhle věku si začínaj budovat sebevědomí a sebedůvěru… určitě netrestat a nekárat, je to přirozený období, kdy se odpoutávaj od matky, pro ně moc důležitý a zlomový.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
24.9.15 13:39
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat